دو سال تاخیر در بهرهبرداری از فاز یازده پارس جنوبی، نتیجه اعتماد وزارت نفت به شرکت فرانسوی توتال بود.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزنامه جامجم در این زمینه نوشت: فاز ۱۱ پارس جنوبی، قربانی انتظار وزارت نفت برای واگذاری آن به شرکتهای خارجی شده است. سال گذشته شرکت فرانسوی توتال زیر قرارداد خود برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی زد و تمام آرزوهای تکنوکراتهای وزارت نفت را بر باد داد. با این حال، همچنان مسئولان وزارت نفت از واگذاری این فاز به شرکتهای داخلی خودداری میکنند، در حالی که چند شرکت داخلی برای توسعه آن آمادهاند.
به گفته فعالان صنعت نفت، اگر از سال ۹۲ فاز ۱۱ را به شرکتهای ایرانی واگذار میکردیم اکنون و پس از شش سال قطعا فاز ۱۱ پارس جنوبی آماده بهرهبرداری بود، ولی همیشه مرغ همسایه غاز است. فاز ۱۱ پارس جنوبی یکی از فازهای مرزی و مهمترین طرح بر زمین مانده پارس جنوبی است که از سال ۱۳۷۹ تاکنون (حدود ۱۹ سال) در فرآیند امضای تفاهمنامهها و قراردادهای مختلف بوده و نمادی از بدعهدی شرکتهای خارجی در صنعت نفت و گاز ایران است.
به نظر میرسد وزارت نفت نباید بیش از این منتظر وقتکشی توتالها بماند و بهتر است شرکتهای ایرانی را به وعدههای پوچ خارجی ترجیح داده و هرچه سریعتر توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را با توان داخلی کلید بزند. پس از خروج شرکت توتال فرانسه از قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی، ۸۱ درصد از این قرارداد به شرکت CNPC چین رسید. این شرکت باید پس از اعلام رسمی ایران نسبت به انتقال سهام توتال، نسبت به تعیین آغاز عملیات اجرایی توسعه این فاز مرزی از میدان مشترک پارس جنوبی با شریک ایرانی طرح (شرکت پتروپارس) و کارفرمای طرح (شرکت نفت و گاز پارس) وارد مذاکره میشد، اما علیرغم پیگیریهای مجموعه وزارت نفت، چینیها نسبت به ایفای تعهدات خود در قرارداد فاز ۱۱ بیتوجهی کردند و حتی پاسخ تماسهای وزارت نفت را ندادند.
رضا خیامیان، عضو هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت در خصوص اعلام آمادگی شرکتهای ایرانی برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی گفت: ماه رمضان سال گذشته در دیداری که با جمعی دیگر از فعالان اقتصادی با رئیس جمهور داشتیم واگذاری فاز ۱۱ پارس جنوبی به شرکتهای داخلی را مطرح کردم که ایشان از این امر استقبال کردند.
همچنین قرار شد طرح ۴ میلیارد یورویی شرکت توتال به صد طرح کوچک تقسیم شده و در اختیار شرکتهای کوچک اروپایی و داخلی قرار گیرد، چون سهامدار این شرکتها آمریکایی نیست که در شرایط تحریمی از این طرح خارج شوند.
وی افزود: با این حال بنده اعتقاد دارم خود شرکتهای ایرانی میتوانند به راحتی این فاز را توسعه دهند کما این که اگر از سال ۹۲ فاز ۱۱ را به این شرکتها واگذار میکردیم اکنون و پس از گذشت شش سال قطعا فاز ۱۱ پارس جنوبی آماده بهرهبرداری بود، ولی همیشه مرغ همسایه غاز است.