به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، طبق گزارش های مرکز آمار کشور، در سال 97، سهم جمعیت بیکار دانش آموختگان مراکز آموزش عالی از کل بیکاران 38.5 درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. بررسی ها نشان می دهد این شاخص نسبت به سال قبل 1.4 درصد افزایش یافته است.
نتایج همچنین بیانگر این است که در سال 1397، سهم جمعیت شاغل دانش آموخته آموزش عالی از کل شاغلان 23.9 درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بالاتر است. با بررسی تغییرات مشاهده می شود، این شاخص نسبت سال قبل 2.4 درصد افزایش یافته است.
با توجه به اینکه بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهی تمایلی به اشتغال در هر رشته و شغلی را ندارند و به اعتقاد کارشناسان اقتصادی به دنبال مشاغل پشت میزی نشینی هستند، میزان بیکاری بالایی دارند. تفاهم نامه ای برای اعزام نیروی کار به آلمان و کرواسی چندی پیش عملیاتی شد، که مسئولان وزارت کار از این طرح استقبال می کنند. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی اعزام نیروی کار به خارج از کشور از لحاظ اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری می تواند راهگشا باشد.
محمد رضا کارگر، مشاور معاونت توسعه کارآفرینی از اعزام هشت هزار نفر به خارج از کشور خبر داد و گفت: با توجه به مشکلاتی که در حوزه تعاملات بین المللی وجود دارد امسال در نظر داریم برای کاهش موارد غیر مجاز خروج و مهاجرت کاری، اعزام مدیریت شده نیرو را ساماندهی کنیم و تعاملات با طرف های خارجی را بهبود بخشیم و در این مسیر اعزام هشت هزار فارغ التحصیل دانشگاهی و کسانی که می توانند در کشورهای هدف شاغل شوند و عایدی آنها به کشور بازگردد را هدفگذاری کرده ایم.
وی اضافه کرد: اگرچه این رقم پیش بینی شده ناچیز است اما تلاش می کنیم هم مانع مهاجرت این افراد شویم و هم حداقل حمایتهای لازم از این افراد در کشورهای مقصد و امکان بازگشت دوباره آنها به کشور را فراهم کنیم.
*جایگزینی 21 هزار نفر به جای اتباع خارجی
مشاور معاونت توسعه کارآفرینی ادامه داد: یکی دیگر از برنامه های اشتغالی در حوزه اتباع خارجی، جایگزینی نیروی ایرانی به جای اتباع خارجی است و هدفگذاری ما این است که 21هزار نفر از شاغلان خارجی را به کشورشان برگردانیم.
وی درباره عدم تمایل افراد برای انجام برخی فعالیتها، افزود: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، انگیزههای مالی برای حضور کارگران خارجی کاهش یافته و لازم است با انجام اصلاحات در برخی مشاغل زمینه حضور جوانانی که پیش از این تمایلی به انجام این کارهای سخت نداشتند، را فراهم کنیم و امیدواریم که رقم پیش بینی شده محقق شود.
مشاور معاونت توسعه کارآفرینی گفت: در نهایت برای اینکه بتوانیم پاسخگویی مناسبی برای برنامهها داشته باشیم، نظام پایش و ارزیابی برنامهها را طراحی کردیم و شاخصهای متناسب برنامهها در سامانه مربوطه ثبت شده و خودمان و دستگاهها مکلف هستند در بازه های تعیین شده اطلاعات مربوط به پیشرفت برنامهها را ثبت کنند و دستگاههای نظارتی از جریان کار در حوزه اشتغال آگاه شوند.