دبیر پنجمین جشنواره ملی اسباببازی گفت: کودکان تمایل دارند شبیه چیزهایی که دوست دارند باشند؛ اگر اسباببازیها به ویژه عروسکهایی که در اختیار کودکان قرار دارد با ارزشهای دینی و فرهنگی آن جامعه سازگار نباشد، نتایج مطلوبی نخواهیم داشت.
محسن حموله دبیر پنجمین جشنواره ملی اسباببازی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، درباره تولید اساباب بازی ایرانی گفت: در تولید هر گونه محصول و اثر فرهنگی هنری حفظ هویت ملی، فرهنگی و دینی هر کشوری اهمیت بسزایی دارد، هویت ملی عبارت است از باز تولید و باز تغییر دایمی الگوی ارزشها، نمادها، خاطرات، اسطورهها و سنتهایی که میراث متمایز یک ملت را تشکیل میدهند هویت به معنای هستی و وجود است چیزی که وسیله شناسایی خود باشد تا او را از دیگران متمایز کند انسانها هویت خود را در حذف چیزی یا در برابر چیزی تعریف میکنند. در کشورهای مختلف دنیا با توجه به فرهنگ، تمدن و هویت ملی کشورشان، محصولات را تهیه میکنند.
وی ادامه داد: کودکان تمایل دارند شبیه چیزهایی که دوست دارند باشند؛ اگر اسباببازیها به ویژه عروسکهایی که در اختیار کودکان قرار دارد با ارزشهای دینی و فرهنگی آن جامعه سازگار نباشد، نتایج مطلوبی نخواهیم داشت.
غرب با هدف ویژه اسباب بازی می سازد
حموله عنوان کرد: طراحان و تولیدکنندگان اسباببازی در جهان غرب با اهداف ویژهای اسباببازیها را روانه بازار کشورهای دیگر میکنند؛ از اینرو ضرورت دارد اسباب بازیهای داخلی مطابق با باورها و ارزشهای دینی و گزارههای فرهنگی جامعه ایرانی طراحی شود. در همین ارتباط، اداره کل سرگرمیهای سازنده و بازیهای رایانهای، افزون بر برگزاری جشنوارههای سالانه و برپایی نمایشگاههای محصولات و تولیدات داخلی و تلاش برای فرهنگسازی در این حوزه، اقدام به طراحی اسباببازیهایی مبتنی بر متون کهن ادبیات فارسی کرده است؛ که برخی از ماکتهای این اسباببازیها در جشنواره پنجم رونمایی خواهد شد.
دبیر پنجمین جشنواره ملی اسباببازی اضافه کرد: در همین ارتباط در اوایل سال، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان دومین رویداد ملی ایده آزاد را برگزار کرد در این رویداد، بیش از ۱۲۰ ایده از طراحان جوان و خلاق به دبیرخانه رسید که در نهایت هیئت اولیه داوران ۴۰ ایده را انتخاب کرد و برای این افراد کارگاههای تخصصی و آموزشی در نظر گرفتیم تا این ایدهها به محصول نهایی نزدیک شود و در نهایت ۲۰ ایده در کتاب این دوره معرفی شده است.
وی بیان کرد: ما در کشورمان باید روی طراحی اسباببازی کار ویژهای را شروع کنیم تا کمتر به سمت الگو برداری از اسباببازی خارجی برویم.
اسباب بازی تنها برای سرگرمی نیست
حموله در خصوص کارکرد سرگرمی آموزشی اسباب بازیها گفت: به نظر من اسباببازیها تنها کارکرد تفریحی و سرگرمی صرف ندارند و طبیعتا هر اسباببازیای در بردارنده کارکردهای مختلفی مانند کارکرد آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و روانشناختی هستند.
وی تصریح کرد:بازی از راههای موثر و اصلی یادگیری است. به همین دلیل از آن میتوان برای آموزش موضوعات علمی، مهارتهای زندگی، مهارتهای اجتماعی، ارزشهای اخلاقی و رفتاری به کودکان و نوجوانان بهرهگیری کنیم. برهمین اساس دو سال است شعار جشنواره ملی اسباببازی با توجه و تاکید بیشتر به بچهها و خانوادهها با موضوع اسباببازی و تاثیر آن در زندگی و آینده کودکان و نوجوانان میهن عزیزمان تمرین زندگی تعیین شده است.
دبیر پنجمین جشنواره ملی اسباببازی در پاسخ به سوال اینکه مواد اولیه به کار رفته آیا از مواد درجه یک هست یا همان باور همیشگی که اسباببازی ایرانی کیفیت ندارد باز دیده میشود؟ اشاره کرد: واقعیت این است که ما در زمینه کیفیت اسباببازی داخلی تا حدودی دچار ضعف هستیم. توسعه و گسترش تولیدات باید همراه با کیفیسازی محصولات باشد وگرنه رشد و افزایش محصولات بدون رشد کیفی در طراحی و تولید به زودی این صنعت را دچار چالشهای جدی و متعددی میکند.
وی افزود: واقعیت این است که در گذشته از مواد نامرغوبی برای تولید و تهیه اسباببازیها استفاده میشد؛ اما در ده سال اخیر با توجه به ارتقاء آگاهیهای والدین و عموم مردم و همچنین بالا رفتن انگیزههای رقابتی میان تولیدکنندگان و گران بودن اسباببازی خارجی و اقبال و توجه به اسباببازی داخلی، کیفیت و مواد اولیه اسباببازیهای داخلی بهتر شده است. ضمن اینکه متولی کیفیت سازمان ملی استاندارد است و این سازمان باید بیشتر روی تولید اسباب بازیهای داخلی تمرکز کند تا تولیدکنندگان از هر نوع مواد نامرغوبی برای ساخت اسباببازی استفاده نکنند.
راهکار کاهش قیمت اسباب بازی دست تولید کننده است
حموله در خصوص قیمت تمام شده اسباب بازیها تصریح کرد: راهکارهای کاهش قیمت اسباببازی داخلی پشتیبانی از طراحان، تولیدکنندگان اسباببازی است آنها باید از سوی ارگانهای دولتی یا خصوصی مورد حمایت قرار گیرند و تولیدکنندگان به این باور برسند که بهتر است از طراحان ایرانی در تولیدات خود استفاده کنند. بر این باور هستم که همکاری و تعامل همه جانبه سازمانها و نهادهای فعال در حوزه اسباببازی و سیاستگذاریهای حمایتگرانه، اجرایی شدن قانون حذف مالیات از کالاهای فرهنگی، پرهیز از تجملگرایی، عدم استفاده از کاغذهای خارجی و استفاده از راهکارهای طراحی به جای استفاده از مواد گران قیمت به بهبود رونق تولید و همچنین کاهش قیمت اسباببازی کمک موثری خواهد کرد.
وی درباره در دسترس بودن اسباب بازی ایرنی اسلامی گفت: به موازات وجود نقاط قوت و چشم اندازهای روشنی که وجود دارد، صنعت نوپای اسباببازی با چالشهایی نیز مواجه است یکی از عوامل مهمی که به توسعه متوازن این صنعت کمک میکند، تبلیغات و فرهنگسازی در این باره است و همچنین حضور اسباببازی در فضاهای مختلف شهری و اجتماعی همچون مدارس، بیمارستانها، بانکها و پایانههای حمل و نقل است که به رشد بازار کمک میکند. در این باره، سازمان زیباسازی شهر میتواند برای حمایت از صنعت اسباببازی فضاهایی را در طول سال در نظر بگیرد تا تازههای تولید اسباببازی ایرانی به مخاطبان معرفی شود. یا به عنوان مثال شهرداری میتواند در مبلمان شهری از طراحی و فضاسازی اسباببازی در سطح شهر استفاده کند.
وی ادامه داد: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به منظور حمایت از تولیدکنندگان اسباببازی اعلام کرده است که میتواند برای اسباببازیهای جدید آیین رونمایی برگزار کند.
برای اسباب بازی جدید مراسم رونمایی می گیریم
حموله اشاره کرد: در ایام جشنواره پنجم هم با همکاری انجمن تولیدکنندگان اسباببازی مراسم رونمایی از محصولات جدید را خواهیم داشت. در همین باره صدا و سیما میتواند به منظور حمایت از تولیدکنندگان از پنجمین جشنواره که در بخش رقابتی معرفی خواهند شد، تیزر رایگان پخش کند. به نظرم با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر رونق تولید، تمام سازمانها و نهادهای مرتبط در این حوزه باید دست در دست هم از صنعت اسباببازی حمایت کنند. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان این رویداد را به تنهایی نمیتواند به پیش ببرد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما در جشنواره پنجم به تمام سازمانها و نهادهای مرتبط با حوزه کودک درخواست همکاری دادهایم که در این ایام، فضای شهر تهران و کشور ایران با رویداد اسباببازی و توجه به این صنعت اسباببازی رنگ و بوی دیگری بگیرد.