استاد اقتصاد دانشگاه تهران معتقد است بانکها باید منابع ارزان را میگیرند. قسمتی از آن را قرعه کشی میکنند و مابقی آن را بدر تسهیلات گران قیمت و قسمتی از آن را هم در مصارف دیگر سرمایه گذاری و بنگاه داری خرج میکنند.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، وحید بلالی، آلبرت بغزیان استاد اقتصاد دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درباره راهکار این روزهای بانکها برای جبران کمبود منابع گفت: اصلاح نرخ سود بانکی، نرخ ارز و نرخ دستمزدها عواملی نیستند که به صورت جزیرهای بررسی شوند و باید به صورت مجموع این عوامل بررسی شوند.
بغزیان در ادامه با بیان اینکه برای جمع کردن نقدینگی و جهت دهی باید با دقت عمل کرد گفت: برای جهت دهی به نقدینگی و روانه آن به بازارهای دیگر الان زمان مناسبی نیست و همچنین زمان مناسبی نیز برای تغییر نرخ سود بانکی نیست. کاهش نرخ سود بانکی تبعاتی مانند خروج سرمایه از بانکها را دارد و برخی نیز با کاهش نرخ سود سپردهها را به کوتاه مدت تبدیل میکنند و از این رو بانک با توسعه روبرو نمیشود، افزایش نرخ سود بانکی نیز منطقی نبوده و باعث گرانتر شدن تسهیلات بانکی و درنتیجه تضعیف دوباره تولید خواهد شد که این امر هم منطقی نیست.
راهکارها برای متضرر نشدن بانکها در شرایط اقتصادی امروز استاد اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه مقصر این شرایط بانک خود بانکها هستند تصریح کرد:بانکها وامهایی را داده بدون اینکه توانایی بازپرداختی ببینند معوقات بانکی که بانکها مواجه هستند و نشنیدیم برنامه خاصی هم داشته باشند که توانستیم کاهش بدیم. این معوقات دو مشکل اساسی را ایجاد کرده است ابتدا اینکه بانکها وامهای کلان بدون وثیقههای مناسب اعطا کرده و به دنبال بازگشت آن هم نیستند، در برخی موارد هم جریمه بدهکار کلان را بخشیده اند، ولی جریمه سپردههای کوچک را به هیچ وجه نمیبخشند و دوم اینکه متاسفانه بانکها تبدیل به بنگاه اقتصادی شدند، منابع مردم را در ساختمان سازی و مصارف دیگر بنگاه داری خرج کرده و نمیخواهند این منابع را ارزان هم بفروشند و سرمایه را بلوکه کرده اندو این علت باعث کم شدن منابع شون بانکی شده و حالبرای کسر جذب منابع از این طرف آه و ناله میکنند و میگویند که نرخ سود بانکی پایین است و میگویند به نفع دولت است که نرخ سود بانکی را افزایش دهد در صورتی که به هیچ وجه اینگونه نیست.
سود ۲۱ درصد برخی از بانکها به سپردههای بالای ۱۰ میلیون آلبرت بغزیان درباره علت دادن سودهای بالا در برخی از بانکها گفت:شنیده میشود برخی بانکها سود ۲۱ درصد روز شمار برای سپردههای بالای ۱۰ میلیون تومان میدهند،بانکها زرنگی کرده و از بخشنامههای بانک مرکزی عبور کردند. به مشتریان وام گران قیمت میدهند و هزینههای تولید را افزایش میدهند. نقش بانکها باید تولید محور بوده نه اینکه پس انداز محور باشد و بخواهند تنها منابع جذب کنند و به سراغ بنگاه داری رفته و پولهای بلوکه شده و منابع و مطالبات را از عمده بدهکاران بانکی نمیگیرند. این عوامل باعث شده که بانکها کم بیاورند و در توجیه میگویند سرمایهشان پایین است و زیرخط قرمز هستند و مجبورند با استمرار از بانک مرکزی یا با نرخ سودهای بالا منابع را جذب کنند. کما اینکه وجه گرفته از مردم را به سمت بورس بارزی و سهام و ارز برده اند.
بغزیان در پاسخ به این سوال که آیا رفتن بانکها به سمت بازار بورس از لحاظ اقتصادی توجیه دارد یا خیر، گفت: رفتن به سمت بورس خوب نیست بانکها باید به دنبا تقویت سهام بانک باشند نه اینکه بخواهند پولی را که سپرده گذار داده را در بازار بورس سرمایه گذاری کنند و رسالت بانک این است که بدون واسطه به متقاضی وام و گیرنده وام تسهیلات بدهد نه اینکه خودش منبعی برای وام شده و مانند شرکتهای سرمایه گذاری در بخش خصوصی از فعالیتها سودی برده و قسمتی از آن را هم به سپرده گذار بدهد.
آیا بانکها ورشکسته هستند؟ استاد اقتصاد دانشگاه تهران با بیان اینکه به علت شرایط اقتصادی کشور بانکها نیزشرایط خاصی دارند، تشریح کرد: سرمایه بانکها پایین بوده و اگر بحران بانکی ایجاد شود از عهده پس دادن منابع مردم برنمی آیند، ولی خوشبختانه هنوز به آن مرحله نرسیده ایم درآمدهای بانکی واقعی نیست، زیرا سود بالایی را پرداخت میکنند، ولی هنوز چیزی به نام بحران بانکی در کشور وجود ندارد.
۲۳۰ هزار میلیارد منابع قرض الحسنه بانکها آلبرت بغزیان با بیان اینکه منابع قرض الحسنه بانکها ۲۳۰ هزار میلیارد تومان بوده که از این مقدار تنها ۵۰ هزار میلیارد تومان وام قرض الحسنه داده میشود، گفت: بانکها باید منابع ارزان را میگیرند قسمتی از آن را قرعه کشی میکنند و مابقی آن را در تسهیلات گران قیمت و قسمتی از آن را هم در مصارف دیگر سرمایه گذاری و بنگاه داری خرج میکنند.