اصولا مردم اعتمادشان به دولت را از دست دادهاند، باور مردم به بستههای حمایتی دولت از بین رفته و فشارهای اقتصادی وارد به جامعه ناشی از تصمیمات غلط دولت در چند سال اخیر است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- حمزه دستیار؛* دهک اول (قشر ثروتمند) بیش از ۲۳ برابر دهک دهم جامعه از یارانه بنزین بهره میبرند، یارانهای که هزینه آن از بیت المال و از جیب مردم پرداخت میشود و سودش به جیب ثروتمندان با ماشینهای فوق لاکچری و خانوادههای با چندین ماشین میرفت! یعنی از جیب یک روستایی هزینهای برای یارانه پنهان سوخت میشد، اما سودش برای فلان کارخانه دار با دهها ماشین بود؛ بنابراین قرار است درآمدهای حاصله از طرح مدیریت بهینه سوخت که نزدیک به ۳۰ هزار میلیارد تومان است به صورت یارانه جدید به حساب قشرهای محروم اضافه شود.
راهبرد غلط دولت در حذف کارت سوخت هوشمند در سال ۹۴، علاوه بر ضرر سی هزار میلیارد تومانی، کشور موجب میشد خودکفایی در حوزه بنزین را از دست بدهیم و واردات بنزین به دغدغههای جدی و جدید ملت تبدیل شود، خوب است بدانید کشوری مانند چین ۱۹ برابر ما جمعیت دارد، ولی ۲۵ میلیارد دلار کمتر از ایران برای یارانه انرژی هزینه میکند در هر حال با اجرای طرح مدیریت بهینه مصرف سوخت قاچاق کنترل میشود و مصرف بی رویه سوخت کاهش مییابد.
پس دلیل اعتراضات چیست؟ اصولا مردم اعتمادشان به دولت را از دست داده اند، باور مردم به بستههای حمایتی دولت از بین رفته و فشارهای اقتصادی وارده به جامعه ناشی از تصمیمات غلط دولت در چند سال اخیر جلوی چشم ملت است و همین اعتماد را سلب میکند.
مردم پر از سوال و ابهام هستند؛ چرا تصمیم نیمه شب اعلام شد؟ چرا روز تعطیل؟ چرا به صورت شوک خبری اعلام شد؟ چرا از قبل هیچ توضیحی داده نشد؟ اعضای کمیسیون انرژی و وزیر نفت خبر از عدم افزایش قیمت میدادند، پس چرا قیمت افزایش پیدا کرد؟ رئیسجمهور بارها اعلام کرده بود دو نرخی شدن فساد زاست، پس چرا دو نرخی شد؟ درآمدهای حاصله با چه مکانیسمی به مردم میرسد، احمدی نژاد سال ۸۶ همه این موارد را توضیح داده بود، چرا روحانی با مردم صحبت نمیکند؟ چرا مجلس از این موضوع بی خبر است، پس کجا کارشناسی شده است؟
عامل سوم نگرانی مردم ترس از افزای قیمت همه اجناس بواسطه افزایش قیمت بنزین است. مردم عدم نظارت درست بر بازارها را به عینه دیدند و تحمل فشار تورمی دیگری را ندارند، زیرا یکی از بزرگترین رقم های_ ورمی بعد از انقلاب را در تابستان گذشته متحمل شدند.
شیوه و راه درست چه بود؟ ۱. رئیس جمهور باید با مردم به صورت مستقیم صحبت میکرد، چرایی و چگونگی این تصمیم بزرگ را اعلام میکرد و به مردم دو تضمین اساسی میداد:
جلوگیری از افزایش قیمت اجناس دیگر
تقدیم درآمدهای از این تصمیم حاصله به جیب مردم با توضیح شفاف مکانیسم آن و وعده زمان اولین تزریق این یارانه
صحبت رئیس جمهور باعث میشد شوک روانی و رسانهای این تصمیم به جامعه به صفر برسد و مردم به این تصمیم اعتماد کنند، همچنین نیازی نبود نیمه شب جامعه را نگران کنند.
۲. زمینه سازیهای اساسی این تصمیم بزرگ باید انجام میگرفت؛ اقناع جامعه با توضیح از مزایا و مواهب آن، افزایش ظرفیت جایگاههای CNG، تدبیری برای حمایت از خریداران خودروهای دوگانه سوز با ارائه تسهیلات، حمایت از توسعه حمل و نقل عمومی و کمک به زیرساختهای آن، حذف سهمیه خودروهای لوکس و مالیات بر خودروی دوم، سوم و...، پرداخت سهمیه بنزین به همه افراد نه فقط به ماشینها و اسقاط خودروهای کهنه و پرمصرف و جایگزینی با خودروهای دوگانه سوز!
اینگونه یک تصمیم صحیح در شرایط درست و با زمینه سازی لازم ابلاغ و با حمایت مردم و در جهت کمک به مردم و کلیت نظام پیش میرود.
دولت باید بداند تفاوت یک دولت اسلامی با دولت غیر اسلامی در آگاهی دادن عمومی به مردم و رشد دولت و ملت با همدیگر است و نه سیاست تصمیم و فرار از پاسخگویی!
حمزه دستیار- دبیر سیاسی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.