رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی در دوحه قطر گفت: ایران آماده گفتگو و همکاری در حوزههای مختلف با تمام کشورهای منطقه است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، کمال خرازی به عنوان میهمان و سخنران ویژه مرکز پژوهشهای شبکه الجزیره قطر امشب به سوالات دهها تن از نخبگان و اندیشمندان عرب و منطقه در سالن کنفرانس الریان هتل شرایتون دوحه پاسخ داد.
عنوان سخنرانی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران «۴۰ سالگی انقلاب اسلامی ایران» بود.
خرازی که به صورت زنده از طریق پخش اینترنتی در یوتیوب مرکز پژوهشهای الجزیره درباره همه مسائل منطقه سخن میگفت، به ابهامات متعددی درباره نقش ایران در منطقه، دستاوردهای انقلاب، روابط با کشورهای منطقه، صلح در افغانستان و مذاکره با طالبان، روابط با قطر و مسائل مختلف منطقهای از یمن تا سوریه پاسخ داد.
وزیر امور خارجه اسبق ایران با برشمردن دستاوردهای انقلاب اسلامی از جمله پیشرفتهای علمی کشور گفت: جمهوری اسلامی ایران با اتکا و اعتماد به نفس توانست موفقیتهای متمایزی را در عرصههای علمی، اقتصادی، فن آوری و ... به دست آورد و با وجود توطئههای متعدد، ایران اکنون با ثباتترین کشور منطقه است.
خرازی در پاسخ به سوالی درباره ضرورت تحول یا تغییر در قانون اساسی ۴۰ ساله ایران گفت: قانون اساسی ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفت. این انقلاب واقعا اسلامی و متفاوت از همه انقلابهای دیگر بود. قانون اساسی ایران مبتنی بر اسلام است و اسلام با گذشت ایام تغییر نمیکند.
روابط ایران – قطر و گفتگوهای منطقهای
وی گفت: امیدوارم این نشست مقدمهای برای دیدارهای دیگر با هدف تقویت روابط بین ایران و قطر به منظور رسیدن به امنیت و صلح منطقهای باشد. امید آن میرود که با قطر و کشورهای دیگری در زمینه علوم شناختی همکاری کنیم تا گامهای مطمئنی برای تقویت این علوم و فناوریهای جدید برداریم.
خرازی گفت: احترام ما به قطر، امری مبنایی و اساسی است و با وجود اینکه برخی از سیاستها (در دوحه) با سیاستهای ایران همخوانی ندارد آنچه قابل تقدیر است، مقاومت این کشور برابر تحریمهای سایر کشورها است. ایران دست کمک خود را به سوی قطر دراز کرد، زیرا ایمان داریم که یک کشور نمیتواند بر منطقه مسلط شود و دخالت در سیاست دولتهای دیگر را امری غیر قابل قبول میدانیم.
وی درباره همکاریهای منطقهای تصریح کرد: آنچه به آن نیاز داریم بصیرت سیاسی و اعتماد به خود است... کشورهای منطقه باید با یکدیگر گفتگو کنند و تصمیمی جمعی برای رسیدن به صلح و امنیت بدون دخالتهای خارجی بگیرند. ایران آماده است گفتگوها و همکاریها را با همه کشورهای منطقه آغاز کند تا تجربه ۴۰ ساله خود را در اختیار آنان بگذارد.
خرازی ادامه داد: چارهای جز تقویت اعتماد سیاسی و کنار گذاشتن اختلافات از طریق گفتگو نیست و اگر به توان خود به عنوان کشورهای اسلامی ایمان داشته باشیم میتوانیم به چنین نقطهای برسیم.
ایران هراسی و نابودی ثروتهای منطقه
به گفته خرازی، ایران هراسی منجر به نابودی ثروتهای برخی کشورهای عربی و نیز تقویت روابط آنها با رژیم صهیونیستی شده است و «آمریکا از عربستان سعودی حمایت میکند، زیرا به ثروت این کشور نیاز دارد و ۴۰۰ میلیارد دلار از ریاض برای چیزهایی بی معنی گرفته است.»
رئیس شورای روابط خارجی افزود: سیاستهای ترامپ نه تنها ایران بلکه اروپاییهای همپیمان آمریکا را نیز هدف قرار میدهد.
خرازی تاکید کرد: باید تمام تلاش خود را برای گفتگو با مردم با هدف برطرف کردن ایران هراسی به کار گیریم.
وی در پاسخ به ادعایی درباره «اشغال چهار پایتخت عربی از سوی ایران» گفت: چه کسی میگوید ایران چهار پایتخت عربی را اشغال کرده است؟ درست است که ما در کشورهایی عربی و غیر عربی نفوذ داریم، زیرا ایران الهام بخش دیگران است و طبیعتا کشوری که بدون حمایت بیگانگان توانسته است به پیشرفت و تحول دست یابد الگویی الهام بخش است. ما نفوذی طبیعی و معنوی داریم و این ایرادی ندارد.
اگر حزب الله نبود
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت که ایران به کمک عراق و سوریه شتافت، زیرا این دو کشور خواستار کمک تهران علیه گروههای تروریستی بودند.
خرازی ادامه داد: از حزب الله حمایت میکنیم، زیرا با اشغالگران میجنگد و همین امر باعث اخراج رژیم اسرائیل از لبنان شد؛ اقدامی که برخی کشورهای دیگر مانند مصر از پس آن برنیامدند... داعش نیز میتوانست وارد لبنان شود و همه مسیحیان را به قتل برساند، اما حزب الله این گروه تروریستی را متوقف و به همه خدمت کرد. وی با اشاره به حمایت برخی کشورها از تروریسم در سوریه به سود رژیم صهیونیستی برای تضعیف جهان عرب گفت: ایمان راسخ دارم که آنچه در سوریه رخ داد کار اسرائیل برای تجزیه کشورهای اطراف خود بود.
همه، وجود آمریکاییها در افغانستان را بی فایده میدانند
خرازی به موضوع افغانستان هم پرداخت و توضیح داد: ۱۷ سال بعد از اشغال افغانستان به دست آمریکا اکنون همه به این درک رسیده اند که حضور آمریکاییها در آن کشور فایدهای نداشته، زیرا نتوانست از خونریزیها بکاهد بلکه بر آن افزود و آمریکا به ضرورت صلح رسید.
خرازی گفت: با طالبان و دولت افغانستان و طرفهای مختلف برای پیگیری اتفاقات آن کشور تماس برقرار کردیم... طرفهایی از طالبان به ایران آمدند و در نهایت پیگیر تحولات شدیم. ساکت نماندیم و تا حد امکان برای کاهش تنش در افغانستان تلاش کردیم.