یکی از مفاهیمی که در سالهای اخیر به صورت همهگیر توسعه یافته، «اقتصاد دیجیتال» است که با درانداختن طرحی نو در ساختارهای پیشین، جامعه را متحول میکند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از معلونت علمی و فناوری رییس جمهور، بنا بر تعریفی مشهور، اقتصاد دیجیتال یا «اقتصاد اینترنت»، اقتصادی است که پایه آن بر تراکنشها و تعاملهای اینترنتی گذاشته شده است و بخش عمدهای از این تعاملهای اینترنتی، از جنس تجارت الکترونیکی هستند.
نخستین بار که موضوع اقتصاد دیجیتال در دنیا مطرح شد، آنقدر این واژه غریب و ناشناس بود که کسی باور نمیکرد روزی برسد که این مفهوم به یکی از پایههای اقتصاد و تعاملات بین المللی تبدیل شود. نوعی تبادلات مالی که با سرعت بالا و همه گیری خود، جهانی شد.
البته که این مفهوم زاییده یک اتفاق ناگهانی نیست بلکه در یک فرآیند و روند تکاملی پخته و کامل شد و در نهایت به عنوان یک مفهوم جهانی و مالی، اقتصاد دنیا را متحول کرد. مفهومی که اقتصاد را برمبنای یک چهارچوب تولید و توزیعی مبتنی بر دانش تعریف میکند.
در این نوع از اقتصاد است که علم و فناوری تعریفی درست و منطقی برای کسب و کارها ایجاد میکند و روندهای کشدار و سنتی پیشین را تا حدی به حاشیه میراند. در دنیای پرشتاب امروز میتواند پاسخگوی نیازهای جهانی در حوزه تبادلات بینالمللی باشد.
این مفهوم نوین که با خود دنیای جدیدی را به ارمغان آورده، اقتصاد همه کشورها را وادار به تغییر کرده است و امروز کشوری نیست که بتواند خود را دور از این بازار پرتلاطم و ارزش آفرین نگه دارد.
ایران هم که چند سالی است با باز کردن چتر زیست بوم فناوری و نوآوری به این عرصه گام گذاشته به یکی از کشورهای پیشتاز در اقتصاد دیجیتال بدل شده است.
«اقتصاد دیجیتال، مفهومی است که با درانداختن طرحی نو در ساختارهای پیشین، جامعه را متحول میکند»
تلاش برای توسعه زیست بوم اقتصاد دیجیتال در کشور یکی از همین گامها است. قرار بر این است که این اتفاق با همکاری ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همه بازیگران این عرصه رقم بخورد.
توسعهای که با پویاسازی و متنوع سازی زیست بوم اقتصاد دیجیتال با رویکردهای نیازمحور، فناورانه و آینده محور اتفاق میافتد. در این توسعه همه گیر، توانمندسازیهای عمومی، توانمندسازیهای تخصصی جهت دهی خلق دانش، شکل دهی به فضای استارتاپی تامین مالی و افزایش تعاملات با شرکتهای بزرگ و پیشگام مدنظر است.
ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این برنامه جامع در نظر دارد که زیرساختها و فضای کسب و کار این حوزه را توسعه و سامان و تعاملات با نهادهای بین المللی و بازارها جهانی را رونق دهد.
این ستاد برای توسعه زیستبوم اقتصاد دیجیتال، به سراغ شرکتهای دانش بنیان، استارتاپها و شتاب دهندهها نیز رفته است تا با کمک ایدههای خلاق آنها و توانمندیهایی که دارند بتواند به این روند رو به رشد سرعت دهد و هر چه سریعتر بازار این حوزه ثروت آفرین را در کشور وسیعتر کند.