پروژه هتل بام کرمان که با همکاری سیف اللهی، شهردار سابق کرمان و موسسه ملل آغاز شده بود، هنوز در حال پیش روی است و اقدامی برای جلوگیری از کوهخواری در کرمان صورت نگرفته است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، واژه کوهخواری چند سالی است که به ادبیات کشورمان وارد شده؛ لغتی که آوا و شکل و شمایلش هم مانند خودش تلخ است. سال ۹۳ برای اولین بار این واژه به گوشمان رسید، اما قبل از آن، سالها بود که کوههای بسیاری در کشور جولانگاه سودجویان و نان به نرخ روزخورها شده بود. با این وجود نه کسی از این موضوع خبر داشت و نه در صورت اطلاع، صدایش را درمی آورد! نه از تکه تکه شدنشان صحبتی میشنیدیم و نه از روز به روز کوتاهتر شدنشان شکوه نامه میخواندیم؛ ولی از سال ۹۳ شرایط کمی بهتر شد و رسانهها صدایی شدند برای کوه ها.
گاهی به بهانه آسانسور، گاهی تله کابین، گاهی جاده و املاک شخصی و هتل، کوه را خراش میدهند و اموال عمومی را صرف امیال شخصی شان میکنند. اخیرا در استان کرمان هم قرار است هتل چند ستارهای بسازند که اوضاع گردشگری استان را مثل بمب زیر و رو کند؛ انگار حواسشان نیست این هتل جای آنکه بمب اقتصادی باشد، بمبی برای نابودی کوه صاحب الزمان(عج)، مهمترین بنای چند هزار ساله شهر کرمان است!
به حرف، متولی رسیدگی به کوهها سازمان جنگل هاست، ولی به عمل، کوهها بی خانمانترین پدیده روزگارند. نه دفتر مستقلی برای رسیدگی به امور کوهها وجود دارد و نه سازمانی پیگیر کوهخواری گروههای شخصی است. منطقی نیست با بهانههای به ظاهر اقتصادی، طبیعت زیبای کرمان و کوه مقدس صاحب الزمان(عج) را تخریب کنند؛ اما متاسفانه شدنی است. داستان، از پروژه بام کرمان شروع شد؛ پروژه ای که حتی استاندار سابق کرمان هم بر اجرای آن تاکید دارد.
پروژه بام کرمان با ابهامات گستردهای در حوزههای مختلف رو به رو است. به گفته برخی منابع آگاه، سطح کوههای مشرف به شهر که به قول حقوقی آن را بیاض یا موات مینامیم و جزو اراضی عمومی محسوب میشود، توسط چندین سازمان و موسسه دولتی و غیر دولتی و افراد حقوقی و حقیقی تغییر کاربری داده شده است.
اینطور که مشخص است سیف اللهی، شهردار سابق کرمان هم نقش موثری در شکل گیری و انجام این پروژه و واگذاری آن به موسسه عسگریه (که بعدها به ملل تغییر نام داد) داشته است. دبیر قرارگاه احمدی روشن استان کرمان در این باره می گوید که سیف اللهی در واگذاری طرح بام کرمان به موسسه ملل، ناظر تمامی فرایندهای اجرایی بوده و دست داشته است. وی بعد از اتمام جریان واگذاری، در مرداد ماه سال ۹۴ از شهرداری استعفا میدهد و معاون عمرانی استاندار وقت کرمان میشود.
ابوالقاسم سیف اللهی در مردادماه سال ۹۶ پس از بازنشستگی به عنوان مدیر سرپرست جنوب شرق موسسه ملل؛ که شهرداری، سطح بام کرمان را به بهای ناچیز به آنجا واگذار کرده بود، مشغول به کار میشود.
سید محمدامیر گنجعلیخانی ادامه می دهد: شهرداری، سطح بام کرمان را که جزو اموال عمومی محسوب میشود و حق واگذاری به غیر ندارد، طی یک آگهی فراخوان اجرای طرحهای عمرانی_ اقتصادی، به بهای اندک به موسسه ملل واگذار میکند. هرچند این آگهی حدود یک سال و نیم قبل از واگذاری پروژه به موسسه ملل، در نشریه عصر باور به چاپ میرسد و حتی ضمن آگهی، محل اجرای هتل مشخص نمیشود.
دبیر قرارگاه احمدی روشن کرمان می گوید: چگونه میتوان با استناد به یک آگهی مربوط به یک سال و چند ماه قبل از واگذاری، یعنی سال ۹۲ و بدون ذکر مکان تاسیس هتل، پذیرفت که فرصت برابر برای تمامی افراد حقیقی و حقوقی در بخش خصوصی قرار گرفته است. در واقع اینطور عنوان میکنند که همه میتوانستند در این پروژه سهیم باشند، اما چنین نیست.
او معتقد است: در این پروژه و احتمالا در دیگر طرحهای موسسه ملل در استان، یا با شبکه فساد سیاسی اقتصادی رو به رو هستیم، یا آنکه با فشارهای مسئولان، انجام بررسیهای کارشناسی در ابعاد مختلف کنار گذاشته شده و به طور حتم موسسه ملل از این طریق به منابع مالی قابل توجهی دست یافته است.
افزایش غیرقانونی ساخت پروژه و واگذاری آن به غیر استاندار وقت در حالی که سازمان مسکن و شهرسازی فرآیند واگذاری زمین را کامل نکرده بود، بر مبنای صورت جلسهای ساده زمین ۳ هکتاری را در اختیار شهرداری میگذارد. زمین واگذاری شده از سوی مسکن و شهرسازی، ۳ هکتار بوده، اما در اصلاحیه نهایی قرارداد مشارکت مدنی شهرداری و موسسه ملل، ۵ هکتار زمین دیگر بدون دلیل موجه و قانونی در اختیار موسسه قرار گرفته است. اینها را گنجعلی خانی گفته است.
به گفته دبیر قرارگاه احمدی روشن کرمان؛ شهرداری در حالی که هنوز عملیات ساختمانی را شروع نکرده و اساساً مالکیتی در زمینها نداشت، اقدام به عقد قرارداد مشارکت مدنی با موسسه ملل کرده و طی این قرارداد موضوع انتقال مالکیت به موسسه ملل برمبنای میزان مشارکت موسسه ملل مطرح شده است؛ این درحالی ست که فلسفه واگذاری این زمین به شهرداری، نمایندگی این نهاد از عموم مردم است. با این حرکت منابعی که قرار است شامل حال عموم مردم کرمان باشد، در اختیار یک موسسه خصوصی قرار میگیرد. درکل، بر اساس قرارداد منعقد شده، سهم نهایی شهرداری از این پروژه حداکثر ۵ درصد خواهد بود.
تخریب پوشش گیاهی قابل توجه است که در محل اجرای پروژه، وسعت قابل توجهی از اراضی جنگلی در دست تخریب و نابودی قرار گرفته است؛ در صورتی که این موضوع بر خلاف شرط نهم از شروط ده گانه اداره کل حفاظت محیط زیست است.
گنجعلی خانی تاکید دارد که تاکنون اداره حفاظت از محیط زیست اقدام قابل توجهی برای جلوگیری از پیشرفت این پروژه در این منطقه نداشته است.
کوه صاحب الزمان با قدمتی چند هزار ساله در این مجموعه آثار باستانی بی نظیری وجود دارد که بعد از شروع ساخت و ساز شرایطی خطرناک در انتظارشان است. در ارتفاع مجاور محل مذکور، قلعه باستانی با ارتفاع ۲۰۰ متر از سطح زمین قرار دارد. با این وجود پرونده ثبت میراث فرهنگی قلعه چند سالی است که بین زمین و آسمان، معلق مانده و پیگیری نمیشود.
سید امیرمحمد گنجعلی خانی معتقد است که ثبت این اثرها چالشی بزرگ برای صاحبان پروژه خواهد بود. هرچند که طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی کشور در ماههای گذشته با نام بردن پروژه بام کرمان در مصاحبه ها، خواستار توقف هرچه سریعتر آن شده است؛ اما هنوز اقدامی صورت نگرفته است.
وی میگوید که در تیرماه سال ۹۷، فرخی، مدیر کل سازمان میراث فرهنگی استان کرمان پس از آنکه در مصاحبهای اذعان به افشاگری علیه برخی پروژههای عمرانی شهر کرمان در مصاحبهی بعدی کرد، به طور ناگهانی استعفاء داد.
آنچه به چشم میآید، حضور سودجویان در نقاط حساس مدیریتی و اداری استان کرمان است. حال با این وجود باید منتظر عملکرد دولت و قوه قضاییه در خصوص پروژه بام کرمان باشیم.