معاون فرهنگی دانشگاه تهران گفت: اساتید و دانشجویان ما باید در یک فضای آرام و با امنیت به نقد بپردازند ما نباید کاری کنیم که هزینه نقادی انقدر در دانشگاه بالا برود.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همایش یک روزه خوانش اجتماعی انقلاب اسلامی در چهل سالگی با حضور معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، مسئول نمایندگی نهاد مقام معظم رهبری، رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و جمعی از دانشجویان و اساتید، در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، حجت الاسلام محمد مهدی کرمی، مسئول نمایندگی نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران به سخنرانی پرداخت و ضمن گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب حکایت از بلوغ انقلاب ما دارد و این پیام را به همراه دارد که چلههای دیگری را انقلاب اسلامی میتواند در پیش داشته باشد. چند سوال برای بنده مهم است و پاسخش را باید اساتیدی که در این حوزه تحقیق و کار کرده اند و اساتیدی که در حوزههای علمیه به آن پرداخته اند، بدهند.
وی افزود: ما اکنون فارغ از این هستیم که آیا انقلاب اسلامی ما ادامه پیدا میکند یا خیر؛ یعنی انقلابی که توانسته باشد چهل سال دوام پیدا کند، برای سالهای بعد هم میتواند عواملی که در ماندگاریش موثر بوده را استمرار دهد، اما چگونه ماندن انقلاب اسلامی برای ما مهم است. آیا همه آرمانها و اصول و مبانیای که مد نظر حضرت امام (رضوان الله تعالی علیه)، رهبر فرزانه انقلاب، همه فرهیختگانی که در این راستا قلم به دست گرفتند و اقدام کردند، محقق شده است و یا اهدافی که کحقق نشده میتواند در سالهای آتی ومحقق شوند یا خیر؟
مسئول نمایندگی نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران ضمن قدردانی از مدیران دانشکده علوم اجتماعی برای برگزاری این همایش، اظهار کرد: برنامههای بسیار خوبی تدارک دیده شده و جلسات بسیاری برای برگزاری این همایش برگزار شده است که شامل مطالب چالشی خوبی است که میتواند برای استمرار نظام اسلامی ما موثر باشد. چالشهای احتمالی که در چله دوم و دهه پنجم انقلاب اسلامی ما هست مورد بررسی قرار گرفت و این همایش در نهایت شکل گرفت که در آن از زوایای مختلف انقلاب اسلامی رصد شود و اگر احیانا نقیصهای در برخی بخشها هست برای اینکه بتوانیم بالندهتر در چله دوم انقلاب و در دهه پنج آن حرکت کنیم، برطرف شود.
کرمی در ادامه اضافه کرد: بیشتر انسانها وقتی به نعمتی دست پیدا میکنند پس از گذشت چند سال از این نعمتهای خدادادی که بدون زحمت به دست نیامده غفلت میکنند؛ این مسئله را ما در جامعه خودمان هم به وضوح میبینیم. در همین زمان که در حال گرامیداشت این ایام هستیم گاهی میبینیم که نکات منفی و مشکلاتی که سر راه انقلاب اسلامی ما بوده است بیشتر خودشان را نشان میدهند تا دستاوردها و موفقیتهایی که ما داشتیم. گاهی توجه ما به موانعی که ممکن زمینه آسیب رسانی به انقلاب را فراهم کند بیشتر دیده میشود تا عواملی که توانسته در ماندگاری انقلاب ما کمک کند.
وی تصریح کرد: انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی و یک انقلاب دینی و معرفتی بوده است و هر انقلابی که متکی به دین باشد، تا زمانی که اعتقادات مردم باقی باشد یقینا این حرکت و انقلاب استمرار پیدا میکند و اگر ما میبینیم پس از چهل یال علی رغم همه مشکلات و موانعی، مردم واقعا دارند برای شرکت در راهپیمایی ۲۲ بهمن آماده میشوند و به خواست خدا نشان خواهند داد که به چه کیفیتی اعلام حضور و پایداری در برابر همه مشکلات انقلاب اسلامی خواهند داشت. مردم این نظام دینی را به خاطر موضوع دینی و اعتقادشان دوست دارند.
مسئول نمایندگی نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران افزود: هر چند ممکن است به آن آرمانهای اصلی خود نرسیده باشد، اما مردم اگر عشق و علاقه به رهبری نظام و رهبری کبیر انقلاب دارند بر مبنای تعبد و پذیرش و باور به وعدههای الهی، رهبرشان رهبری کرده است.
پس از سخنان حجت الاسلام کرمی، غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری در سخنانی گفت: در آستانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم جا دارد که این پیروزی را خدمت همه شما عزیزان تبریک بگویم و همچنین ایام شهادت فاطمه زهرا (س) را تسلیت عرض میکنم. از نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران، معاون محترم فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران و همکارانشان و همچنین دانشکده علوم اجتماعی این دانشگاه تشکر میکنم که چنین همایشی را ترتیب دادند و انصافا هم جای خوانش اجتماعی چهل سالگی انقلاب اسلامی در دانشکده علوم اجتماعی است.
وی افزود: بی تردید وقتی واقعهای زمان دار میشود و زمان بلندی را تجربه میکند که ما امروز از آن تحت عنوان چهل سالگی یاد میکنیم، جا را برای بحث و بررسی و تحلیل باز میکند و به نوعی تبدیل میشود به یک موقعیت و موضوعی که میتوان آن را از دریچهها و ساحتهای مختلف مورد بحث و بررسی قرار داد. قطعا بالندگی این واقعیت و این تحول بزرگ در این است که به درستی کسانی که در این مجموعه ایفای نقش کرده اند و به نوعی این اتفاق بزرگ را رقم زده اند، اینها کنار هم قرار بگیرند و با نگاه عالمانه به نقد و بررسی آن بپردازند.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، تصریح کرد: قطعا رشد و بالندگی هر مجموعهای در هر سطحی که در نظر بگیریم از خردترین سطح تا سطوح بالاتر، بالندگی آن در گرو توجهی است که به نقد خویشتن دارد، به کاوش درباره خویشتن دارد و رخدادهای بزرگ تاریخی هم از این قاعده مستثنا نیستند. واقعیتهای اجتماعی ای، چون انقلابها بسان هر واقعیت دیگری همواره پویایی و افت و خیز دارند و بی تردید به میزانی که صاحبان این رخدادها بتوانند این افت و خیزها را به درستی رصد و تحلیل کنند میتوانند به پایداری، بالندگی، تاثیرگذاری و استمرار آن کمک بیشتری کنند.
وی ادامه داد: قطعا واقعیتهای اجتماعی را به اقتضای ماهیتی که دارند نمیشود در یک قالب معین تعریف کرد؛ برگردیم به چهار دههای که تجربه شده است اگر این چهار دهه استمرار پیدا میکند بخش مهمی از دلایلش این است که تازه و نو به نو شده است.
در ادامه این همایش، مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی و رئیس ستاد گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی دانشگاه تهران، ضمن گرامیداشت این ایام، گفت: ایام دهه فجر همیشه برای مردم انقلابی ایران ایام خوشی است. درود میفرستم به روان شهدای انقلاب، شهدای دفاع مقدس و روح ملکوتی امام (رضوان الله تعالی علیه) که ما امروز هر چه سربلندی، افتخار، اقتدار و آرامش در جامعه اسلامی داریم ثمره مجاهدت این عزیزان است.
وی ضمن قدردانی از رئیس و هیئت رئیسه و معاون فرهنگی دانشکده علوم اجتماعی برای برگزاری این همایش، افزود: یکی از خرسندیهای ما در دانشگاه این است که نهاد دانشگاه همواره نهادی بوده که نسبت به ارزشهای انقلاب دغدغه داشته است بر خلاف تصور بعضیها که میخواهند طوری وانمود کنند که دانشگاه از فضای انقلاب و از فضای نظام جدا شده یا حداقل نسبت خود را کم رنگ کرده، خوشبختانه برگزاری این برنامهها نشانگر عمق ارادتی است که دانشگاهیان نسبت به انقلاب، رهبری و ارزشهای این نظام مقدس دارند.
رئیس ستاد گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در دانشگاه تهران، تاکید کرد: ما در جریان جشنهای چهل سالگی انقلاب در مجموع دانشگاه تهران ۱۵۰ عنوان برنامه مختلف برگزار کرده ایم که یکی از این برنامهها همین همایش یک روزه است. این باعث خرسندی است که چنین نسبتی بین دانشگاه، انقلاب و نظام جمهوری اسلامی برقرار است.
وی ادامه داد: چون معمولا چهل سالگی ربط داده میشود به چهل سالگی انسان ها، گفته میشود چهل سالگی سن کمال است و یعنی انقلاب به نقطه کمال خود رسیده است؛ در صورتی که واقعا چهل سال برای یک انقلاب آن هم در قامت انقلاب اسلامی که به نظرم میرسد بیشترین هجمهها را نسبت به انقلابهای دیگر داشته است، سن و سال خیلی زیادی نیست برای بشر خاکی چهل سال شاید خیلی زیاد باشد، ولی برای انقلاب به نظرم هنوز راه درازی در پیش است.
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران تصریح کرد: چهل سالگی از طرفی فرصت خوبی برای نقد و بررسی آن چیزی است که در این چهار دهه اتفاق افتاده است و شاید بهترین فضا برای نقادی و به چالش کشیدن هم نقاط مثبت و هم نقاط منفی و کاستیها در دانشگاه است؛ البته شرطی دارد که این است که دوستانی که خارج از دانشگاه هستند، دانشگاه را قبول داشته باشند و وظیفه نقادی دانشگاه را به رسمیت بشناسند.
وی افزود: اساتید و دانشجویان ما باید در یک فضای آرام و با امنیت به نقد بپردازند ما نباید کاری کنیم که هزینه نقادی اینقدر در دانشگاه بالا برود که دانشگاه از یکی از وظایف اصلی خودش که نقد کردن است، خودش را کنار بکشد. یکی از دغدغههایی که ما در فضای دانشگاه داریم این است که به نظر میرسد مشارکت اجتماعی اعضای هیئت علمی خیلی سطح نازلی دارد؛ ما اساتید بسیار برجستهای داریم، مقالات بسیار خوبی مینویسند، کتابهای بسیار خوبی تالیف میکنند و کلاسهای بسیار خوبی برگزار میکنند، اما وقتی نوبت به عرصه مسئولیتهای اجتماعی میرسد یعنی بخشی که معلمی را کامل میکند یعنی کار کردن در حوزه روح و روان دانشجو و فعالیتهای فرهنگی سیاسی و اجتماعی دانشجو، به نظر میرسد ما کاستیهایی داریم که باید به آن توجه کنیم.
سرسنگی تاکید کرد: البته به نظر من بخشی از این موضوع به رویکردهایی که آموزش عالی در این سالها داشته است؛ یعنی ما وقتی آیین نامههایی برای ارتقای اساتید مینویسیم که در آنها هیچ نام و نشانی از توجه به جنبههای اجتماعی و مسئولیت اجتماعی یک عضو هیئت علمی نیست، طبیعتا یک عضو هیئت علمی هم تصورش این است که تنها وظیفه اش برگزاری کلاس، نوشتن مقاله و گرفتن ارتقا است. امیدواری انشااله فضای آموزش عالی ما به سمتی برود که توجه شود به اساتید و اعضای هیئت علمی محترم ما که ظرفیتهای بسیار بالایی هستند و این ظرفیتها باید مورد استفاده قرار بگیرند نه فقط در تولید علم که حتمی و ضروری است بلکه در مسائل اجتماعی فرهنگی و سیاسی.
وی در ادامه عنوان کرد: امروز نسل جوان ما با پرسشهای زیادی رو به رو است، این موضوع را همه مدیرانی که ارتباط نزدیک با دانشجویان دارند به خوبی درک میکنند. شاید یکی از اشکالات کار ما در این چهل سال این بوده است که اینقدر درگیر مسائل دیگر و درگیر دسته بندیهای سیاسی و درگیر این بودیم که چه کسی به قدرت برسد چه کسی رئیس جمهور شود چه کسی وزیر شود چه کسی نماینده شود، بودیم که یادمان رفت نسلی دارد رشد میکند که نیازهای جدیدی خواهد داشت و اگر ما نتوانیم این نسل را با آرمانهای انقلاب، فلسفه انقلاب و ارزشهای انقلاب آشنا کنیم آن وقت نتیجه همین میشود که امروز باید نسبت به برخی از مسائل دغدغهمند باشیم.
رئیس ستاد گرامیداشت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در دانشگاه تهران، اظهار کرد: به نظر میرسد دولتمردان و مسئولان کشور و کسانی که به هر شکلی منصبی دارند خیلی وظیفه سنگینی دارند من البته در موضعی نیستم که بخواهم انقلاب را تحلیل اجتماعی کنم، اما در حد درک خودم به عنوان یک دانشگاهی فکر میکنم انقلابها وقتی رو به حضیض میروند که پیمانهای اولیه خود را با مردم فراموش بکنند. به هر حال هر انقلابی وقتی رخ میدهد پیمانهایی را با مردم میبندد و مردم به سبب همین پیمانها است که به کاروان انقلاب میپیوندند و اگر این پیمانها تضعیف یا فراموش شوند طبیعتا کسانی که در انقلاب نقش داشتند آسیب پذیر میشوند.
وی تاکید کرد: ما در انقلاب چند محور اساسی داریم؛ فضای دینی، رهبری، شجاعت و سرمایه اجتماعی از آن جمله است و انقلابیون اگر ببینند انقلاب از این محورها دور میشود حتما نگران میشوند. چند شب پیش همراه همکاران دانشگاه محضر یک خانواده شهید از شهدای دانشگاه رسیدیم، این خانواده شهید دغدغهمند بود نه به خاطر معیشت نه به خاطر جایگاه و ... بلکه به خاطر اتفاقاتی که در جامعه رخ میدهد که در این زمینه نقش مسئولان فارغ از موضع گیریهای سیاسی شان بسیار مهم است.
مجید سرسنگی تاکید کرد: با هر موضع گیری سیاسی ای، در جامعه نباید تعارض و تقابل مسئولان نظام با یکدیگر دیده شود، زیرا برای نسل جوان خیلی سخت میشود برای آن پاسخی پیدا کرد. من فکر میکنم در آغاز دهه پنجم انقلاب، در حوزه دانشگاه باید توجه بیشتری به دانشگاهها شود، اعتماد بیشتری باید به دانشگاهها شود، اعتماد بیشتری باید به اعضای هیئت علمی و دانشجویان کرد که بیشتر آنها انسانهای متدین و دوستدار نظام و انقلاب هستند. ما در همین یکی دو ساله به وضوح دیدیم که دانشگاه مدافع انقلاب و نظام است.
در پایان افتتاحیه همایش یک روزه خوانش اجتماعی انقلاب اسلامی در چهل سالگی، سید مهدی اعتمادی فر رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، طی سخنانی از همه مسئولانی که در برگزاری این همایش همکاری داشتند تشکر کرد و به سخنرانی پرداخت.
در ادامه این همایش، پنلهایی با عناوین نظریههای اجتماعی انقلاب اسلامی با حضور ابراهیم فیاض، محمدرضا جوادی و دکتر حمیدرضا جلایی پور، پنل روایت جامعه شناسانه نسل انقلاب از انقلاب و دانشگاه با حضور دکتر حسین کچوئسان، دکتر غلامرضا جمشیدیها و دکتر یحیی علی بابایی، پنل خوانش اجتماعی جامعه پسا انقلابی با حضور حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید پارسانیا، دکتر تقی ازاد ارمکی، دکتر حسین سراج زاده و دکتر سید ضیاء هاشمی، پنل برنامه ریزی اجتماعی اقتصادی پس از انقلاب اسلامی با حضور دکتر علی اصغر سعیدی، دکتر حسن سبحانی، دکتر سمیه توحیدلو و دکتر رضا امیدی، پنل شهر و انقلاب با حضور دکتر ناصر فکوهی، دکتر سید ابوالحسن ریاضی، دکتر حسین ایمانی جاجرمی و پنل روایت جامعه شناسانه نسل پس از انقلاب از انقلاب با حضور دکتر وحید شالچی، دکتر احمد نادری، دکتر قاسم زائری و دکتر آرمان ذاکری برگزار شد.