رئیس نهاد رهبری در دانشگاه فردوسی گفت: دانشگاههای ما در زمینه پژوهش عمیق در فرهنگ اربعین دچار خلأ هستند و این نهاد اجتماعی در یک جامعه اسلامی باید از تمام ظرفیت اربعین برای تبیین دین استفاده کند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حجت الاسلام حسینی مطلق، رئیس نهاد رهبری در دانشگاه فردوسی ظهر امروز در همایش «پیش نشست کنگره اربعین» که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: حقیقت اجتماع بزرگ اربعین را تنها با حضور حداقل یکبار در فضای این پیاده روی میتوان درک کرد.
حسینی مطلق ادامه داد: دانشگاههای ما نیز در استفاده از پتانسیل اجتماعی و تربیتی اربعین کوتاهی کرده اند درحالی که دانشگاه به عنوان یک نهاد فعال در دو حوزه ذکر شده، باید از تمام ظرفیت اربعین برای روشن ساختن راه خود و نیز درک دین استفاده کند.
رئیس نهاد رهبری در دانشگاه فردوسی با بیان اینکه مدیریت این معجزه بزرگ بشری یعنی اربعین با اهل بیت (ع) است و سختیها با عنایت ایشان آسان میشود، اضافه کرد: کار خیر و پسندیده زیارت نیابتی که در کشور پررنگ شده اگر به فضای دانشگاه هم کشیده شود، میتواند در رشد فرهنگ اربعینی در محیط آموزش عالی کمک کننده باشد.
وی با اشاره به تحولات منطقه گفت: میبینیم که آمریکا برای تسلط بر منطقه خاورمیانه تلاش زیادی انجام میدهد، اما این شیعیان هستند که در منطقه حرف اول را میزنند.
رئیس نهاد رهبری در دانشگاه فردوسی تصریح کرد: اربعین به تعبیر مقام معظم رهبری، مغناطیسی است که فرهنگ اسلام را به دنیا نشان میدهد و اگر این معجزه زمینهای برای ظهور باشد، باید تلاش کنیم در رشد و شناخته شدن این اجتماع بیش از ۲۰ میلیون نفری نقش داشته باشیم.
دانشگاه باید ابعاد علمی اربعین را برای جامعه تبیین کند
در ادامه همایش محسن اصغری نکاح، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی گفت: حقیقت اربعین را نمیتوان فقط در حد کلام محدود کرد؛ این واقعه ابعاد مختلفی دارد که بعد معنوی و تربیتی آن برجستهتر است چرا که اسلام دین انسان سازی بوده و اربعین هم نمود اجرایی این دین است.
اصغری نکاح در مورد تصورات غلط از عزاداری تاکید کرد: برخی گمان میکنند عزاداری برای اهل بیت سبب افسردگی و مشکلات روحی میشود، اما حقیقت افرادی که در دستگاه این خاندان مطهر خدمت میکنند، عکس این ادعا را نشان میدهد و آنها بسیار هدفمند و در اجتماع فعال هستند.
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی به ناتوانی مناسک مذهبی ساخت انسان در حل مسائل روحی اشاره و بیان کرد: در سرگردانی هویتی که در عصر آخرالزمان به آن دچار هستیم، این حرکت عظیم اربعین که نمونه عالی تعامل بشری است را میبینیم و این چیزی نیست که با مکتبهای تجربی قابل درک و اثبات باشد.
وی متذکر شد: بعد از جنگهایی که بین دو ملیت رخ میدهد، تا مدتها با وجود پیمانهای ظاهری صلح، مردم دو کشور با کینه و خصومت نسبت به هم سر میکنند، اما ارتباط و تعامل سازنده و صمیمانه عراقیها با مردم ایران با وجود ۸ سال جنگ خلاف این نظر را نشان میدهد و البته باید گفت که ما در جنگ تحمیلی نه با عراقی ها، که در مقابل حزب بعثی و پشتیبانهای او وارد میدان شدیم.
اصغری نکاح رسانه را یک عامل تأثیرگذار در تغییر نگرش و مدیریت هیجان دانست و افزود: واقعه اربعین خود یک رسانه است که باورها را تحت تأثیر خود قرار داده و هیجانات انسان را در مسیر درست هدایت میکند و او را با تعریف حقیقی دین خدا آشنا میکند.
وی تشریح کرد: در پیاده روی اربعین تعامل مردمی در این سطح عظیم با یکدیگر کم نظیر است و افراد از هر قشر، ملیت، فرهنگ، طبقه اجتماعی و سبک زندگی متفاوت باهم پیوستگی دارند و اینها آثاری است که در هیچ برنامهای جز اربعین حسینی انجام شدنی نیست.
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی یادآوری کرد: ما از فرصتهای تربیتی که اربعین میتواند برای ما ایجاد کند باید در دانشگاه استفاده کرده و ابعاد علمی را در جامعه تبیین کنیم.
مطالعه در خصوص اربعین نباید مقطعی باشد
حجت الاسلام اصفهانیان، مسئول ستاد مردمی اربعین در ادامه این همایش عنوان کرد: اربعین فهم جدیدی در بیان عترت، زیارت و تصویر جدیدی از دین ارائه و در معرض عموم قرار میدهد و به عبارتی کم کاری مسؤولان در تبیین فرهنگ دینی و انقلابی را اربعین جبران میکند.
اصفهانیان ادامه داد: دانشگاه و حوزه در کنار هم باید رویکرد مقطعی به اربعین را به سمت فضای پژوهش کاربردی نسبت به این موضوع حرکت دهند و در جهت تسری فرهنگ حسینی (ع) به کل طول سال تلاش کنند.
وی متذکر شد: استادی که میگوید من فرهنگ اربعین را درک کرده ام، باید سعه صدر را در برخورد با دانشجو، مجامع سیاسی و حوزههای دیگر فعالیت سرلوحه کار خود قرار دهد.
مسئول ستاد مردمی اربعین تصریح کرد: دانشگاه، حوزه علمیه، رسانه و هنر در کنارهم باید جاماندگان از دین را به سوی فهم درست از دین که نمونه بارز آن در اربعین هست، هدایت کنند.