یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: مقتدی صدر شخصیتی مذبذبی دارد و از یک سوی دنبال قدرت و نخست وزیری است، اما از سوی دیگر جرات طرح آن را به صورت صریح و آشکار ندارد.
محمد ساجدی، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص تحولات عراق و اقدامات مقتدی صدر در این حوزه و اینکه آیا این روحانی به دنبال نخست وزیری در عراق است یا مرجعیت، گفت: بعد از سرکوب داعش دو جریان در عراق به وجود آمدند جریان اول بازماندگان فکری داعش که ترکیبی از خود داعشیها و بازماندگان حزب بعث هستند جریان دوم شامل جریان حاکمیت که خود به سه دسته روحانیت یعنی شامل مقتدی صدر، حرکت اسلامی و گروههایی مثل حشدالشعبی تقسیم میشوند.
وی افزود: مقتدی صدر شخصیتی مذبذبی دارد و از یک سوی دنبال قدرت و نخست وزیری است، اما از سوی دیگر جرات طرح آن را به صورت صریح و آشکار ندارد.
ساجدی با اشاره به اینکه مقتدی صدر از لحاظ عرف و قوانین موجود در عراق که براین اساس رئیس جمهور از کَردها نخست وزیر از شیعیان و رئیس مجلس باید از اهل تسنن باشد منعی برای نخست وزیری ندارد، گفت:، اما مشکل آنجاست که در عراق اساسا اجماعی برای نخست وزیری صدر وجود ندارد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به شرایط فعلی عراق مبنی بر فشارهای برخی کشورها گفت: در شرایط فعلی عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی به صورت قدرتمند و وسیع و قطر با قدرتی کمتر در حال فشار آوردن بر بدنه حاکمیتی و مردم عراق هستند.
وی ادامه داد: حرف حساب کشورهای مرتجع منطقه این است که اگر ما ۱۲۰ میلیارد سلاح از آمریکاییها خریدیم و اگر آمریکا ما را گاو شیرده خطاب میکند، لذا باید اقتدار و کنترل منطقه نیز به دست ما باشد و بر همین اساس آنها با یک اهرم نامرئی مثل مقتدی صدر به دنبال رسیدن به اهداف خود هستند.
ساجدی با اشاره به اینکه مقتدی صدر به دنبال آن است که همه گروهها را راضی نگاه دارد، گفت: دو سال قبل این فرد در سفری به عربستان 30 دستگاه مرسدس بنز تحویل گرفت و آن زمان اخباری مبنی بر این شنیده شد که جدایی او از ایران فرا رسیده، اما این طور نبود و بعد از یک بازه زمانی وی به ایران سفر کرد و با مقام معظم رهبری دیدار داشت.
این کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: البته عدهای از طرفداران او همین اقدام را مستمسکی علیه صدر قرار دادند که تو حاکمیت عراق در برابر ایران را زیر سوال بردهای.
وی با اشاره به استعفای عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق در تبعیت از خواست مرجعیت عراق گفت: عبدالمهدی انسان شریفی است، اما از آنجا که پایگاه مردمی و اجماع عمومی نداشت نتوانست در راس حکومت این کشور دوام بیاورد.
ساجدی در خصوص پیش بینی نخست وزیر بعدی در عراق نیز گفت: به نظر میرسد نخست وزیر بعدی در عراق باید کسی باشد که اجماع پیرامون او وجود داشته باشد و در شرایط فعلی عربستان با تحریک قومیتهای داخلی در عراق به ویژه اهل تسنن و تکرار این موضوع که ایران حاکمیت شما را نقض میکند پا در عرصه تحولات سیاسی عراق گذاشته و آرامش این کشور را بر هم زده است.
این کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان خاطرنشان کرد: البته یک احتمال سیاسی دیگر نیز در مورد عراق بحث کودتای نظامی است که البته شخصا معتقدم اوضاع عراق به این شرایط نخواهد کشید و با تمام این نابسامانیها تحت کنترل خواهد بود و به نظر میرسد ظرف بیست روز آینده اتفاقات سیاسی خوشایندی در همسایگی ایران رخ دهد.