یک اقتصاد دان گفت: فروش ۴۵ هزار میلیارد تومان از اموال دولتی چشمه فسادی است که در لایحه بودجه گشوده شده است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، علی سعدوندی در همایش بررسی لایحه پیشنهادی بودجه سال ۹۹ که با عنوان قفل بودجه به همت بسیج دانشجویی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران برگزار شد گفت: اگر بنده که تخصص اقتصاد دارم میخواستم مثل آقای علیجانی (عضو کمیسیون تلفیق) که یک پزشک است از اقتصاد صحبت کنم به این قشنگی نمیتوانستم به هر حال کاش هر کس در حوزهای که تخصص دارد وارد شود.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات ساختاری در کشور ما این است که درآمد حاصل از فروش ثروت بطور مستقیم وارد بودجه میشود و از سال ۱۳۵۲ تا امروز همین طور بوده، افزود: معضل این است که ما مازاد درآمد ارزی داریم و سعی میکنیم برای درآمدی که جمع شده بخشی از آن را به بودجهی عمرانی اختصاص دهیم.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه یک راهکار این است که بودجه ارزی را از بودجه ریالی جدا کنیم و اگر این اتفاق بیفتد ما از مشکلی که داریم رهایی پیدا خواهیم کرد، گفت: اصلاحات ساختاری هم که در قبل صورت گرفته تخریب ساختاری بود نه اصلاحات ساختاری به هر حال تا وقتی درآمد ارزی وارد بودجهی ریالی میشود ما خیلی امیدی نخواهیم داشت.
وی با طرح این سوال که در شرایط رشد اقتصادی منفی چه باید کرد ضرب المثل چو دخلت نیست خرج آهستهتر کن را پاسخ این سوال دانست و افزود: اگر میخواهید مالیاتها را گسترش بدهیم باید نرخ مالیاتها را کاهش بدهیم؛ همچنین از طریق کاهش نرخ مالیاتی میتوانیم فرار مالیاتی را حل کنیم.
سعدوندی بیان کرد: برای گسترش پایه مالیاتی باید نرخ مالیاتها کاهش یابد. اما اینکه گفته شود با دو تا سه برابر شدن نرخ مالیاتها جلوی فرار مالیاتی گرفته میشود، اشتباه است پون باید عکس آن عمل کرد.
این کارشناس اقتصادی راه حل کسری بودجه را حل مشکل پایه پولی دانست؛ و گفت: دولت به جای استفاده از پایه پولی باید از اوراق استفاده کند. به هر حال اوراق مهم است، چون دولت را منضبط میکند.
سعدوندی با اشاره به اینکه سپرده قانونی در دنیا منسوخ شده است، ولی در کشور به عنوان ابزار تنبیهی استفاده میشود تصریح کرد: در علم اقتصاد کلان ابزاری بهتر از افزایش نرخ اوراق برای کاهش تورم نداریم. با این وجود استفاده از درآمد نفت در بودجه مانند آوردن دینامیت در خانه است و خانه را منفجر میکند. معتقدم اگر اقتصاد با نفت رشد کند این رشد، رشد اشتغال زدا است نه اشتغال زا.
وی با بیان اینکه راهکار مولد سازی این است که درآمد حاصل از مولد سازی در مولد سازی و راهکار خصوصی سازی نیز این است که درآمد حاصل از خصوصی سازی در بخش خصوصی سازی هزینه شود، افزود: صد در صد موافق خصوصی سازی و اصلاح مالیاتی هستم، اما سختترین کارها نیز در اقتصاد اصلاح مالیاتی است؛ البته امروز تعداد کارمندان خصوصی سازی ما کمتر از ۱۰۰ نفر است در حالیکه در ترکیه بالغ بر ۲۵۰۰ نفر است.
این اقتصاد دان با اشاره به اینکه در سال جاری صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی کشور را منفی ۹.۵ درصد و دولت نیز رشد اقتصادی بدون نفت را منفی ۹ درصد اعلام کرده اند، گفت: میانگین این دو آمار نشان میدهد امسال رشد اقتصادی منفی ۵ درصد بوده و تولید ناخالص داخلی نیز عملاً ۵ درصد کوچکتر شده است.
سعد وندی با بیان اینکه در دهه گذشته رشد اقتصادی ایران یا منفی بوده یا صفر، تصریح کرد: در دوره رکود و تحریم، بودجه باید با تحریم مبارزه کند نه اینکه تحریمهای داخلی از تحریمهای خارجی شدیدتر باشد؛ اما در لایحه بودجه به جای آنکه صرفه جویی بیشتر شود مصارف بیشتر شده است.
وی با بیان اینکه اگرچه در کوتاه مدت امکان صرفه جویی خاصی نیست، اما میتوان ساز و کاری طراحی کرد که در حد یک تا سه درصد از بودجه جاری به بودجه عمرانی منتقل شود، اظهار کرد: دولت میگوید بودجه ما مطلقاً کسری ندارد و تراز است، اما این سیاسی کاری است.
این اقتصاد دان با اشاره به اینکه وقتی دولت نمیتواند بودجه را تنظیم کند مجبور است از بانک مرکزی استقراض کند، اضافه کرد: دولت اگر به جای استقراض از بانک مرکزی اوراق منتشر میکرد منضبط و شفاف میشد، اما دولت با توزیع اوراق بدهی مخالف است، چون شفافیت ایجاد میکند، ولی با اضافه برداشت از بانک مرکزی مخالف نیست، چون شفافیتی ندارد.
سعدوندی با بیان اینکه ۴۰ درصد از اضافه برداشت از بانک مرکزی متعلق به یک بانک دولتی است و دولت نیز بدهی آن را استمهال داده و این بدهی به بانک مرکزی شفافیت ندارد، اظهار کرد: وی تصریح کرد: به نظر میرسد با وجود تحریمها مشکل ما حادتر نشده است، چون در تمام سالهایی که تحریم نبودیم دولت کسری بودجه ریالی را با درآمد ارزی فروش نفت جبران میکرد.
وی با اشاره به اینکه پیش بینی فروش 45 هزار میلیارد تومان از اموال دولتی چشمه فسادی است که در لایحه بودجه سال آینده گشوده شده و مشکلات عدیده ای را هم ایجاد می کند، افزود: وقتی کسری بودجه داریم برای جبران این کسری یا باید از بانک مرکزی استقراض کنیم و یا اوراق منتشر شود با این وجود بنده معتقدم که با عرضه اوراق فلسفه سیاسی تامین کسری بودجه دولت تغییر خواهد کرد به همین دلیل من خیلی روی اوراق تاکید دارم.