کد خبر:۷۱۶۶۶۳
عادل پیغامی در گفتگو با دانشجو:

بانک‌های تجاری و سرمایه گذاری «شترگاو پلنگ» هستند/ چرا سازمان‌ها دنبال تاسیس بانک هستند؟

استاد اقتصاد دانشگاه گفت: همه نهادها و سازمان ها به دنبال تاسیس بانک هستند به علت اینکه بانک یکی از سودآورترین نهادها بوده به راحتی می‌تواند در زمینه تجاری از منابع مردم بهره‌مند شده و در در فضای فقدان نظارت خلع اعتبار کنند.

عادل پیغامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه قانون عملیاتی بانکی ما چه قبل انقلاب چه بعد انقلاب یک اشکال اساسی داشته و آن  هم دسته بندی بین بانک‌هاست گفت: انواع بانک‌ها به شکل تجاری، توسعه‌ای و سرمایه گذاری را داشته که برای همه این‌ها یک نوع قانون بانکداری داریم.

 
پیغامی ادامه داد: متاسفانه یک نوع قوانین و قواعدی بر این‌ها اعمال شده و متاسفانه این دسته بندی ها را در قانون بانکداری اسلامی نداریم و رعایت نکردیم و نتیجه اش این شده که امروزه همه این بانک‌ها را یکسان می‌پنداریم و به همه بانک‌ها قواعد یکسان اعمال کردیم.
 
تمام بانک های ایران یکسان بوده و بانک تخصصی نداریم
این مدرس اقتصاد با اشاره به این نکته که کارکرد بانک های سرمایه گذاری و تجاری با هم متفاوت است گفت:تنها بانکی راکه شاید بتوان به نام بانک تخصصی نام برد بانک توسعه تعاون  بوده کارکرد تخصصی را انجام می دهد، مابقی بانک ها هم کار سرمایه گذاری راانجام داده و هم تخصصی نیستند، این وضعیت شتر گاو پلنگی باعث شده عملا بانک‌های ما وظایف خودرا انجام نداده و بیشتر وظایف و اقداماتی تمایل پیدا کنند که به نوعی سودآوری داشته باشه و مسوولیت‌های پولی و... توجه اولیه را نداشته باشند.

عادل پیغامی در ادامه گفت: شما وقتی مقوله بانگاه داری را عرضه کنید می‌بینید در ادبیات اقتصادی بانک تجاری اساسا نباید به هیچ وجه بنگاه داری کند برعکس بانک سرمایه گذاری کارش بانگداری است. بانک سرمایه گذاری برای اصلاح کار‌ها  اجازه دارد که وارد کار بنگاه داری شود و بانک تخصصی در زنجیره خلع ارزش و توسعه‌ای به نحوی به شکل زیرساختی باید وارد کار بنگاه داری شود. 

وی بابیان اینکه با بانک‌هایی مواجه هستیم در یک مقطعی کار  تجاری و در جایی  دیگر تبدیل به بانک سرمایه گذاری شده اند گفت: یان بانکها به دنبال راه اندازی شرکت سرمایه گذاری و بنگاه داری‌های مختلف هستند  و متاسفانه فقدان بانک مرکزی به معنای واقعی  در کشور باعث بی نظارتی و آشوب و رها شدن در عرصه پولی و بانکی شده ست.
 
بنگاه داری تنها برای بانک های سرمایه ای درست است

پیغامی در پاسخ به این سوال که چه میزان بنگاه داری برای بانک‌ها درست است و آیا بانک مرکزی اجازه این امر را به بانک ها داده است گفت: باید بانک ها را متفاوت داست، اگر بانک سرمایه داری است می‌شود اجازه سرمایه گذاری به او داد تا با خیال راحت در عرصه های خاص و تخصصی بنگاه داری کند ، اما بانک های تجاری و قرض الحسنه به هیچ وجه اجازه ندارند که به کار بنگاه داری بپردازند. 

اشتباه بانک دی در بنگاه داری

پیغامی با بیان اینکه اگر بنیاد شهید در عرصه تخصصی حوزه خود یعنی خدمت به خانواده‌های شهدا بانکداری کرده و بانک دی را ایجاد کرده است می توان مجوز بانکداری به او داد، گفت: اما اگر بانک بنیاد شهید سرمایه گذاری کرده و بنگاه داری کند این امر به شدت غلط بوده و باید اصلاح شود.
بانک مسکن به دنبال وظیفه تخصصی خود نیست/ بانک‌های ایران شتر گاو پلنگ هستند
 
این استاد دانشگاه با انتقاد از سازمان هایی که می خواهند بانک داشته باشند گفت: همه نهادها و سازمان ها به دنبال تاسیس بانک هستند به علت اینکه بانک یکی از سودآورترین نهادها بوده به راحتی می‌تواند در زمینه تجاری از منابع مردم بهره‌مند شده و در در فضای فقدان نظارت خلع اعتبار کنند و هر کاری که دلش می‌خواهد در فضای بلبشوء اقتصادی انجام دهند  که نتیجه این امر باعث  آشفتگی پولی و بانکی در کشور شده است

پیغامی ادامه داد: بانک‌هایی که هم تجاری هستند و هم سرمایه گذاری شتر گاو پلنگ هستند.
 
بانک کشاورزی؛ بانکی برای کشاورزان نیست
پیغامی با انتقاد از بانک کشاورزی گفت: بانک کشاورزی یک بانک تخصصی در عرصه کشاورزی بود ه وباید به کشاورزان خدمات بدهد اما این بانک هم کار تجاری و هم کار تخصصی در حدی که مجبور است را انجام می دهد که اگر مجبور نبود آن را هم انجام نمی داد.
 
بانک مجهول الهویه ای به نام مسکن
 
این استاد دانشگاه با انتقاد از بانک مسکن هم گفت: در کشور‌های مختلف مردم با ثابت کردن ملک و دارایی که دارند می‌توانند مقداری از ارزش آن دارایی و ملک رو از بانک وام بگیرند که این میزان در حد ۸۰ درصد بوده و در طول زندگی  به راحتی قسط  می دهند ولی در کشور ما که بانک مسکن یک بانک تخصصی است اساسا نمی‌تواند به متقاضیان واقعی مسکن وام داده و این دغدغه بزرگ مردم را رفع کند.این مشکل بانک مسکن به علت این است که این  بانک تخصصی نیست خلع اعتباری که دارد به کانال تخصیص اعتبار برای تولید مسکن و همینطور مصرف مسکن واقعی و تقاضای واقعی تخصیص نمی‌دهد و ما بانک واقعی نداریم نهاد به هم ریخته بسیار بسیار خطرناک که در کشور‌های دیگه اصلا اجازه نمی‌دهند یک همچنین نهادی در کشور شکل بگیرد.

پیغامی در پایان گفت : ما برعکس اجازه می‌دهیم مثل قارچ برویند حتی آن که موسسه مالی و اعتبار هستند و بخشی از این موسسات را بانک مرکزی اعلام می‌کند که من این‌ها را نمی‌شناسم  به راحتی در حال فعالیت هستند و کسی با آنان کار ندارد تا مشکل بزرگی برای کشور درست کنند.

گفتگو از وحید بلالی
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار