به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، یک رسانه آمریکایی به نقل از منابع آگاه گزارش داده تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سوریه در نتیجه گفتوگوی تلفنی او با «رجب طیب اردوغان» انجام شده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته تصمیم ترامپ برای خارج کردن نظامیان آمریکا از سوریه، شتابزده، بدون مشورت با اعضای شورای امنیت ملی آمریکا و علیرغم مخالفتهای شدید تمامی افراد دخیل در مبارزه با گروه تروریستی داعش انجام شده است.
دو مقام آمریکایی و یک مقام ترکیهای گفتهاند موافقت ترامپ با خروج نظامیان آمریکا که در جریان گفتوگوی تلفنی هفته گذشته او با اردوغان انجام شد، تحیر اعضای کابینه، نمایندههای کنگره و کل جهان را به همراه داشت.
طبق این گزارش، «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا، «جیمز متیس»، وزیر دفاع آمریکا و سایر اعضای تیم امنیت ملی این کشور سخنانی را آماده کرده بودند تا ترامپ با گفتن آنها اردوغان را به عقبنشینی وادار کند.
منابع آگاه گفتهاند ترامپ که قبلاً با این توصیهها موافقت کرده و رئیسجمهور ترکیه را متقاعد کرده بود به کردها حمله نکند این بار توصیهنامه مشاورانش را نادیده گرفت.
مشاوران ترامپ در روزهای آینده تلاش کردند او را مجاب کنند از این تصمیم صرفنظر کند و یا اینکه دستکم آن را به تأخیر بیندازد تا نظامیان آمریکا و کُردهای همپیمان این کشور فرصت خروج به موقع از سوریه را داشته باشند، اما ترامپ اعتنایی به این توصیهها هم نکرد.
یکی از منابع مورد استناد آسوشیتدپرس میگوید: «موارد مطرحشده در آن توصیهنامه بسیار قاطعانه بودند.» او اضافه کرد به ترامپ گفته شده بود صریحاً با حمله ترکیه به شمال سوریه مخالفت کند و به اردوغان پیشنهاد کند آمریکا و ترکیه با یکدیگر برای رفع نگرانیهای امنیتی همکاری کنند.
اما اردوغان با یادآوری این نکته به ترامپ که بارها گفته تنها دلیل حضور نیروهای آمریکا در سوریه غلبه بر داعش است، رئیسجمهور آمریکا را در موضع دفاع قرار داد. اردوغان از ترامپ پرسید: «چرا هنوز آنجا هستید؟» او همچنین یادآوری کرد که عملیات غلبه بر داعش تا ۹۹ درصد کامل شده است.
در حالی که اردوغان هنوز پشت خط بود ترامپ از «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید پرسید اگر حرف اردوغان درباره شکست داعش صحیح است چرا نیروهای آمریکا هنوز در سوریه هستند؟
بولتون مجبور شد اعتراف کند که حرف اردوغان مورد تأیید متیس، پامپئو، «جیمز جفری»، نماینده ویژه آمریکا در امرو سوریه و «برت مکگورک»، نماینده ویژه آمریکا در ائتلاف ادعایی مبارزه با داعش قرار داد و آنها گفتهاند که داعش تنها یک درصد از اراضیاش را در اختیار دارد.
بولتون علیرغم این گفت که کل اعضای شورای امنیت ملی موافقند که غلبه بر داعش بایستی ماندگار باشد و این نیازمند انجام اقداماتی فراتر از بازپسگیری اراضی از این گروه تروریستی است.
آسوشیتدپرس نوشته ترامپ، اما بدون توجه به این حرف بولتون سریعاً تسلیم اردوغان شد و با این کار هم بولتون و هم اردوغان را شوکه کرد.
طبق گفته یک مقام، اردوغان که شگفتزده شده بود به ترامپ توصیه کرد از خروج شتابزده خودداری کند. با آنکه ترکیه به سوریه نفوذ کرده هنوز از نیروهای لازم در مرز برای ورود به این کشور و تصرف بخشهای زیادی از شمال شرق سوریه (محل استقرار نیروهای آمریکا) برخوردار نیست.
منابع آسوشیتدپرس گفتهاند گفتوگوی تلفنی سران دو کشور با قول ترامپ به اردوغان برای خارج کردن نظامیان آمریکا بدون مشخص کردن ساز و کار آن پایان یافته است.
اعضای شورای امنیت ملی آمریکا در روزهای بعدی طرحهایی به ترامپ برای لغو این تصمیم، به تأخیر انداختن آن یا کاستن از اثرات آن پیشنهاد کردند، اما ترامپ با این طرحها موافقت نکرد.