گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، آمار و ارقام حاکی از فرار مالیاتی سالانه ۱۲ هزار میلیارد تومانی صنف وکلا است. سازوکار غیرسیستماتیک و انسانمحور اخذ مالیات از وکلا باعث شده که حدود ۸۵ درصد از وکلا اصلا مالیات نپرداخته و فرار مالیاتی کنند.
پس از قطعی شدن کسری بودجه ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی دولت در سال جاری، ارائه و بررسی راهکارهای موجود برای افزایش درآمدهای دولت در فضای کارشناسی و رسانهای کشور مطرح شد. شاید در بین راهکارهای مطرح شده، تامین بودجه دولت از طریق جلوگیری از فرارهای مالیاتی مشاغل جدیترین و عملیاتیترین گزینه برای دولت باشد تا بتواند بخش بزرگی از کسری به وجود آمده را از این مسیر تامین کند. برآوردها نشان میدهد که میزان فرار مالیاتی مشاغل و افراد گوناگون حداقل ۷۰ هزار میلیارد تومان است؛ در نتیجه باید برای اخذ مالیات از آنها اقدام کرد.
در این راستا سازمان امور مالیاتی به عنوان متولی اصلی اخذ مالیات در کشور برای جلوگیری از فرار مالیاتی مشاغل پردرآمد اقداماتی انجام داد که از جمله آنها میتوان به الزام پزشکان به استفاده از کارتخوان در مطبهایشان اشاره کرد. به طور کلی در گروه مشاغل و افراد علاوه بر صنف پزشکان، اصناف متعدد دیگری نیز وجود دارند که سالانه درآمدهای میلیاردی کسب میکنند، اما به لطایفالحیلی از پرداخت مالیات سر باز میزنند. یکی از این اصناف پردرآمد، وکلا هستند.
از پرونده ویژه "باج و خراج" بیشتر بخوانید:
خراج به پای مردم، باج به دست سودجویان
قانونی که در شفافیت و عدالت اقتصادی انقلاب بهپا میکند
زور قانون هم به تشکیل سامانههای شفافیت اقتصادی نمیرسد؟
مالیات وکلا از چه سازوکاری اخذ میشود؟
آسمان به ریسمان بافتن وکلا برای فرار مالیاتی
به طور کلی این نکته مشخص است که تمامی سازوکارهای اخذ مالیات از وکلا انسانمحور است نه سیستماتیک و طبیعی است که بسترهای فرار مالیاتی در این سازوکار بسیار زیاد بوده که بعضی از آنها توضیح داده میشود. اولین بستر فرار مالیاتی مربوط به نبود نظارت بر سازوکار عقد قراردادها است. یعنی ممکن است قرارداد بین وکیل و موکل «قرارداد خصوصی» بوده که طبعا نرخ حقالوکاله در آن بالاتر است اما وکیل آن را «مطابق با تعرفه» اظهار کرده باشد.
تفاوت نرخ حق الوکالهها در دسته پروندههای کیفری خیلی زیاد بوده و یک وکیل اگر بخواهد مطابق با تعرفه پروندهها را انتخاب کند قطعا پروندههای حقوقی را انتخاب میکند. در نتیجه حقالوکالههای اکثر پروندههای کیفری در قالب قرارداد خصوصی تعیین میشود اما به دلیل نبود نظارت، اکثر وکلا برای فرار مالیاتی کماظهاری کرده و اظهار میکنند که حقالوکاله این پرونده را «مطابق با تعرفه» دریافت کردهاند. این قضیه برای پروندههای حقوقی نیز صدق میکند. یعنی حقالوکاله در قالب قرارداد خصوصی دریافت میشود اما وکلا در اظهارنامه اعلام میکنند «مطابق با تعرفه» حقالوکاله دریافت کردهاند.
از پرونده ویژه "باج و خراج" بیشتر بخوانید:
فرار مالیاتی در اقتصاد ایران بسیار بیشتر از ۴۰ هزار میلیارد است
شناسایی چند هزار میلیارد فرارمالیاتی در مناطق آزاد؛ نتایج اجرای بخشی از قانون!
الیاس حضرتی: هیچ بهانهای برای عدم همکاری با امور مالیاتی پذیرفته نیست
واکنش رئیسی به رقم غیر واقعی فرار مالیاتی مدیر دولتی
سخنگوی کمیسیون اقتصادی : قصور سازمان مالیات و دستگاههای اجرایی عامل تشکیل نشدن بانک اطلاعاتی شفاف
قوانین معطل مانده؛ عامل بدبختیهای اقتصادی
علاوه بر کماظهاری وکلا، یکی دیگر از بسترهای فرار مالیاتی مربوط به سازوکار ابطال تمبر مالیات است. همانطور که اشاره شد سازوکار ابطال تمبر به صورت انسانمحور انجام میشود؛ در نتیجه امکان زدوبند وکیل با مسئول ابطال تمبر وجود دارد. در این حالت مسئول ابطال تمبر پس از دریافت مبلغی تمبر مالیاتی را بر روی پرونده باطل میکند اما در دفتر مالیاتی وکلا تمبری باطل نمیکند. در نتیجه ممیز مالیاتی نیز با بررسی دفتر مالیاتی وکلا متوجه این موضوع نمیشود و فرار مالیاتی صورت میگیرد.
بسترهای فرار مالیاتی از طریق ابطال تمبر اصلا به مورد ذکر شده محدود نشده و خلا بزرگتری را برای فرار مالیاتی پیش روی وکلا قرار دارد. طبق گزارشهای میدانی برخی از وکلا اصلا به مسئول ابطال تمبر مراجعه نمیکنند و خودشان از طریق بانکها اقدام به خرید تمبرهای مالیاتی کرده و فقط روی پرونده (نه دفتر مالیاتی) تمبر مالیاتی نصب میکنند و بدون مُهرِ ابطال پرونده را نزد قاضی برده و قاضی هم بدون بررسی این موضوع به پرونده رسیدگی میکند.
میزان مالیات پرداختی توسط 85 درصد از وکلا صفر است
مطابق با آمار وزیر دادگستری تعداد وکلای فعال در سال ۹۴، ۶۰ هزار و ۹۹۶ نفر بود. در نتیجه با تقسیم عدد گردش مالی بر تعداد وکلای فعال، درآمد میانگین هر وکیل در سال محاسبه میشود که این عدد حدود یک میلیارد تومان است. در این راستا حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به صحت حقوق حداقل یک میلیارد تومانی وکلا در سال، درباره میزان درآمد وکلا میگوید: «این عدد حداقل دریافت یک وکیل از پرونده است. وکلا مردم را سرکیسه میکنند و دریافتهای خارج از عرف، به روال معمول برخی وکلا درآمده است. موضوعی که دقیقاً فرار مالیاتی محسوب میشود».
قوه قضائیه هم که این روزها الگو و پرچمدار مبارزه با مفاسد اقتصادی شده لازم است در اسرع وقت با همکاری سازمان امور مالیاتی برای ازبین بردن زمینه این فساد در زیر مجموعه دستگاه خود تدبیر کرده و با ایجاد سازوکار سیستم محور و بستری شفاف اقدام نماید.
مطالبی که نوشتید کاملاً کذب هست . حقیقت اینه که اکثر وکلا ، علی الخصوص وکلای که در شهرستان ها فعالیت دارند درامد ماهانه دو الی شش میلیون تومانی دارند که با پرداخت مبالغی برای ابطال تمبر ، سهم صندوق وکلا ، سهم قوه قضاییه و تمدید پروانه حتی توان امرار معاش با حق الوکاله دریافتی را ندارند که ناچاراً شغل دوم دارند یا پروانه وکالت خود را تودیع می کنند . وکلا جزء اصنافی هستند که مالیات خود را قبل از دریافت حق الوکاله پرداخت می کنند
متاسفانه انتشار این اخبار کذب وغیر منصفانه دیگر از حد گذشته است زیرا اکثرا اداره مالیات از وکلا خیلی بیشتر از میزان درآمد مالیات می گیرد واینکه اصلا نباید میزان حق الوکاله مد نظر باشد زیرا در برخی پرونده ها برای پرونده جانش در خطر می افتد و یا اینکه تلاش و دوندگی اوجان فرساید یا اصلا حق الوکاله نمی گیرد آیا موکل الباقی حق الوکاله را پرداخت نمیکند و وکیل محترم باید با طرح شکایت پس از دادگاه رفتن شاید بتواند حق الوکاله از موکل برای احقاق حقش از جان مایه گذاشته بگیرد لطفا به وکالتبعنوانتجارت نگاه نکنید
من برای این خبرگزاری خیلی خیلی خیلی متاسفم.