به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، پس از آنکه منابع مطلع از دیدار قریبالوقوع نمایندگان آمریکا و رژیم صهیونیستی با نماینده روسیه با موضوع سوریه، در قدس اشغالی خبر دادند، از آن روز جزئیات بیشتری در این خصوص منتشر شده است.
نُهم خرداد، دولت آمریکا از این جلسه خبر داد و اعلام کرد که «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید بزودی در دیداری سهجانبه در قدس (اشغالی) با «نیکلای پاتروشف» مشاور امنیتی دولت روسیه و «مئیر بن شبات» مشاور امنیتی نخستوزیر رژیم صهیونیستی، دیدار میکند.
سه روز بعد (دوازدهم خرداد) روزنامه الشرق الاوسط به نقل از منابعی که آنان را «دیپلماتهای غربی» نامید، نوشت که «آینده حضور ایران در سوریه، پرونده اصلی مورد بحث این جلسه است که که عنوان کلی آن بررسی امنیت منطقهای در خاورمیانه است».
خبر الشرق الاوسط که تکذیب شد
طبق خبر الشرق الاوسط، سه طرف در این جلسه آنچه «نقشه راه» خوانده میشود بررسی میکنند و تلآویو و واشنگتن از مسکو میخواهند که در مقابل «امتیازهایی» مثل بازسازی، مشروعیتبخشی و رفع تحریم، روسیه به «اقدامات ملموس» برای کنترل نقش ایران و کنترل روند سیاسی در سوریه متعهد باشد.
معنای این حرف به طور روشن، تلاش روسیه برای خارج کردن سوریه در مقابل امتیازاتی به مسکو بود. اما منابع مطلع میگویند، مسکو نه تنها قبل از برگزاری این جلسه، چنین امری را رد کرده بلکه خواستار «مراعات» منافع همه طرفها از جمله ایران شده است.
امروز سهشنبه (۲۸ خرداد) روزنامه الشرق الاوسط در خبری با عنوان «مسکو خواستار مراعات [حقوق] ایران شد» نوشت: الکساندر وندیکتوف معاون دبیر وشرای امنیت ملی روسیه گفته «هر گام مشترک روسیه، آمریکا و اسرائیل برای تثبیت ثبات در سوریه و کل خاورمیانه باید منافع همه طرفها از جمله ایران را مراعات کند».
الشرق الاوسط نوشت: یک منبع دیپلمات گفت، این موضع، حامل تأکید دوباره بر مواضع پیشین روسیه است که بر «اهمیت شراکت با ایران» نه فقط در سوریه بلکه در سطح منطقهای، اصرار دارد. مسکو نظرش این است که هنگام بررسی بحرانهای منطقهای، نباید منافع هیچ طرفی را نادیده گرفت.
وندیکتوف همچنین گفت که «گفتوگوی روسیه و آمریکا درباره سوریه در خلال مدتی طولانی، ناکام بوده است... طرف آمریکایی به قدر کافی اراده سیاسی نشان داده و اکنون ما آماده دیدار سران شوراهای امنیت ملی روسیه، آمریکا و اسرائیل هستیم که قرار است ظرف دو هفته آتی در قدس [اشغالی] برگزار شود».
این مقام مسئول روسیه با بیان اینکه در این جلسه تلاش خواهد شد تا گامهای عملی مشترک برای ایجاد ثبات در سوریه برداشته شود، همچنین بر لزوم مراعات «منافع همه طرفهای مؤثر از جمله ایران» تأکید کرد و گفت: هر تلاشی برای تاکتیک هشدار دادن، پیشاپیش شکست خورده است چرا که در حد حدسهای رسانهای است. هر کس میخواهد بین ما و شرکای ما در منطقه با این کارها اختلاف بیندازد، محاسباتش اشتباه است.
کرملین در روزهای گذشته وجود پیشنهاد از طرف آمریکا برای گرفتن امتیاز مقابل تلاش برای مهار حضور ایران در سوریه را تکذیب کرده بود. دیمیتری پسکوف سخنگوی ریاست جمهوری روسیه گفته است که «رسانهها هنگام برخورد با شایعاتی که از منابع غربی دریافت میکنند، احتیاط کنند». با این حال، روسیه، تماسها و گفتگو با طرف آمریکایی را تکذیب نکرد.
طرف آمریکایی درباره علت برگزاری این نشست که قرار است در قدس اشغالی باشد، توضیح چندانی نداده و صرفا در بیانیهای اعلام کرده که حاضران درباره «موضوعات امنیتی منطقه» گفتگو خواهند کرد.
دوازدهم خرداد، منابعی که روزنامه الشرق الاوسط آنان را دیپلماتهای غربی نامیده بود، گفته بودند که واشنگتن معتقد است با تفاهم تلآویو، «ابزارهای نفوذ»ی برای مذاکره با روسیه دارد تا «ایران از سوریه اخراج و نفوذش ضعیف» شود. این ابزار نفوذ شامل باقیگذاشتن نیروهای آمریکا در شرق فرات و مشارکت کشورهای اروپایی مثل فرانسه، انگلیس و آلمان در ائتلاف شرق سوریه و همچنین «مانعترشی» در روند عادیسازی روابط [کشورها] با دمشق یا کارشکنی در بازسازی سوریه یا مشروعیت ندادن به دولت سوریه است. اما اکنون روسیه این شایعه را تکذیب کرده و در مقابل بر رعایت منافع ایران در سوریه تأکید کرده است.