حجت الاسلام جلیل محبی گفت: همانطور که مردم نماز را بر خود واجب میدانند باید کاری کنید که مردم واجب بودن امر به معروف و نهی از منکر را هم بدانند.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام جلیل محبی دبیر ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر در برنامه جهانآرا که سه شنبه شب از شبکه افق پخش شد، اظهار داشت: ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر ۲۶ سال پیش با ابتکار برخی از بزرگان مانند آیتالله جنتی، آیتالله رئیسی، آقای قرائتی و دیگر بزرگان شروع به کار کرد و بر اساس آن رهبری دستوراتی دادند که آن دستورات تبدیل به اساسنامه ستاد شد.
وی افزود: در آن زمان رهبری فرمودند: شما حق امر و نهی و سازماندهی آمرین را هم ندارید بلکه شما صرفاً باید کاری کنید که امر به معروف و نهی از منکر میان مردم زنده و احیا شود، لذا اسم ستاد واقعاً امر به معروف و نهی از منکر نیست بلکه ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر است. رهبری در همین زمینه فرمودند: اصلاً نمیشود یک ستاد، امر به معروف و نهی از منکر را در کشور زنده کند؛ همانطور که مردم نماز را بر خود واجب میدانند باید کاری کنید که مردم واجب بودن امر به معروف و نهی از منکر را هم بدانند و خودشان این کار را انجام دهند.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر ادامه داد: در این ستاد هیچ کس حکومت و مردم را امر نمیکند؛ ضابطانی هم که تحت عنوان امر به معروف و نهی از منکر هستند طبق قانون بسیج کار میکنند یعنی آنها بسیجیها هستند و طبق روال بسیج فعالیت دارند و ربطی به مسئله احیا ندارد.
محبی همچنین یادآور شد: ستادها در کشور چند نوع هستند که یکی از آنها یک ستاد مبارزه با مواد مخدر است که در آنجا کار اجرایی میکنند؛ یک ستاد هم برای اقامه نماز تشکیل شده که کار فرهنگ سازی را انجام میدهد، ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر هم یک ستاد فرهنگ سازی برای امر به معروف و نهی از منکر است.
وی خاطرنشان کرد: اگر اسم ستاد را زیاد میشنویم به این دلیل است که ما گفتیم باید کار رسانهای برای فرهنگسازی کرد لذا بر این اساس شروع به کار رسانهای کردیم.
دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر ادامه داد: نخستین وظیفه ما در ستاد، ذاتا فرهنگی و در مرحله دوم حمایت از یک آمر و ناهی است؛ این آمر و ناهی هر معروف و منکر را میتواند در دستور کار قرار دهد، امّا ما، چون یک نهاد فرهنگی هستیم اولویت بندیهایی میکنیم که بگوییم کدام یک بر کدام یک مقدمتر است؛ رهبری بارها صحبت کردند و فرمودند: اولویت با امر به معروف و نهی از منکر مسئولان است.
وی همچنین بیان کرد: ما میخواهیم این را جا بیندازیم که امر به معروف و نهی از منکر اولویتهایی دارد؛ در حوزه فساد اقتصادی اگر بخواهید امر به معروف و نهی از منکر کنید به نظر شما بهتر است کارمند دولت را در این حوزه امر به معروف کنید یا یک نماینده مجلس را؟ اگر مجلس سالم باشد خود به خود زیرمجموعه آن هم سالم خواهد بود.
محبی افزود: در حوزه عفاف و حجاب هم همینطور است و اصلا نمیگویم که کسی امر به معروف و نهی از منکر در حجاب نکند بلکه اگر یک زن برهنه بیرون بیاید همه باید این کار را انجام دهند،، اما مسئله این است که اولویتهایی در این زمینه وجود دارد، بزرگان ما مانند آیت الله جوادی میفرماید ظاهر مردم باطن مسئولان جمهوری اسلامی است یعنی اگر مسئولان جمهوری اسلامی صالح و سالم باشد در جامعه سرریز میکند.
دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر همچنین عنوان کرد: اگر میان مردم خوبی هست این به خاطر خوبی حاکمان ما است و اگر هم بدی هست بخاطر همین است؛ نمیشود که فرزندان و نوههای مسئولان خارج از کشور بی حجاب باشند و در عین حال علیه بدحجابی صحبت کنند بدانید که این آینه است و به تعبیر رهبری اگر شیرینی امر به معروف و نهی از منکر برای مردم جا بیفتد آن را پس نمیزنند.
وی در ادامه سخنانش تصریح کرد: شیرینی امر به معروف و نهی از منکر این است که مردم بفهمند که امیرالمومنین فرموده اگر امر به معروف و نهی از منکر نکنید اشرار بر شما حاکم میشوند و این را حکومت تعریف میکند یعنی امر به معروف و نهی از منکر حاکمان بر امر به معروف و نهی از منکر مردم اولویت دارد.
وی در پاسخ به این سوال که چه کردید که مردم عادی جرأت پیدا کنند و انگیزه داشته باشند تا حاکمان را امر به معروف و نهی از منکر کنند، تصریح کرد: کار ویژه برای این موضوع در دستور کار قرار دادیم که یکی از آنها یک اپلیکیشن برای امر به معروف و نهی از منکر مسئولان از پایین تا بالا تعریف شود. یعنی هر کجا که مردم با مسئولی مواجه میشوند که کار مردم را راه نمیاندازد و یا رشوه میگیرد در این اپلیکیشن ثبت میکند که به این شعبه مراجعه کرده ام، اما افراد مسئول با من خوب برخورد نکرده است. یعنی ما یک کار انجام میدهیم که مسئولان این ردهها بفهمند که مردم در مورد اینها چه نظری دارند و امر به معروف و نهی از منکری که انجام میشود به صورت سیستماتیک به رئیسشان برسد.
محبی بر همین اساس اضافه کرد: این فرد ممکن است سندی بارگذاری کرده باشد که بر این اساس، آن را پیگیری خواهیم کرد، اما اگر سند نداشته باشد میبینیم که چند نفر از این از این فرد شاکی هستند که نهایتا بررسی میکنیم و با نظرت دستگاهها ارزیابی صورت میگیرد و از شوراهای امر به معروف و نهی از منکر دستگاهها استعلام میگیریم.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خاطرنشان کرد: امیدواریم که طی چند ماه آینده اپلیکیشن مذکور آماده شود و در صورت ارائه گزارش دستگاههای قضایی و ضابطان باید وارد شوند.
وی با تاکید بر اینکه فساد به صورت زنجیرهای گسترش مییابد، گفت: مفسدین همدیگر را پیدا میکنند و برای همین هم هست که گاهی نمیشود برخورد کرد لذا باید میان افراد مفسد که شعور دارند یک اپلیکیشن بیشعور بگذاریم، اپلیکیشن بی شعور یعنی یک ربات که کسی که نتواند آن را فریب دهد. ما نمیخواهیم کاری کنیم که جلوی اقدامات دستگاههای نظارتی و قوه قضاییه را بگیریم بلکه میخواهیم بستری آماده کنیم که اگر مردم خواستند حاکمیت را امر و نهی کنند، این کار را به درستی انجام دهند.
وی ادامه داد: به نظر من اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم دیگر لزومی ندارد مردم با آن مسئولی که رشوه میخواهد با او درگیر شوند چرا که منافع خودش هم به خطر میافتد. امر به معروف و نهی از منکر انقدر دایره گستردهای دارد که این هم نوعی امر به معروف و نهی از منکر میشود.
محبی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: در روایات آمده است که اگر این امر به معروف و نهی از منکر در میان مردم جا بیفتد راه هموار شده و شهرها آباد میشود. ما یک برداشت ذهنی از امر به معروف و نهی از منکر داریم مثلا اگر کسی که حجابش را رعایت نکرد به او تذکر دهیم و اگر روشنفکرتر باشیم میگوییم امر به معروف و نهی از منکر محیطزیست را هم شامل میشود، اما فقط اینها نیست، اصل امر به معروف ونهی از منکر ایجابی است یعنی کاری کنیم که اثر گناه از بین برود؛ مثلاً قرآن کریم فرموده است که اگر نماز به پا داشته شود بسیاری از گناهان از بین میرود.
وی در ادامه این مطلب اضافه کرد: اینکه بستر نماز را فراهم کنیم، بستر منکر از بین میرود و این همان اولویت بندی است پس اینطور نیست که ما همیشه به این موضوع به صورت سلبی نگاه کنیم.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر ادامه داد: آمرین به معروف و ناهیان از منکر برای فعالیت خود نیاز به کارت ندارند و هر شهروندی میتواند این کار را انجام دهد، امر به معروف و نهی از منکر طبق دین واجبی است که نماز هم با آن زنده میشود.
وی با اشاره به اینکه امر به معروف و نهی از منکر ظرف دین است و از همه واجبات واجبتر است، گفت: امر به معروف و نهی از منکر وظیفه همه است و این طور نیست که من به شما کارت بدهم تا این کار را انجام دهید؛ البته عدهای دوست دارند که ما به آنها آموزش دهیم لذا هر فردی که دوست داشت تحت آموزش به معروف و نهی از منکر قرار بگیرد ما به او کارت «آموزش دیده» میدهیم.
وی بیان کرد: هر کسی که امر به معروف و نهی از منکر کرد مطابق قانون وظیفه ما این است که از او حمایت حقوقی کنیم مانند این که یک نفر را به خاطر معصومه علی علی نژاد تهدید کردند لذا از او حمایت حقوقی میکنیم.
دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: این توضیحات مختص حجاب فقط نیست بلکه مربوط به همه موارد میشود به عنوان مثال یک طلبهای در یکی از شهرها در یک گروهی به امام جمعه امر به معروف و نهی از منکر کرده و گفته چرا حکم رهبری را که به شما دستور دادهاند اجرا نمیکنید؟ اما از او شکایت کردند و به شش ماه حبس محکوم شده است، وقتی حکم او را دیدیم متوجه شدیم که حرفی که زده توهین به امام جمعه نبوده است بنابراین من موظف هستم برای او نامه بزنم و مذاکره کنم که آن فرد به خاطر امر به معروف امام جمعه محکوم نشود.
وی افزود: برای چنین افرادی ما باید سریع اقدام کرده و وکیل رایگان در اختیارش قرار دهیم، هر زمانی که چنین اتفاقاتی میافتد راسا وارد موضوع میشویم.
محبی در پاسخ به این سوال که چرا تاکنون از هیچ کدام از شهدای امر به معروف و نهی از منکر فیلمی ساخته نشده است گفت: شهید خلیلی شرعاً شهید امر به معروف است، اما از لحاظ مقرراتِ قانونی ایشان شهید «دفاع مشروع» است.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر همچنین اظهار داشت: در قانون مجازات اسلامی دفاع مشروع یعنی یک نفر وقتی دید به شخص دیگری صدمه و لطمه جانی و آبرویی میزند، از او دفاع کنیم لذا شهید خلیلی از خانمی که داشت به او لطمه وارد میشد و به زور میخواستند او را در ماشین کنند، دفاع کرد که شهید شد. اگر ایشان در آمریکا و اروپا بود مجسمه او را میساختند و او را اسطوره میکردند.
وی اعلام کرد که ما در پی این هستیم که فیلمی از زندگی شهید خلیلی بسازیم و این در برنامه ما قرار دارد، اما این یک داستان و سناریو خوب نیاز دارد که هنوز برای ما سناریو نیامده است؛ البته پول هم لازم داریم چرا که دولت پول نمیدهد و ما مشکل مالی داریم، ولی به حال کار را انجام میدهیم. دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر در ادامه افزود: در مورد سایر آمران به معروف و ناهیان از منکر نمیخواهیم فیلم سینمایی بسازیم بلکه میخواهیم مستند ساخته شود چرا که اتفاقات زیادی میافتد، اما چون شهید خلیلی یک زندگی جذابی داشته است اگر بتوانیم فیلمنامه خوب از آن استخراج کنیم میتوانیم یک فیلم سینمایی خوب بسازیم لذا امیدوارم که بتوانیم این کار را انجام دهیم.
وی در خصوص مباحث مربوط به زمین خواریهای برخی مسئولان گفت: وقتی دیدیم که اینها مطالبهگری را آموزش میدهند ما از آنها حمایت کردیم.
وی در ادامه تاکید کرد: از مجموعهای که مطالبهگری از حاکمیت داشته باشند حمایت میکنیم و این حمایت میتواند آموزشی باشد و یا جایی برای آنها در اختیار قرار دهیم. یکی از اشکالاتی که این مجموعهها دارند این است که در برخی موارد بدون سند فعالیت میکنند که اگر بدون سند امر به معروف و نهی از منکر مسئولان را انجام دهید دادستان موظف است افترا را پیگیری کند، اما اگر سند داشته باشند مطابق ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی دیگر مفتری نیستند بنابراین باید اول فساد را ثابت کنیم تا بعد از این که امر به معروف کردید گیر نیفتید.
وی در رابطه با ماجرای درازهی نماینده مردم سراوان در مجلس و توهین وی به یکی از کارمندان گمرک، گفت: حمایت بنده از این کارمند در مقابل این مسئول حمایت از یک کارمند دولت نیست بلکه از آنجایی که مسئول را نهی از منکر کرد از او حمایت کردیم.
وی در همین راستا افزود: اگر فیلم او بیرون نیامده بود خطرناک بود و ممکن بود بلایی سر او بیاورند، لذا به او گفتیم اگر کاری از دستمان بر میآید حتما بگوید و شنیدیم که او را میخواهند جابجا کند، اما مجموعه او سفت و سخت ایستاده بود که این اتفاق نیفتد که از این مجموعه هم تشکر کردیم و در حال حاضر وضعیت این کارمند خوب است و مشکلی ندارد.
محبی بیان کرد: ما نمیتوانیم به پلیس نظارت داشته باشیم، اما پلیس وظیفه حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را دارد، اما دیدیم بعضا این اتفاق نیفتاده است و بعد از آمران را مجاب کردند که گذشت کنید و برخی هم طرف افراد متخلف را گرفتند.
وی افزود: مسئول حکومتی که جلوی امر به معروف و نهی از منکر را میگیرد مجازات او نسبت به افراد عادی تشدید شده است، مثلا یک آقایی یک خانم را امر به معروف ونهی از منکر میکند آنهم خیلی مودبانه؛ فیلم این آقا را برای خانمی که فیلمها را در خارج از کشور پخش میکند میفرستد بعد آن زیر پست آن آقا توهین و تهدید کردند. یک نفر به ما مراجعه کرد و گفت که شما که مسئول هستید باید از این فرد حمایت کنید، بنابراین ما آنجا گفتیم که هر کسی این را میشناسد به ما معرفی کند شماره من را به او بدهد. من همانجا گفتم مگر نمیدانید که فیلم فرستادن برای معاندین جرم محسوب میشود و محکومیت سنگین دارد.
دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر ادامه داد: این خانم معاند (مسیح علینژاد) اخیرا در بی بی سی گفت: من برانداز جمهوری اسلامی هستم؛ خیر شما یک دستمالی هستی که از پمپئو از آن استفاده میکند و نهایتا آن را دور میاندازد. اما شخصی که با او ارتباط داشته باشد محکوم میشود.
این حقوقدان در ادامه اعلام کرد که هر نوع همکاری با معاندین و ارسال فیلم برای آنها در صورتی که محارب شناخته نشود یک تا ده سال حبس دارد، مردم بدانند که اگر برای خارج فیلم فرستادند محکوم میشوند و این کار جرم بوده و ۱۰ سال حبس دارد.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: زمانی که مسئولان قدیم و جدید ما دختران و همسرانشان ظاهر مناسبی ندارند من خجالت میکشم به دیگران در این زمینه تذکر دهم. البته این تکلیف ماست که امر به معروف و نهی از منکر کنیم، ولی وقتی معاون رئیس جمهور یا نماینده مجلس از تریبون رسمی علیه حجاب موضع میگیرد، ما چه میتوانیم بگوییم؟