استان مازندران با وقوع سیل خسارتهای زیاد را متحمل شد؛ اما مردم این استان با کمک جهادسازندگی و گروههای جهادی سعی در بازسازی مناطق تخریب شده دارند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ متاسفانه سیل اخیر در کشور زندگی چند میلیون نفر از هموطنان را در استانهای مختلف مختل کرد. در مازندران بارشهای شدید باران و بالا آمدن حجم آب رودخانهها، موجب جاری شدن سیل در برخی از نقاط استان شد و در خیلی از روستاها چون زیر ساختهای مناسبی وجود نداشت، خسارتهایی به بار آورد.
۱۲ شهرستان استان مازندران درگیر سیل شدند و مناطق کوهستانی نیز علاوه بر بارش شدید برف، دچار رانش زمین شدند که مشکلات زیادی را برای ساکنان این مناطق ایجاد کرد. شهرستانهایی مانند سیمرغ، ساری و میاندرود بیشترین خسارت و بهشهر و بابل و بابلسر و آمل و جویبار کمترین خسارترا متحمل شد.
همان زمان علاوه بر تشکیل ستاد بحران در شهرستان ها و برآورد پیامدهای ناشی از وقوع حادثه، سرکشی به واحدهای مسکونی آسیبدیده، زیرساختها و راههای مواصلاتی اصلی، اماکن نگهداری دام و طیور، مراغداریها، اماکن عمومی و نیز دلجویی از آسیبدیدگان و توزیع اقلام خوراکی و گرمایشی بین سیل زدگان در دستور کار قرار گرفت.
بعد از فروکش کردن آب هم، گل و لای زیادی باقی ماند و بخش زیادی از لوازم خانگی مردم آسیب دید. دام و طیور و باغات و خزانههای کاشت برنج هم از بین رفت. به طور کلی این سیلاب، هشت هزار و ۸۱۴ هکتار باغ و زمین کشاورزی، ۷۶۰ دهنه پل، ۹۹ باب مسجد و حسینیه و مدرسه، ۴۵۰ واحد مرغداری و دامپروری و ۴ هزار کندوی زنبور عسل را در مازندران از بین برد که خسارت سنگینی بود.
با انعقاد قراردادی با کمیته امداد و بهزیستی، احداث ۱۶۰ خانه برای مددجویان مصوب شد که سپاه نیز در گام اول ساخت ۱۵۰ خانه برای این افراد را قبول کرد. به گفته برخی مسئولان کمیته امداد و بهزیستی، با توجه به نشست برخی منازل آب گرفته، شمار واحدهای احداثی در حال افزایش است. البته هزار و ۷۳۰ خانه و نیز ۹۹ باب مسجد در ۱۲ شهرستان گل روبی شد و ۶۴ کیلومتر راه روستایی بازگشایی شد. ناگفته نماند با تقاضای مدیریت آب منطقهای ۷۶۰ سردهنه برای لایروبی به سپاه محول شد.
اسکان مردم سیل زده در مساجد
با تخریب خانهها، مردم سیل زده در حسینیهها و مساجد اسکان داده شدند و گروههای جهادی به مناطق سیل زده اعزام شدند. بر همین اساس، ۴۵۲۸ نفر نیروی جهادگر در قالب ۲۶۵ گروه از اقشار مختلف به مناطق سیل زده استان اعزام شدند. گروهها پس از استقرار ۳۱۶۵ واحد مسکونی را با بکارگیری ۸۷ دستگاه کف کش، ۶۰ دستگاه لجن کش، ۸۴ دستگاه ماشین آلات مهندسی و ۱۲ دستگاه تانکر آب لایروبی کردند.
جهادگران همچنین بیش از ۳۰ هزار بطری آب معدنی، ۲۲ هزار و ۸۳۰ پرس غذای گرم، ۴۱۷۰ تخته پتو، ۲۱ هزار و ۲۸۰ قوطی کنسرو، ۶۰۰۰ متر مربع موکت و ۲۸۲ کیسه آرد را در بین سیل زدگان توزیع کردند. بکارگیری ۶۸ پزشک عمومی در قالب ۲۴ تیم پزشکی در مناطق سیل زده دیگراز خدمات این گروهها بود.
گام اول فعالیت گروههای جهادی تخلیه منازل، لجن زدایی، اسکان و رساندن اقلام مورد نیاز به چند روستای سیل زده بود. آنها در مرحله دوم تجهیزات لازم را برای پاکسازی منازل مردم سیل زده فراهم کردند و حالا هم فاز سوم در حال انجام است؛ بازسازی و مرمت خانههای تخریب شده.
مهدی آرام، کارشناس مرکز مطالعات جهادسازندگی استان مازندران پیش بینی کرده در ۹۰ روز کاری، خانههای سیل زدگان ساخته می شود. او می گوید بخشی از این هزینهها را بنیاد مسکن تقبل کرده و بخش دیگر را نهادهای حمایتی تحت پوشش قرار می دهند. مابقی هم با استفاده از ظرفیت مجمع خیرین که در استان داریم و با کمک گروههای جهادی، انجام میشود.
در مجموع ۹۰۰ واحد مسکونی با کمک بهزیستی و کمیته امداد در مناطق سیل زده احداث خواهد شد؛ ضمن اینکه سپاه هم برای ساخت ۴۰۰ واحد اعلام آمادگی کرده است. در این راستا بانک اطلاعاتی از میزان خسارت افراد سیل زده با اسم، آدرس و میزان خسارت تشکیل و ثبت شده است.
کمک بلاعوض به سیل زدگان سیمرغ
با این حال احمد حسین زادگان، استاندار مازندران از آغاز به کار مرمت واحدهای مسکونی خسارت دیده در شهرها و روستاهای سیل زده با پرداخت تسهیلات مرمت و کمکهای بلاعوض خبر داده و گفته حدود ۸۰۰ تنمصالح ساختمانی از جمله سیمان نیز به صورت رایگان برای مرمت و ساختدر بین سیل زدگان توزیع شد. او معتقد است که خدمات رسانی به سیل زدگان تا پایان کار مرمت و نوسازی ادامه خواهد داشت.
حسینزادگان همچنین از کمک بلاعوض به حدود یک هزار و ۴۰۰ خانوار سیل زده خبر داد و گفته میانگین کمکها در منطقه سیمرغ بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون ریال بوده است.
البته به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مازندران مبلغ خسارت اولیه به سیلزدگان در مجموع مبلغ۱۲ میلیارد تومان است.
او با اشاره به آخرین وضعیت شهرستانهای آسیب دیده از دو سیلاب مازندران می گوید: در شهر پل سفید پیمانکار مشغول دیوارهسازی بوده و در مباحث زیرساختی نیز وزارت راه و شهرسازی وارد عمل شده. در سیمرغ، کلنگ احداث واحدهای تخریبی زده شده است. آب شرب در شهرستانهای آسیب دیده به پایداری رسید. احداث پل موقت به جای پل تخریبی قائمشهر توسط اداره کل حمل و نقل مازندران در حال انجام است. به گفته او مبلغ بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای پرداخت کمکهای بلاعوض در استانداری مازندران در نظر گرفته شده است.