با اقدام آمریکا در قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تروریستی، انتظار میرفت حامیان پیوستن ایران به گروه
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، اف. ای. تی. اف، متنبه شده و از اصرار بر اجرای خواستههای این نهاد تحت مدیریت آمریکا دست بردارند، اما مواضع این افراد در روزهای اخیر نشان داد آنها بر سیاست یکجانبه امتیازدهی به غربیها در هر شرایطی اصرار دارند.
کار ویژه اصلی سازمان گروه اف. ای. تی. اف که هماینک ریاست آن بر عهده مسئول تحریمهای ایران در وزارت خزانهداری آمریکا است، اجرای لیست تحریمی آمریکا است.
هماکنون مارشال بیلینگزلی دستیار وزیر خزانهداری آمریکا در امور تحریم ایران، ریاست گروه اف. ای. تی. اف را برعهده دارد. وی مسئول مذاکره با کشورهای طرف تجاری ایران است تا آنها را برای قطع روابط تجاری با کشورمان و اجرای تحریمهای آمریکا تحت فشار بگذارد.
در دو سال اخیر مسئولان دولت روحانی تلاش زیادی برای تصویب تعهدات مدنظر اف. ای. تی. اف کردهاند و نهادهای قانونی را تحت فشار رسانهای قرار دادهاند. بر اساس تعهداتی که علی طیبنیا وزیر اقتصاد دولت یازدهم در سال ۱۳۹۵ به اف. ای. تی. اف داده، دولت متعهد شده بود ۴۱ اقدام مدنظر اف. ای. تی. اف را در داخل کشور انجام دهد.
اکثر این اقدامات در زمینه اصلاح مقررات مالی بود که توسط دولت انجام شد، اما ۴ مورد آن مربوط به تصویب یا اصلاح قوانین است که نیازمند ورود مجلس بود. بر اساس تعهدات دولت روحانی به اف. ای. تی. اف، ایران باید دو قانون مبارزه با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم را مطابق نظرات این گروه غربی اصلاح میکرد که همینطور هم شد و مجلس قوانین مذکور را مطابق خواسته دولت، اصلاح کرد.
بر اساس همین تعهدات، ایران باید به دو کنوانسیون غربی بپیوندد: کنوانسیون پالرمو و کنوانسیون سی. اف. تی.
با این حال، کارشناسان بسیاری نسبت به تبعات پذیرش تعهدات دولت به اف. ای. تی. اف هشدار دادهاند. اکنون که تصمیمگیری درباره پیوستن ایران به این دو کنوانسیون مدنظر اف. ای. تی. اف به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار شده، اکثر اعضای مجمع معتقدند اجرای این تعهدات موجب گرا دادن راهکارهای دور زدن تحریمها به آمریکا میشود.
طبیعی است که آمریکا اکنون از تمامی ظرفیت خود برای قطع روابط تجاری نهادهای تحت تحریم ایران همچون سپاه در سطح بینالمللی استفاده کرده است؛ اما با قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تروریستی، حتی هر شرکت داخلی هم که با سپاه همکاری کند، میتواند تحت تحریم آمریکا قرار گیرد. با این حال، به علت بسته بودن فضای مالی و بانکی ایران به روی نهادهای خارجی، آمریکاییها تاکنون نتوانستهاند به این هدف دست پیدا کنند.
پمپئو وزیر خارجه آمریکا هم در نشست خبری خود پس از قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تحریمی به این ضعف آمریکا اشاره کرد و گفت: سپاه را به عنوان یک گروه تروریستی شناختیم! هماکنون کشورها باید از عدم ارتباط معاملاتشان با سپاه مطمئن شوند. اگر شما وکیل یک نهاد اروپایی باشید خطرات زیادی را در رابطه با سپاه ایران خواهید دید چراکه سپاه بخش بزرگی از بنیه اقتصاد ایران است؛ البته تلاش برای اینکه بفهمیم سپاه در چه بخشهایی از اقتصاد ایران دخیل است، مشکل است.
اما همانطور که منتقدان اف. ای. تی. اف بارها هشدار دادهاند اف. ای. تی. اف دارای چارچوبهایی است که به بهانه مبارزه با پولشویی میتواند به این اطلاعات مهم تراکنشهای داخلی ایران دست پیدا کند و از آنجا که آمریکا ریاست این گروه را بر عهدهدارد، به راحتی میتواند از این اطلاعات برای شناسایی شرکتهایی که تحریمها را دور میزنند، استفاده کند.
با این دلایل روشن، انتظار میرفت پس از قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تروریستی، حامیان پیوستن ایران به اف. ای. تی. اف از مواضع خود عقبنشینی کنند، اما در چند روز اخیر این افراد بر مواضع خود تاکید کردهاند.
در همین رابطه، لعیا جنیدی، معاون حقوقی رئیسجمهور گفته است: «درباره لوایح مربوط به اف. ای. تی. اف در مجمع نمیتوان پیشبینی کرد، چون همنظر موافق و همنظر مخالف وجود دارد؛ اما نباید بین مسئلهای که آمریکا به تازگی مطرح کرده و موضوع این لوایح اختلاط ایجاد کرد، این دو موضوع کاملاً قابل تفکیک است.»
شهابالدین بیمقدار، نماینده اصلاحطلب مجلس نیز گفته است: «به منظور تحقق شعار سال باید به بخش خصوصی اعتماد کنیم. از سوی دیگر ما باید بتوانیم تعاملی سازنده با دنیا داشته باشیم. تصویب لوایح اف. ای. تی. اف در این راستا به ما کمک خواهد کرد.»
همچنین علی نجفی خوشرودی، سخنگوی اصلاحطلب کمیسیون امنیت ملی مجلس گفته است: «لزوماً ارتباطی میان اف. ای. تی. اف و تحریم سپاه پاسداران وجود ندارد.»
محمود صادقی، نماینده عضو فراکسیون امید مجلس نیز گفته است: «بررسی لوایح پالرمو و CFT و موضوع تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دو مقوله مجزا هستند، زمانی که این لوایح در مجلس به تصویب رسید ارتباط با آمریکا یا موضوعی از این نوع مطرح نبود، بنابراین نباید تصمیم غلط اخیر مقامات آمریکایی را به این لوایح و درمجموع به اف. ای. تی. اف ارتباط داد. ما در این لوایح به دنبال مقابله با تامین مالی تروریسم و پولشویی و در اصل شفافیت در نظام بانکی و مالی کشور هستیم تا بهانه به دست دشمنان ندهیم، لذا لوایح باید مسیر خود را طی کنند.»
همچنین مجید انصاری، معاون سابق پارلمانی رئیسجمهور گفته است: «این اقدامی که از طرف آمریکا علیه سپاه انجام شده است ارتباطی به موضوع لوایح اف. ای. تی. اف ندارد. مسئله ما با آمریکا که خارج از این موضوعات است، این معاهدات موضوع دیگری است و ارتباطی به آمریکا ندارد.»
روزنامه ایران- ارگان رسانهای دولت- نیز در روزهای گذشته در سرمقاله روزنامه نوشته بود: «در شرایط کنونی، بهترین هدیه به تندروها و دولت ترامپ از دست دادن خونسردی، خودزنیهای غیرضروری از قبیل: قهر با لوایح اف. ای. تی. اف، لبریز شدن کاسه «صبر استراتژیک» و مبادرت به اقدامات و اظهارات نسنجیدهای است که برای متفکران و دستگاه تبلیغاتی جریان جنگطلب قابل بهرهبرداری است!»
عبدالله ناصری، مشاور رئیس دولت اصلاحات نیز گفته است: «معتقدم دونالد ترامپ با اقدام ضدایرانی خود علیه سپاه هدفی را دنبال کرد که چیزی جزء تندتر کردن فضای منطقه نیست؛ بنابراین باید گفت، رد اف. ای. تی. اف توسط ایران دقیقاً در راستای هدفی است که رئیس جنجالی دولت ایالات متحده دنبالش است و برای رسیدن به آن از هیچ کوششی دریغ نمیکند و از این به بعد هم نخواهد کرد.»