عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه آمریکا در برجام ثابت کرد برای گرفتن امتیازهای بیشتر از ایران طمع دارد، گفت: متاسفانه حتی بعد از این عهدشکنی آمریکا، هنوز یک عده از مسئولان درس عبرت نگرفتند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، فؤاد ایزدی، عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان و دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، در دومین نشست گفتمانی عصر انقلاب اسلامی با موضوع ایران و آمریکا چالشها و تهدیدها گفت: ایران و آمریکا یکی از مطرحترین مباحث رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی هایشان است.
ایزدی با اشاره به اینکه چرا باید با وجود مشکلات کشور از جمله تورم و فقر و بیکاری، آمریکا را مطالعه کرد، افزود: آمریکا کشور بزرگ، پهناور و با جمعیتی چند برابر ایران است که نقاط مثبت و منفی را در خود گنجانده است که در جهان تاثیر گذار است.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان و دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه حضور فکری و فرهنگی آمریکا در کشور ما کم نیست، ادامه داد: یکی از نشانههای تاثیر گذاری فرهنگی آمریکا در کشور ما کتابهای دانشگاهی است که یا ترجمه متون آمریکایی و غربی است و یا نویسنده کتاب متاثر از متون غربی است.
وی تصریح کرد: سیستم بانکداری ما بیشتر آمریکایی است تا اسلامی، پس ما باید سیستم آنها و مشکلاتشان را درست بشناسیم تا دچار مشکلاتی که آنها چند سال پیش مواجه شدند، نشویم.
ایزدی گفت: بخواهیم یا نخواهیم آمریکاییها از سال ۳۲ با کودتا علیه مصدق، به طور جدی در ایران تأثیر گذاشتند، مصدق در ابتدا هدف نهضتش ملی کردن صنعت نفت نبود؛ بلکه ارتقای سهم ایران از صادرات نفت خودش به انگلیس از میزان ۱۶ درصد به ۵۰ درصد بود.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان و دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: ما و آمریکا به هر دلیلی با هم درگیر هستیم و در لیست کشورهای دشمن آمریکا قرار گرفتهایم، دلیل این مدعا که آنها ما را دشمن خود قلمداد میکنند قانون کاتسا است که بعد از برجام بر علیه ما تصویب و اجرا شد و کل سپاه را ذیل گروههای تروریستی برد، کاتسا مخفف عبارتی است که ترجمه آن «مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها» است.
وی اظهار کرد: آمریکاییها روی همه کشورها اعمال فشار نمیکنند، بلکه کشورهای دنیا از منظر آمریکا چند گروه هستند، گروه اول نفت، گاز و منابع ندارند و به لحاظ جغرافیایی هم حائز موقعیت استراتژیکی نیستند، پس آمریکا کاری به کارشان ندارد.
ایزدی با بیان اینکه گروه دوم، شامل کشورهایی است که هم منابع دارند و هم جمعیت و مساحت بالا، افزود: این کشورها بمب اتم هم دارند مانند چین، روسیه و کرهشمالی، بنابراین دولت آمریکا اگر چه از اینها خوشش نمیآید، اما برخوردهایی که با ایران دارد با آنها نمیکند، چون به خاطر بمب اتمی، تهدید نظامی برای آنها وجود ندارد.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان و دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران ادامه داد: گروه سوم کشورهایی که هم منابع دارند هم جمعیت و جغرافیای خوب، اما به صورت سنتی از قدیم همسو و همپیمان با آمریکا هستند مانند بعضی کشورهای اروپایی، عربستان و امارات، در نتیجه آمریکا با اینها هم مشکلی ندارد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در آخرین گروه قرار دارد، افزود: ایران هم رتبه اول نفت و گاز دنیا را دارد، هم با خلیج فارس مرز دارد و هم با آسیای میانه، اما، چون بمب اتم نداریم و مانند کشورهای گروه سوم اهل کنار آمدن با آمریکا هم نیستیم، بنابراین گزینه تهدید نظامی و تحریم همیشه برای ما روی میز است، آمریکا میخواهد حکومت کشورهای همسایه ما را با خودش همسو کند و در واقع دشمنیاش را به مرزهای ما برساند.
ایزدی بیان کرد: یک روزنامه آمریکایی در تحلیل خود از احتمال وقوع جنگ بین ایران و آمریکا نوشت اگر نیروهای نظامی آمریکا مقابل ایران قرار بگیرند به لحاظ قدرت بیشتر، جنگ را آمریکاییها میبرند، اما جنگی بین ایران و آمریکا اتفاق نمیافتد، چون کشورهایی در منطقه هستند که حاضرند برای ایران از جانشان بگذرند و این نفوذ منطقهای ایران باعث شده آمریکا حمله نکند، چون نیروهای همسو با ایران در منطقه پراکنده هستند و ۱۵۰ سایت نظامی آمریکا تحت تیررس آنها است.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان و دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران تصریح کرد: برای درک تفاوتهای فرهنگی ایران و آمریکا به ورزش سنتی دو کشور نگاه کنید و فوتبال آمریکایی که نه رخصت میخواهد نه سلام نه احترام را با ورزش زورخانهای ایران قیاس کنید، با کشوری اینچنین نمیشود با فرهنگ ایرانی مذاکره کرد.
وی ادامه داد: همانطور که مقام معظم رهبری هم اشاره فرمودند: درخواستهای آمریکا از ایران تمامی ندارد؛ اول میگویند برجام و بعد میگویند شورای نگهبان و رهبری! پس رابطه ایران و آمریکا درست بشو نیست و آنها دنبال تغییر حکومت ایران هستند.
ایزدی با بیان اینکه آمریکا در برجام ثابت کرد طمعش برای گرفتن امتیازهای بیشتر از ایران زیاد شده است، خاطرنشان کرد: ترامپ از طریق افزایش فشارها و تحریمها میخواهد به نتیجه برسد و نکته تأسفبار این است که حتی بعد از این عهدشکنی آمریکا و اروپا در برجام هنوز یک عده از مسؤولان درس عبرت نگرفته و متنبه نشدهاند.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان و دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران افزود: یک عدهای در کاخ سفید هدفشان تضعیف یا براندازی جمهوری اسلامی است تا با این وسیله بتوانند امتیازهایی که میخواهند بگیرند، تحلیل ترامپ و اطرافیانش این بود که اگر آمریکا از برجام خارج شود ایران ادامه میدهد و این حرفی بود که از داخل ایران گفته شد.