رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان از رشد ۷۰ درصدی آموزش عالی در این استان نسبت به پیش از پیروزی انقلاب خبر میدهد و میگوید: متخصصان کشورهای همسایه نیز در دانشگاه ما مشغول به تحصیل هستند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ گلستان از سال ۷۵ از مازندران جدا شد و به عنوان استانی مستقل در ایران شناخته شد. با اینکه هنوز در این استان مشکلات زیادی وجود دارد و هنوز جوانانش با نبود فضای اشتغال دست و پنجه نرم میکنند و کوه خواری در آن بیداد میکند، اما این تغییر برای مردم گلستان اثرات مثبتی هم داشته است که شاید بتوان گفت: یکی از آنها توسعه فضای دانشگاهی در استان و افزایش جمعیت دانشجویان در آن باشد.
افزایش تعداد دانشگاهها و دانشجویان در هر منطقه ای، یکی از نشانههای توسعه آن به شمار میرود. زمانی که دانشگاهها صرفا نقش تولید علم و رشد علمی منطقه را به عهده داشتند، در استان گلستان با توجه به نوع زیست بوم آن، ظرفیتهای بسیاری برای توسعه دانش وجود داشته که پیش از انقلاب این ظرفیت ها نادیده انگاشته شدهاند.
حرکت به سمت نسل چهارم دانشگاه ها
شاید بتوان گفت یکی پایههای مهم در ایجاد زیرساختهای اشتغال در یک منطقه جمعیتی، توسعه دانشگاهها باشد؛ دانشگاههایی که بتوانند براساس ظرفیتهای منطقه ای، مهارت مردم را افزایش دهند. البته این وظیفهای است که در نسل سوم دانشگاهها مطرح شده و پیش از آن، تولید علم و ادامه روند رشد علمی را در یک منطقه بر عهده داشتند. زمانی هم که دانشگاهها وارد مرحله جدیدی از فعالیت، یعنی تربیت دانشجوی ماهر شدند، باز هم استان گلستان با توجه به وجود منابع طبیعی بسیار، ظرفیت بسیار بالایی در رشد علمی و مهارتی داشته و دارد.
اگرچه این ظرفیتها پیش از انقلاب به خوبی شناخته شده نبود، اما با پیروزی انقلاب اسلامی، توجه به توسعه دانش، به عنوان یک زیرساخت مهم برای توسعه پایدار، مدنظر قرار گرفت و ظرفیتهای علمی و کارآفرینی استان گلستان نیز به کار گرفته شد.
توسعه هفتاد برابری مراکز آموزش عالی در گلستان
علی نجفی نژاد، رئیس دانشگاه علوم کشاورزی گرگان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به تفاوت آشکار مراکز دانشگاهی پس از انقلاب و پیش از پیروزی انقلاب اشاره میکند و میگوید: در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در همین منطقه گرگان و گنبد تنها یک مرکز آموزش عالی با تعداد محدودی دانشجو وجود داشت.
نجفی نژاد با بیان اینکه تنها آموزشگاه کشاورزی و منابع طبیعی در این منطقه به عنوان مرکز اموزش عالی فعالیت میکرد، ادامه میدهد: بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ نفر دانشجو و حدود ۵۱ نفر کادر عملی این مرکز را تشکیل میدادند و این در حالی است که اکنون در استان گلستان بیش از ۷۰ مرکز آموزش عالی دارد و بیش از ۸۰ هزار دانشجو در این مراکز مشغول به تحصیل هستند.
از نیاز علمی به خارج تا تأمین نیاز علمی کشورهای همسایه
رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان بیان میکند: در اغلب مراکز آموزش عالی استان همه مقاطع تحصیلی برگزار است. برای تحصیل در این مقاطع پیش از پیروزی انقلاب دانشجویان حتما باید به خارج از کشور میرفتند و امکان تحصیل در داخل کشور نبود.
وی به حوزه علوم پزشکی نیز اشاره میکند و میگوید: در حال حاضر بسیاری از رشتههای پزشکی در استان گلستان فعال است؛ دورههای تخصصی و فوق تخصصی و تقریبا میتوانیم بگوییم که نیاز به افراد مختصص در حوزه پزشکی تا حد زیادی در استان صورت میگیرد.
نجفی نژاد به رشد مراکز دانشگاهی در سطح بین المللی نیز اشاره میکند و میگوید: در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان پیش از پیروزی انقلاب اساتید خارجی تدریس میکردند در حالیکه اکنون همه اساتید داخلی هستند و علاوه بر آن متخصصان کشورهای همسایه نیز در دانشگاه ما مشغول به تحصیل هستند.
وی با تأکید بر اینکه در آمار و ارقام وضعیت اکنون دانشگاههای استان گلستان به هیچ وجه با پیش از پیروزی انقلاب قابل مقایسه نیست، بیان میکند: دانشگاههای استان با تغییر رویکرد دانشگاههای بین المللی همراه هستند و اکنون به نسل سوم دانشگاهها ورود کرده اند.
رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با اشاره به اینکه در حال حاضر دانشگاههای استان در حوزه کارآفرینی و مهارت افزایی فعالیتهای مهمی دارند، ادامه میدهد: اکنون دانشگاههای ما وظیفه خود میدانند که به دانش آموختگان خود مهارت کافی برای حضور در بازار کار و اشتغال آموزش دهند.
وی میگوید: تلاش داریم که مهارتهای لازم، یعنی روحیه کارآفرینی و آموزشهای کارآفرینی را در دانشگاه گسترش دهیم تا دانشجویان نیز در این فضا با مهارت بیشتر وارد کار تولید مبتنی بر دانش شوند.
نجفی پور به توسعه زیرساختهای لازم برای توسعه کارآفرینی در دانشگاههای استان گلستان اشاره میکند و میگوید: در همین ایام و به مناسبت ایام دهه فجر از چند فعالیتی که در این حوزه صورت گرفته، بهره برداری خواهیم کرد.
وی ادامه میدهد: یکی از این فعالیت ها، سوله کارآفرینی دانشگاه است؛ سالن پرورش قارچ ویژه فعالیتهای کارآفرینی دانشگاه، پارک کسب و کار داخل پردیس دانشگاه و اقدامات دیگر در همین ایام به بهره برداری خواهد رسید.
رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان میگوید: بیش از ۴۵ گروه در قالب کسب و کار شکل گرفته که در هفته پژوهش فعالیتهای خود را به نمایش گذاشتند و امیدواریم با توسعه این فعالیتها بتوانیم در حوزه فعالیتهای دانشگاهی توسعه قابل توجهی را شاهد باشیم.
وی ادامه میدهد: در نیمه اسفند نیز بنا داریم جشنواره سفیران امید را در دانشگاه برگزار کنیم که در حقیقت گردهمایی دانشجویان کارآفرین دانشگاه است که فعالیتهای خود را به نمایش خواهند گذاشت.