دبیر ستاد توسعه فناوری نانو گفت: کاهش بودجه این ستاد، باعث میشود تا رقابت با کشورهای دیگر سخت شود، این در حالی است که نانو بیش از بودجه دریافتی برای دولت درآمدزایی دارد.
سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو؛ در خصوص بودجه سال ۹۸ این ستاد اظهار داشت: بودجه ستاد ویژه توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال ۱۳۹۷ رقمی بیش از ۷۲ میلیارد تومان بود و البته همی رقم هم به طور کامل پرداخت نشد.
وی ادامه داد: شنیدهها حاکی از آن است که در بودجه پیشنهادی برای سال ۹۸ به جای افزایش بودجه این سازمان فعال و پویا با حدود ۴۰ درصد کاهش به ۴۸ میلیارد تومان کاهش یافته است.
سرکار تصریح کرد: بودجه سال ۹۷ ستاد نانو حدود ۷۶ میلیارد تومان بود و ما اطلاع پیدا کردهایم که سازمان برنامه و بودجه برای سال ۹۸ بودجه این ستاد را ۸۵ میلیارد تومان پیشنهاد داده است، اما در ادامه و پس از بررسی انجام شده در یک کمیسیون دولتی، بودجه این ستاد به رقم ۴۲ میلیارد تومان کاهش یافته است.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو افزود: متاسفانه کمیسیونی که بودجه این سازمان را مورد بررسی قرار داده است اگر نگوییم به عمد قطعا بی اطلاع بودهاند، زیرا گزارش عملکرد ستاد توسعه نانو نشان میدهد که فناوری نانو ظرف تنها ۱۵ سال با هدایت صحیح، مقام نخست در منطقه را در زمینه نانوفناوری کسب کرده و همچنین با رشد علمی در حوزه نانو، هم اکنون پس از سه کشور پرجمعیت دنیا یعنی چین، آمریکا و هند که سرمایه گذاری فراوانی نیز دراین حوزه داشتهاند، رتبه چهارم دنیا را در تولید علم به دست آورده است.
وی با بیان اینکه امروز بسیاری از محققین و مردم با فناوری نانو آشنا هستند، اظهار کرد: درحال حاضر بیش از ۵۰۰ محصول نانویی در بازار داریم و محصولات نانویی ایران به بیش از ۴۵ کشور جهان صادر میشود و این یعنی در شرایط تحریمهای بین المللی یک امیدی در کشور بین محققین، دانشگاهیان و تولید کنندگان به وجود آمده و حالا نباید با کاهش بودجه موجب یاس و ناامیدی شویم، زیرا این ستاد برای گروه کارگری اشتغال ایجاد نمیکند بلکه به دنبال اشتغالزایی برای قشر دانشگاهی است.
سرکار تصریح کرد: حالا اگر در حوزه نانو با شکست مواجه شویم و به عقب برگردیم، بسیاری از متخصصان و علاقمندان این حوزه برای ادامه کار ناامید خواهند شد، زیرا بیشترین بخش بودجه ستاد نانو صرف تحقیق و توسعه و حمایت از شرکتهای فناور و دانش بنیانی میشود که در تولید محصول و توسعه فناوری فعالیت دارند و کاهش بودجه شرایط ستاد نانو در سال آینده را در رقابت با کشورهای دیگر بسیار سخت خواهد کرد.
دبیر ستاد نانو ادامه داد: همچنین ما توانستهایم از نظر علمی جایگاه خود را از رتبه ۵۷ به رتبه چهارم دنیا برسانیم و امروز شاهد آن هستیم که بودجه کشور آمریکا در حوزه نانو ۱.۸ دهم میلیارد دلار است در حالی که بودجه نانو ایران با محاسبه دلار ۸ هزار تومان، بودجه این ستاد پنج میلیون دلار بیشتر نمیشود و باید بگویم این کاهش بودجه هیچ توجیهی ندارد و تنها باعث از بین رفتن زحمات متخصصان این حوزه میشود.
وی همچنین افزود: شاهد هستیم که بودجه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیر با کاهش حدود ۵۰ درصدی مواجه شده است و این یعنی توسعه اقتصاد دانش بنیان کشور دچار بحران خواهد شد.
سرکار گفت: ستاد نانو با حمایت از محققان و دانشمندان فعال در شرکتهای فناور و دانش بنیان به منظور بومی سازی محصولات و کالاهای وارداتی در عرصههای مختلف، از خروج ارز از کشور جلوگیری کرده است و از طرف دیگر فناوری نانو از طریق مالیات بر ارزش افزوده فروش محصولات شرکتهای دانش بنیان که حدود ۱۱۰ میلیارد تومان یعنی ۵۰ میلیارد تومان بیش از بودجه سالانه اختصاصی به نانو برای دولت درآمدزایی داشته است.
سرکار اظهار داشت: با توجه به آنکه فروش محصولات نانو حدود ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بوده و از این مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان مربوط به صادرات محصولات است، دولت باید توجه بیشتری را به این بخش داشته باشد.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با بیان اینکه دولت باید جوانب فعالیتها و درآمدزایی شرکتها و ستادهای تحت پوشش آن را مد نظر قرار دهد، اعلام کرد: درخواست برای توجه بیشتر از آن حیث است که اشتغالزایی ما از نوع کارگری نیست و اشتغال دانشگاهی است.
وی ادامه داد: جامعه ما درحال حاضر با معضل بیکاری جوانان روبه رو است و برای حل هرچه بیشتر و بهتر این موضوع اشتغالزایی دانشگاهیان و جوانان از اهمیت ویژهای برخوردار است.