وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی خود که به آنکارا سفر کرده، در مخالفت با اقدام آمریکا در «تروریستی» خواندن سپاه پاسداران، این اقدام را «تصمیمی بسیار خطرناک» خواند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه در کنفرانس خبری مشترک با «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران در آنکارا، مخالفت ترکیه با مواضع آمریکا علیه ایران در زمینه تحریمها و تروریستی شناختن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تکرار کرده است.
اوغلو در ابتدای این نشست خبری بر روابط خوب ترکیه و ایران به عنوان دو کشور همسایه تاکید کرد و گفت: «ما خواهان توسعه روابط دو کشور به ویژه در زمینه پیوندهای تجاری و اقتصادی هستیم».
وزیر خارجه ترکیه که پیشتر بارها مخالفت آنکارا با مواضع ضد ایرانی دولت آمریکا را اعلام کرده بود، در نشست خبری امروز چهارشنبه باز هم موضع ترکیه را تکرار کرد.
او با تاکید بر مخالفت که ترکیه با تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: «با ترامپ در این زمینه صحبت شده است. در دیدارهای انجام شده، درباره نگرانیهای ترکیه از تحریمهای ایران و تاثیر آن بر حجم تبادلات تجاری ایران و بر کل منطقه نیز صحبت شده است. مهم این است که برای توقف این تحریمها، تلاش جدی صورت بگیرد».
مولود چاووش اوغلو به اقدام اخیر آمریکا علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم اشاره کرد و در این باره تصریح کرد، اقدام آمریکا در تروریستی خواندن سپاه «تصمیمی بسیار خطرناک» است.
یک خبرنگار ایرانی در این نشست خبری از وزیر خارجه ترکیه درباره برنامههای آنکارا به منظور مقابله با تحریمهای آمریکا و تقویت روابط دو کشور سوال کرد.
چاووش اوغلو در پاسخ به این سوال گفت: «از سوال شما خیلی متشکرم. من در صحبتهایمان گفتم که ما مخالف تحریمهای آمریکا هستیم و این اولین بار نبود که بر این موضوع تاکید کردیم و این موضوع را بارها و بارها تکرار کردهایم».
وزیر خارجه ترکیه تصریح کرد: «امروز هم تاکید کردهایم برای رسیدن به حجم تجارت ۳۰ میلیارد دلاری تجاری (بین دو کشور) باید به همکاری ادامه دهیم. همانطور که برادر عزیزم جناب ظریف هم فرمودند، امروز روابط ما با مکانیسمهای موجود مثل اینستکس و همچنین مکانیسمهای جدید هم صحبت کردیم که چه کار میتوانیم بکنیم و چطور میتوانیم موانع موجود بر سر راه تجارت را از بین ببریم».
وی افزود: «اگر به شکل صادقانه و خیلی محکم به فعالیتهایمان ادامه دهیم، میتوانیم به اهدافمان هم برسیم. ما در روند عادی هم ببار دیگر به ایالات متحده تاکید خواهیم کرد که این تحریمها اشتباه هستند. وزیر خزانهداری ترکیه به همراه وزیر تجارت و وزیر دفاع ترکیه در آمریکا بودند و این موضوع را تمامی مخاطبان خودشان در آمریکا به شکل خیلی واضح و صریح گفتند. همچنین وزیر خزانهداری ترکیه در آمریکا با جناب ترامپ هم دیدار داشتند. در تمامی این دیدارها، دوستان ما تمامی نگرانیها و مواضع ما درباره این تحریمها را به مخاطبان آمریکایی خودشان مطرح کردند، اما چیزی که اینجا مهم است، عزم راسخ ما (ترکیه و ایران) در این زمینه و همبستگی بین ما است».
وزیر خارجه ترکیه همچنین اعلام کرد که رایزنیهای این کشور با ایران در خصوص سوریه و مذاکرات آستانه ادامه دارد و «آنکارا در حال همکاری با ایران و روسیه برای حصول به یک آتشبس در سوریه است».
اوغلو در بخش دیگری از این کنفرانس خبری در مخالفت با به رسمیت شناختن جولان اشغالی به عنوان بخشی از رژیم صهیونیستی صحبت کرد و گفت: «وقتی جناب اردوغان (چند سال قبل) نخستوزیر بودند، در رابطه با حل مساله تپههای (بلندیهای) جولان با طرف اسرائیلی صحبت کرده بودند، آن موقع هنوز جنگ داخلی در سوریه شروع نشده بود و در بین اسرائیل و رژیم سوریه میانجیگری کرده بودند، اما متاسفانه (طرف اسرائیلی) در حل مساله جولان به چند کلمه بسنده کرده بودند. اگر اشتباه نکنم در آن موقع (ایهود) اولمرت در اسرائیل (در قدرت) بود و گفته بود وقتی برگردد این مساله را حل خواهد کرد، اما وقتی به اسرائیل برگشت نه تنها این مساله را حل نکرد بلکه به غزه و فلسطین حمله کردند. ما امروز میفهمیم که هدف انها حل این مساله نبود بلکه تلاش میکردند که زمان به دست آورده و با حمایت آمریکا خاک سایر کشورها را تصاحب کنند همانطور که فلسطین را اشغال کردند و یا غزه را».
«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران در این نشست خبری با اشاره به روابط خوب دو کشور گفت: «امیدوارم هر روز شاهد روابط بهتر باشیم».
وی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا حامل پیامی از سوریه برای مقامات ترکیه هستید؟ گفت: در سفر به دمشق گفتوگوی طولانی با بشار اسد داشتم. گزارشی از گفتوگویم را خدمت آقای رجب طیب اردوغان ارائه خواهم داد. حتما به عنوان ایران دوست داریم تمام کشورهای دوست ما در منطقه رابطه خوب و رو به جلو و آینده نگر با هم داشته باشند.