به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ما در این مقاله شما را با تعریف عزت نفس آشنا کرده و راهکارهای افزایش عزت نفس را معرفی می کنیم. همچنین تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس را بررسی خواهیم کرد.
عزت نفس، نیروی محرکِ اعتماد به نفس است. اینکه خود را چگونه میبینیم و چه احساسی نسبت به خویش داریم. عزت نفس، برداشت ما از ارزش، اهمیت و حس خودارزشمندی را در بر میگیرد.
تحقیقات نشان داده است که بیش از 80٪ افراد از عزت نفس پایین شکایت دارند(شما تنها نیستید). داشتن اعتماد به نفس، نقش بسزایی در جنبههای مختلف زندگی، اعم از روابط کاری، سلامت و سطح رضایتمندی و موفقیت دارد.
احساس عزت نفس چیزی است که باید در طول زمان رشد کند و پرورش یابد.
پزشک خوب در این در این مقاله، به شما نشان میدهد که چطور اعتماد به نفس خود را بالا ببرید. آن موقع است که پتانسیل پنهان و ارزشِ واقعیتان را درک خواهید کرد.
عزت نفس چیست؟ تفاوت عزت نفس با اعتماد به نفس
در فرهنگ لغت، عزت نفس به عنوان «اطمینان از ارزش یا تواناییهای فردی» و «احترام به خویش» تعریف شده است. به زبان سادهتر، عزت نفس همان احساسی است که درباره خود و ارزشهایتان دارید.
از سوی دیگر، اعتماد به نفس عمدتا بر احساس شما نسبت به تواناییهایتان تمرکز دارد و از موقعیتی به موقعیت دیگر متفاوت است. شما میتوانید احساس عزت نفس کنید (احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید)، اما در یک موقعیت یا شرایط خاص، اعتماد به نفس پایینی داشته باشید (مثلا، در ارائه یک سخنرانی عمومی). شاید هم اعتماد به نفس زیادی در یک موقعیت خاص داشته باشید (مثلا، در ورزشی که انجام میدهید)، اما احساس عزت نفس نکنید.
عزت نفس یک حس عمیق است که از درون احساس میشود؛ باوری است که به خود دارید و ارزشی است که برای خود قائل هستید.
عزت نفس پایین از کجا نشأت میگیرد؟
عزت نفس پایین میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. این احساس، تا حد زیادی از برداشت دیگران نسبت به ما و روابطی که با آنها داریم، نشأت میگیرد. به همین دلیل، تأثیر والدین بر شکلگیری عزت نفس بسیار چشمگیر است.
دوران کودکی نامطلوب - کودکانی که تحت سرپرستی والدین کم حوصله، سوءاستفادهگر و مساحمهکار پرورش مییابند، عزت نفس پایینی دارد؛ در مقابل، کودکانی که در یک محیط آرام و محبتآمیز پرورش مییابند، معمولا عزت نفس بالاتری دارند.
تجربههای آسیبزا - تجربههای بد و حوادث تروماتیک، اعم از چیزهایی که دیگران به شما میگویند یا رفتاری که نسبت به شما دارند نیز نقش بسزایی در تنزل عزت نفس خواهند داشت. اساسا، هر آنچه که باعث احساس شرم، گناه یا بی ارزش شود، عزت نفس شما را کاهش خواهد داد.
تجربه شکست - در بسیاری از موارد، عزت نفس به شکستها و موفقیتهای فرد بستگی دارد. شکست خوردن و عدم دستیابی به اهداف و انتظارات یکی از عواملی است که باعث کاهش عزت نفس میشود.
خودگویی منفی - بسیاری از موارد مربوط به عدم عزت نفس، به خودگویی منفی مرتبط است. خودگویی منفی شامل داستانهایی است که مدتهای پیش برای خود ساختهاید یا شخص دیگری برایتان ساخته است و اکنون به آن باور دارید.
شاید عزت نفس پایین شما مانند بسیاری از افراد، از احساسی نشأت میگیرد که در مورد ظاهر و تصویر بدن خود دارید. مسئله فقط این نیست که چطور به نظر میرسید، مسئله اصلی احساسی است که نسبت به ظاهر خود دارید. ما از سنین پایین با اظهارنظرهایی از قبیل «خیلی چاق هستی!»، «خیلی لاغری!»، «خیلی کوتاهی!»، «خیلی بلندی!» و غیره تحت فشار قرار میگیریم.
وقتی عزت نفستان پایین میآید، چه اتفاقی میافتد؟
عزت نفس پایین میتواند سلامت جسمی و روانی شما را به خطر بیاندازد؛ این احساس، ممکن است باعث ایجاد اضطراب، افسردگی، اختلالات خوردن و اعتیاد شود. در واقع، تحقیقات نشان میدهند کسانی که از عزت نفس پایین رنج میبرند، مشکلات فیزیکی و روانی بیشتری دارند، بیش از سایرین مرتکب جرم میشوند، درآمد کمتری دارند و بیش از دیگران با معضل بیکاری دست و پنجه نرم میکنند.
در مقابل، عزت نفس بالا به شما کمک میکند سلامت و رفاه بیشتری داشته باشید، روابط بهتری را تجربه کرده و شادتر و موفقتر زندگی کنید. یافتههای یک مطالعه نشان میدهند که عزت نفس بالاتر، با پتانسیل دریافت درآمد بیشتر، ارتباط مستقیم دارد.
عزت نفس خود را ارزیابی کنید
کسانی که عزت نفس پایینی دارند، خود را فردی ناقص، بی کفایت و دوستنداشتنی تصور میکنند. حتی وقتی منطقی فکر میکنند و میفهمند که این چیزها صحت ندارد، هنوز هم آن برداشت منفی را در خود احساس میکنند. این مسئله باعث میشود که چالش عزت نفس پایین، خیلی فریبنده باشد. مسئله اصلی، اغلب آن چیزی نیست که واقعیت دارد؛ بلکه احساسی است که فرد نسبت به خود دارد.
افرادی که عزت نفس پایینی دارند، به لحاظ اجتماعی منزوی، آرام، منفی، متزلزل، ناراضی یا حتی عصبانی هستند. این افراد بیشتر از سایرین درگیر روابط ناسالم میشوند، از شکست میترسند و دائما نگران این هستند که دیگران چه فکری درباره آنها میکنند.
در مقابل، افرادی که عزت نفس بالایی دارند، همیشه احساس میکنند ارزشمندند، اعتماد به نفس دارند و احساس مقبولیت میکنند. آنها معمولا وارد روابط سالمتری میشوند (و از روابط بد دوری میکنند)، از خود مراقبت کرده و زمانی که شکست میخورند یا با مانعی روبرو میشوند انعطاف بیشتری از خود نشان میدهند. به طور کلی، آنها برای باورهای خود ارزش قائلند و از بیان حرفهایشان هراسی ندارند.
عزت نفس را میتوان در مقیاسی از سطح بالا به پایین اندازهگیری کنیم: با اینکه عزت نفس پایین یک عیب بزرگ است، اگر بیش از حد احساس اعتماد به نفس کنید، ممکن است از خودراضی، خودشیفته و مغرور به نظر برسید.
راهکارهای افزایش عزت نفس
سفر خود را در مسیر افزایش عزت نفس آغاز کنید
بگذارید با شما صادق باشیم، این سفر، سفر آسانی نخواهد بود و ممکن است چالش برانگیز و سخت باشد. اما در عوض عزت نفس بالا برای شما روابط سالم و بهتر، فرصت های شغلی طلایی و سلامت جسم و روان را هدیه می آورد.
به یاد داشته باشید شما در طی این مسیر تنها نیستید و می توانید از کمک متخصصان ماهر که شما را همدلانه راهنمایی می کنند بهره ببرید. پزشک خوب دسترسی شما را به بهترین روانشناسان کرج، تهران، اصفهان و به طور کلی سراسر کشور آسان تر کرده است.
به امید موفقیت در مسیر سفرتان به سمت افزایش عزت نفس