به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، فرهاد دژپسند؛ وزیر اقتصاد و امور دارایی عصر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن تبریک ایام دهه فجر انقلاب اسلامی گفت: اقتصاد بدون نفت همواره از خواسته های اصلی انقلاب اسلامی به ویژه مقام معظم رهبری بوده است اما در طول سالیان گذشه با عواقب جنگ و سایر مشکلات محقق نشد.
دژپسند افزود: امروز رسیدن به انقطاع بودجه از فروش نفت خام سخت اما شدنی است و در این مسیر در چند سال اخیر اقدامات خوبی از جمله افزایش درآمدهای مالیاتی و صادرات کالاهای غیر نفتی انجام شده است.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه با توجه به پیشرفتها در سازمان مالیاتی در سالهای اخیر بخش زیادی از کسری بودجه دولت از طریق مالیات جبران شده است، افزود: امسال و در دوره دولت یازدهم و دوازدهم از سیستم بانکی برای تأمین بودجه استقراض صورت نگرفت. شاید برخی بگویند که این شرایط به سبب اجبار بوده اما مهم نیست و مهم این است که این شرایط به وجود آمده و در این مسیر حرکت کرده ایم.
وی در مورد اعتبار اوراق دولتی گفت: باید این را اعلام کنم که تا به امروز بازپرداخت وجوه اوراق بدون کوچک ترین تاخیری صورت گرفته است.
دژپسند با بیان اینکه، در حال حاضر جذب سرمایه خارجی در کشور به 4.5 میلیارد دلار رسیده است، گفت: این رقم نسبت به سال گذشته 50 درصد رشد داشته است.
وی با بیان اینکه بانکها علیرغم تمایل خود متولی املاک تملیکی شدهاند، گفت: این تملکها باعث منجمد شدن سرمایه و مانع انجام کارهای تخصصی بانکی شده است.
وی افزود، بانکها سال گذشته 700 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کردند که پیشبینی میشود امسال این رقم به 800 هزار میلیارد تومان برسد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: 52 درصد از تسهیلات بانکها برای تامین سرمایه در گردش بنگاههای اقتصادی اختصاص پیدا کرده است. وی ادامه داد، اولویت با سرمایهگذاریهایی است که با میزان کمی تسهیلات به اشتغالزایی بالایی میرسند.
دژپسند با بیان اینکه برنامه واگذاری داراییهای بانکها را در دستورکار قرار دادیم، گفت: بحث مولدسازی داراییهای بانکی در دستورکار قرار گرفته و امروز با امضای تفاهمنامهای 8 هزار میلیارد تومان در گام اول برای مولدسازی داراییهای بانکی امضا شد و می دانید با رونق ساخت و ساز بسیاری از زنجیرههای اقتصادی نیز به حرکت در می آید.
وی افزود: موضوع دیجیتالیزه شدن بانک ها از سوی معاونت امور بانکی، بیمه و شرکت های دولتی وزارت اقتصاد به آنها ابلاغ شده و در کنار آن بحث حاکمیت شرکتی نیز بطور جدی دنبال می شود.
وزیر اقتصاد ادامه داد: کسب رتبه نخست وزارت اقتصاد در بحث تبادل اطلاعات در دولت الکترونیک بین دستگاه های اجرایی کشور، نشان می دهد که عزم ما در هوشمند سازی اقتصاد، بسیار جدی است.
وی افزود: با پیشبرد برنامه های خزانه داری الکترونیک، در حال حاضر نه تنها چک کاغذی صادر نمی شود، بلکه حتی نیازی به مراجعه حضوری نمایندگان دستگاه ها در محل خزانه وجود ندارد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به تلاشهای دشمنان برای قطع صادرات غیر نفتی گفت: در 10 ماهه نخست امسال میزان صادرات غیرنفتی از نظر وزنی 20 درصد افزایش یافته البته از نظر ارزشی 3 درصد کاهش یافته است.
وی افرود: این کاهش سه درصدی ناشی از اصلاح پایه های اقلام صادراتی توسط گمرک و به درخواست خود صادرکنندگان به منظور تسهیل در تجارت بوده است.
وزیر اقتصاد در ادامه گفت: به رغم همه تنگنا ها و فشارهای تحریمی، در سال جاری شاهد رشد نیم درصدی بخش غیر نفتی بودیم.
دژپسند ضمن تاکید دوباره در مورد لزوم دیجیتال شدن و هوشمند شدن اقتصاد به منظور رشد و شکوفایی اقتصاد و افزایش بهره وری دولت و جلوگیری از فساد گفت: نقشه راه اقتصاد هوشمند را در ابتدا ما تدوین کردیم و اکنون در دستور کار قرار دارد.
وی اضافه کرد: راه اصلی جلوگیری از فساد ایجاد محیط شیشه ای و اقتصاد هوشمند است که در کورد خصوصی سازی ها نیز باید همین گونه عمل شود تا هیچ حرف و حدیثی صورت نگیرد.
وی در پاسخ به این سوال که موضوع مالیات بر عایدی سرمایه چه شد گفت: ما در لایحه ی اصلاح قانون مالیات های مستقیم طی کمتر از 5 ماه مالیات بر عایدی سرمایه را با همکاری صاحبنظران و کارشناسان دانشگاهی و دستگاه های اجرایی تدوین کردیم و اکنون در سایر دستگاه های دولتی در حال بررسی است.
وزیر اقتصاد با ظریف خواندن سیستم مالیاتی ادامه داد: ضمن اینکه به دنبال افزایش درآمدهای مالیاتی و کاهش وابستگی بودجه به نفت هستیم اما باید عدالت اجتماعی و کارایی اقتصادی و سهولت را هم در نظر بگیریم و اجازه ندهیم بار افزایش مالیات به دوش تولیدکنندگان و مودیان خوش حساب بیفتد.
دژپسند با اشاره به مسئله مالیات بر سود سپرده های بانکی گفت: به زعم همه ی کارشناسان اقتصادی این پایه ی مالیاتی با توجه به شرایط موجود جامعه که نقدینگی بالا و بازارهای اختلال زا وجود دارد ضربه ای مهلک به اقتصاد می زند چرا که موجب کوچ پول از سیستم بانکی به این بازارهای مخرب خواهد شد.
وی در رابطه با مالیات بر خودرو و مسکن لوکس گفت: با توجه به ظریف بودن ابزارهای مالیاتی و شرایط جامعه پیشنهاد دادیم که این پایه ی مالیاتی 2 سال پس از تصویب اجرا شود.
وزر اقتصاد در پایان با تاکید بر روند روبه جلوی نظام اقتصادی کشور در حل مشکلات با توجه به فشارهای خارجی و تحریم گفت: پیش بینی می کنیم سال آینده رشد اقتصادی مثبت را تجربه کنیم.