رییس پژوهشگاه قوه قضاییه در دیدار با قضات شهرستان میبد گفت: ثبت خاطرات برخی قضات بازنشسته یا کسانی که در آستانه بازنشستگی هستند، از جمله برنامههای پژوهشگاه قوه قضاییه است تا سوابق و تجربهها ثبت و ضبط شده و در اختیار سایر قضات قرار گیرند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر سید حجتاله علم الهدی در سفر خود به استان یزد، در جمع قضات دادگستری شهرستان میبد، اظهار کرد: در این چند ماه مشخص شد فاصله زیادی بین پژوهشگاه و بدنه دستگاه قضایی وجود دارد. به ویژه قضات منتقد بودند که پژوهشگاه قوه قضاییه باید برای قوه قضاییه باشد و در آن به روی قضات باز باشد لذا باید نیازهای علمی و پژوهشی قضات را در دستور کار خود قرار دهیم.
وی با تاکید بر جایگاه موثر و خوب پژوهشگاه به برخی برنامههای آتی اشاره کرد و گفت: فراخوانی برای همکاری قضات داوطلب به زودی اعلام خواهد شد تا با دعوت از اساتید، ما و قوه را در بحثهای علمی یاری دهند.
علمالهدی با بیان اینکه پژوهشگاه قوه قضاییه باید اتاق فکر قوه قضاییه باشد، تصریح کرد: در صدد شناسایی ظرفیتهای موجود از درون قوه قضاییه و استخراج نظام مسائل قوه قضاییه هستیم تا چالشهای قوه قضاییه به صورت عملیاتی حل شود.
رییس پژوهشگاه قوه قضاییه به برخی دیگر از اهداف و برنامهها در راستای به کارگیری ظرفیت قضات و استادان اشاره و بیان کرد: کمیتهها و کارگروههایی با ترکیب دانشگاهی و قضایی تشکیل خواهد شد و در تلاشیم موضوعات و چالشهای مختلف قوه قضاییه را با چنین ترکیبی حل و فصل کنیم.
وی واسطهگری بین دانشگاه و قوه قضاییه را یکی از ماموریتهای تعریف شده برای پژوهشگاه معرفی کرد و گفت: هم دانشگاه به قوه قضاییه نیاز دارد هم قوه قضاییه به دانشگاه و مادامی که رشته حقوق ارتباطی با دستگاه قضایی نداشته باشد، نباید انتظار داشت رسالهها و پایاننامهها به حل چالشها کمک کند.
وی ضمن تاکید بر ضرورت ارتباط دو سویه میان دانشگاه و قوه قضاییه ادامه داد: در مطالعات تطبیقی میتوان اقدامات و برنامههای جدی به کار گرفت. همچنین از ظرفیت حوزوی و فقهی استفاده کرد و برای بسیاری از مسائل میتوان راه حل علمی و مطالعات تطبیقی و میدانی انجام داد.
حمایت از پایان نامهها، بازدیدهای قضایی گروههای علمی، ارائه آموزشهای حقوقی توسط قضات به مخاطبان حقوقی، تشکیل انجمن علمی، تامین نیازهای علمی و پژوهشی قضات در بحث انتشار مقالات و کتب و درج در نشریات، تاریخ نگاری اتفاقات و حوادث جاری قوه قضاییه یا همان ثبت خاطرات قضات با هدف کسب تجربه، تداوم برگزاری نشستهای نقد رای با چارچوبهای مشخص از دیگر برنامههای تعریف شده از سوی ریاست پژوهشگاه قوه قضاییه در جمع قضات شهرستان میبد بود.
رییس پژوهشگاه قوه قضاییه در تشریح تاریخنگاری اتفاقات و حوادث جاری قوه قضاییه خاطر نشان کرد: ثبت خاطرات برخی قضات بازنشسته یا کسانی که در آستانه بازنشستگی هستند، از جمله برنامههای پژوهشگاه قوه قضاییه است تا سوابق و تجربهها ثبت و ضبط شده و در اختیار سایر قضات قرار گیرد.
رییس پژوهشگاه قوه قضاییه در بخش دیگری از اظهارات خود از تشکیل اداره قوانین در پژوهشگاه قوه قضاییه خبر داد و بیان کرد: این اداره چندین برنامه دارد از جمله اینکه میتواند برای اظهار نظر قوه قضاییه، طرحها و لوایح مطرح شده در مجلس که قوه قضاییه همواره از آن بی خبر است، بسیار مفید واقع شود.
دکتر علمالهدی دراینباره اضافه کرد: بسیاری از طرح و لوایح مطرح شده در مجلس بدون نظر قوه قضاییه تصویب میشود که هر کدام از بندها و مادههای آن میتواند در قوه قضاییه ایجاد پرونده کند، اما با وجود این اداره، چنین مسئلهای رفع خواهد شد.
آسیب شناسی قوانین موجود از منظر قضات، پیگیری اصلاح قوانین، آموزش قوانین جدید به قضات و همچنین آموزش رویکرد، اهداف و جزییات ریز قوانین جدید به دانشجویان از طریق همکاری با معاونت حقوقی از دیگر فعالیتهای تعریف شده برای این اداره از سوی رییس پژوهشگاه قوه قضاییه بود.