گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سعید مخدومی؛ براساس چارچوب های قانونی، دانشجویان هر دانشگاهی از این حق برخوردارند که شورای صنفی و رفاهی داشته باشند. این شورا متشکل از نمایندگان دانشجویانی است که با رای مستقیم آن ها انتخاب می شوند و بخاطر پشتوانه قدرتمند رای دانشجویان، از توان و قابلیت های فروانی برخوردارند و می توانند مشکلات دانشجویان را صریح و شفاف به گوش مسئولین برسانند.
همانگونه که انتظار می رود، شورای صنفی باید کانالی برای رساندن صدای مطالبات دانشجویان به مسئولین و احقاق حقوق آنان باشند و وارد گودبازی های سیاسی ومسائل حاشیه ای و احیانا رسیدگی به مسائل و منافع شخصی نشود. از طرفی دانشجویان نیز باید با تمام توان، حامی و پشتیبان اعضای شورای صنفی باشند تا با دستی قدرتمند و پشتوانه ای محکم، در راستای حل مشکلات قدم بردارند.
با تمام این تفاسیر، حال این روزهای دانشگاه رازی و شورای صنفی آن، چندان مساعد نیست؛ به طوری که مطالبات دانشجویان با فراز و نشیب های فراوانی روبه رو شده که در جای خود خواندنی و شنیدنی است.
طی روزهای گذشته درخواست های مختلفی از سوی دانشجویان این دانشگاه برای پیگیری حل این مشکلات به خبرگزاری دانشجو داده شده است؛ از همان ابتدای شروع سال تحصیلی، دانشجویان این دانشگاه با مشکلات آموزشی و رفاهی مواجه شدند و به عبارتی می توان گفت دانشجویان با گلایه و شکوایه از وضعیت نابسامان رفاهی و آموزشی به استقبال سال تحصیلی جدید رفتند. مشکلاتی که دانشجویان این دانشگاه را کلافه کرده و سخن از شورای صنفی ناکارآمد به میان است.
یکی از دانشجویان معترض خوابگاهی دانشگاه رازی در این باره می گوید: متاسفانه در مدتی که به خوابگاه آمده ایم با وضع آشفته و به هم ریخته ای مواجه هستیم و برای ما جای سوال دارد که چرا مسئولین از تعطیلات تابستان برای انجام تعمیرات خوابگاه ها استفاده نکرده اند؟! البته مسئولین به توجیه دانشجویان برای حل مشکلات بسنده می کنند و نمایندگان شورای صنفی نیز تمام مشکلات جدی را رها و خودشان را مشغول کارهای بی مورد و غیر ضروری کرده اند.
دانشجوی مهندسی گیاه پزشکی این دانشگاه نیز به توضیح برخی از مشکلات می پردازد و می گوید: چندین بار به نمایندگی دانشجویان، به مسئولین دانشکده اعتراض کرده ام که وضعیت بهداشتی دانشکده کشاورزی مناسب نیست، اما آن ها به این مشکلات رسیدگی نکردند. مسئولین ما حاضرند سالانه برای مسائل بیهوده و غیرضروری خرج های میلیونی کنند؛ اما اصلا به وضعیت بد سرویس های بهداشتی، مخصوصا سرویس های بهداشتی خواهران در ساختمان های پردیس کشاورزی توجه نمی کنند.
وی می افزاید: در حال حاضر سه ساختمان در دانشکده وجود دارد که دو ساختمان آن اصلا سرویس بهداشتی ندارند و اگر هم سرویس داشته باشند، مخصوص اساتید است، ساختمان دیگر آن نیز سرویس بهداشتی دارد؛ اما وضعیت مناسبی از نظر بهداشتی ندارد؛ همیشه کثیف است و شیرآب ها فرسوده هستند و آیینه های آن شکسته و خطرناک هستند و باید گفت که واقعا این وضعیت در شان دانشجو نیست!
دانشجوی دیگری در اعتراض به بخش فرهنگی این دانشگاه توضیح می دهد: در دانشگاه ها، معاونت فرهنگی از عوامل اصلی طرح های اجرایی است اما معاونت فرهنگی دانشگاه رازی، مدت زیادی است که عملکرد ضعیفی را به نمایش گذاشته و در وظایف خود کوتاهی و سهل انگاری می کند؛ این در حالی است که معاونت فرهنگی تمامی دانشگاه های مطرح کشور، عملکردی بسیار نوین در برگزاری برنامه ها، جشن ها و مراسمات متنوع، اردوهای دانشجویی حتی به صورت رایگان، کلاس های آموزشی و پژوهشی و غیره دارند. دانشجویان دانشگاه رازی از وضعیت موجود رضایت ندارند و خواستار تغییر این رویه هستند. چرا مسئولان ناظر بر این معاونت، اقدامات لازم برای بهبود این اوضاع را انجام نمی دهند؟
دانشجوی دیگری با اشاره به مشکلات دانشکده کشاورزی و عدم توجه مسئولین برای کسب مهارت های دانشجویی می گوید: بسیاری از دانشجویان مستعد و توانمند از جمله دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری این دانشکده که رشته های مرتبط به کشاورزی را به صورت حرفه ای فرا گرفته اند، تمایل به اجاره زمین های بلااستفاده دانشگاه و بهره وری بهینه از آن ها را دارند؛ اما به نظر می رسد این زمین ها به شکلی انحصاری و استعماری و زیر نظر افرادی خاص و دارای قدرت در دانشگاه است.
وی می گوید: بارها برای اجاره زمین به مسئولان دانشگاه مراجعه کرده ایم؛ اما گویا بدون رانت و رابطه، دست هیچ دانشجویی به کشاورزی اصولی و صحیح، آن هم در محوطه دانشگاه نمی رسد. با وجود این، باید بگویم که چه چیزی مانع واگذاری زمین به دانشجویان و ایجاد فرصت شغلی و آموزشی درست برایشان شده است؟ جز این است که دانشگاه جاییست برای کسب مهارت و پرورش نسل های آینده جهت اشتغالزایی؟
دانشجوی دیگری با اشاره به وضعیت غذا، سلف های دانشجویی و گرانفروشی بوفه های دانشگاه می گوید: با توجه به اینکه قیمت غذای دانشجویی ۱۸ درصد افزایش یافته؛ اما متاسفانه کیفیت آن پایین آمده و بوفه های دانشجویی به خصوص بوفه های خوابگاه کوثر گرانفروشی می کنند و غذایی ساده را با چند برابر قیمت به دانشجوها می فروشند.
برخی از دانشجویان خوابگاه دختران دانشگاه رازی نیز به وضعیت بهداشتی خوابگاه معترض بوده و عنوان داشتند: خوابگاه های دختران این دانشگاه از وضعیت بهداشتی مناسبی برخوردار نیستند و گاها شاهد حضور موش و موجودات موزی در آشپزخانه هستیم.
در ادامه مهدی فلاحی، عضو شورای صنفی دانشگاه رازی در این باره توضیحاتی ارائه کرد و می گوید: با وجود هزاران مشکل صنفی و رفاهی، شورای صنفی دانشگاه رازی تا کنون منفعل عمل کرده و هیچ عملکردی برای پیگیری مطالبات دانشجویان ندارد.
فلاحی می افزاید: با وجود مشکلاتی که در دانشگاه رازی وجود دارد، احساس می شود شورای صنفی آن اصلا دانشجویی نیست، چرا که اگر بود، باید وکیل مدافع حقوق دانشجویان دانشگاه می شد.
عضو شورای صنفی دانشگاه رازی ادامه می دهد: شورای صنفی دانشگاه رازی که این روزها بر سر زبان ها افتاده، باعث دلخوری دانشجویان و یاس و ناامیدی آن ها از لحاظ پیگیری حقوق و مشکلاتشان شده است.
فلاحی با اشاره به اینکه دو نفر از اعضای اصلی شورای صنفی به خاطر بی کفایتی این شورا استعفا داده اند، گفت: برخی از اعضای انصرافی شورای صنفی دانشگاه، در جمع های دانشجویی بارها و بارها به گله و شکوه از عملکرد و ضعف این شورا سخن به میان آورده اند؛ اما همچنان واکنشی از طرف این شورا و مسئولین دانشگاه برای حل این مشکلات مشاهده نشده است.
وی می گوید: جای سوال دارد که عملکرد این شورا و مدیریت آن چگونه بوده که دو نفر از فعالین صنفی، مجبور به انصراف شده اند؟! چرا موضع گیری از سمت این شورا نسبت به برخی مسئولان که کار خود را به خوبی انجام نمی دهند صورت نمی گیرد؟! چرا مقابل مسئولان برای دفاع از حقوق دانشجو نمی ایستند؟!
عضو شورای صنفی دانشگاه رازی اظهار می دارد: امید است که این شورا عملکرد خود را از ترس به شجاعت و از انفعال به فعالیت و مطالبه گری و همچنین از تنبلی به تلاش و کوشش بی وقفه تغییر دهد.
گفتنی است، مشکلات دانشجویان دانشگاه رازی به اینجا ختم نمی شود و سعی داریم در گزارشات بعدی به صورت جدی و مفصل به بیان مطالبات دانشجویان این دانشگاه بپردازیم تا مسئولین به خواب رفته را بیدار کنیم و چاره ای برای حل مشکلات این دانشجویان اندیشند.