حس زندگی ایمن در ساختمانهای کوتاه و بلند در برابر حوادث طبیعی و غیرطبیعی نیاز به احساس امنیت دارد و سازندگان آن باید به این مسئله توجه جدی داشته باشند.
گروه فناوری خبرگزاری دانشجو؛ حمیده آقاجانی – حوادث و بلایای طبیعی جزئی از زندگی بشر است. طوفان و سیل و زلزله را نمیشود به درستی پیشبینی کرد. آتش سوزی و انفجار هم میتواند عوامل مختلفی داشته باشد، اما همه اینها عاقبتی جز ویرانی و از بین رفتن زندگی و لوازم آن را به دنبال ندارد.
ایران با دارا بودن شرایط ویژه جغرافیایی و اقلیمی، یکی از ۱۰ کشور سانحه خیز در جهان بوده و از ۴۱ نوع حادثه طبیعی، ۳۱ نوع آن در کشور ما رخ میدهد، اما در تاریخ ۱۰۰ سال گذشته سیل و زلزله بیشترین سهم را در ویرانیها داشتهاند و متاسفانه هزاران انسان جان خود را از دست دادهاند و تاسیسات و زیرساختهایی نیز از بین رفته است.
کشوری همچون ژاپن بر روی گسل قرار دارد و همواره زلزلههایی با ریشترهای کوچک و بزرگ را تجربه میکند، اما خسارات ناشی از آن به قدری کم است که حتی عنوان هم نمیشود؛ بدون شک این حق مردم ایران نیز هست که از مسئولان و متولیان کشوری بناهایی با ایمنی و استاندارد بالا مطالبه کنند. چرا باید احساس امنیت در خانهها وجود نداشته باشد؟ ایران به لحاظ سختافزار، نرم افزار و نیروی انسانی کارآمد هیچ کمبودی نسبت به کشورهای پیشرفته ندارد، اما یک مسئله به عنوان حلقه واسط این زنجیره وجود ندارد. هنوز حمایت از شرکتهای دانش بنیان در حد و اندازه شعار باقی مانده در حالی که اگر محصولات تولید کشور که خارجیهای برای آن سر و دست میشکنند در داخل مورد استفاده حداکثری قرار گیرد از تلفات ناشی از بلایای طبیعی و غیرطبیعی به میزان چشمگیری کاسته میشود.
پوششهای نانویی محافظ سازه در برابر آتش گفتیم که آتشسوزی یکی از حوادث خانمان سوز بوده و خسارات بسیاری را به همراه دارد. اما امروزه با پیشرفت علم و توسعه فناوریهای مختلف، یک شرکت نانویی در کشور توانسته با استفاده از فناوری نانو پوشش محافظ سازه در برابر آتش تولید کند.
استفاده از پوشش پایه سیمانی محافظت کننده، مقاومت بخشهای فلزی سازه را در برابر آتش بیشتر کرده و زمان ذوب آن را به تاخیر میاندازد. دیرتر ذوب شدن سازه زمان قابل استفاده برای تخلیه ساختمان و اطفای حریق را بیشتر کرده و ایمنی بیشتر سازه و ساکنان آن در برابر خطرات ناشی از آتش سوزی را موجب میشود.
استفاده از مواد نانویی چسبندگی این پوشش به سازه را بیشتر کرده است. همچنین استفاده از نانو مواد، افزایش مقاومت این پوشش در برابر حریق را به دنبال داشته است. این ویژگیها موجب اثربخشی بیشتر این محصول برای ایجاد تاخیر در ذوب سازه به وسیله آتش میشود.
این شرکت همچنین توانسته نوعی چسب سنگ ساختمانی با استفاده از فناوری نانو تولید کند که ایمنی نمای ساختمان را تضمین میکند
این محصول چسبی است که میتوان از آن به عنوان جایگزین ملات ماسه – سیمان و اسکوپ پلنت (پیچ کردن سنگ نما به بدنه ساختمان) برای اتصال سنگ به سنگ، سنگ به فلز و سنگ به بتن استفاده کرد. این چسب قابلیت ایجاد پیوند مولکولی بین سنگ و فلز را دارد که این پیوند قوی، مانع جدا شدن سنگ از دیواره ساختمان در اثر ارتعاشات میشود. هنگام استفاده از این چسب به جای ملات نیازی به محکم کاری سنگ به وسیله پیچ و مهره نخواهد بود. از طرف دیگر پایین بودن وزن مخصوص این چسب و مصرف کمتر آن نسبت به ملات ماسه – سیمان، وزن سازه را سبکتر میکند؛ بنابراین این محصول با برقرار کردن اتصالی بسیار قوی بین سنگ و بدنه ساختمان و کاهش وزن سازه، ایمنی انسان در برابر حوادثی مانند سقوط سنگهای نما را بیشتر میکند. سنگ کاری با استفاده از چسب مگااستون راحتتر و سریعتر انجام میشود.
البته همه چیز به اینجا ختم نمیشود، حادثه تلخ و غمانگیز پلاسکو را همه به خاطر داریم، آتش سوزی یکی از علتهای تلخ آن روز بود، اما به گفته کارشناسان اگر نمای فلزی ساختمان آنقدر سنگین نبود امکان امداد و نجات بیشتر میشد. در بسیاری از حوادث نیز سنگینی سازه باعث میشود درصد مرگ و میر بالا رفته و کار امداد رسانی را با مشکل مواجه کند، در نتیجه نیاز است در کنار حفظ ایمنی و استحکام به سبک بودن سازه نیز توجه شود.
بتنهای سبک ایمنی ساختمان را تضمین میکند بتن یکی از مصالح رایج در ساخت و سازها به حساب میآید که بسیاری از دانشجویان و محققان تلاش میکنند علاوه بهبود کیفیت، هر روز نمونه سبکتری را به بازار عرضه کنند؛ باز هم پای فناوری نانو به این جریان باز شده و ایران به لطف داشتن نیروهای جوان و کارآمد در یک واحد فناور به تکنولوژی بتن با فناوری نانو دست پیدا کند.
استفاده از نانو ذرات در این بتن موجب شده است که در عین برخورداری از وزن مخصوص پایین مقاومت بالایی داشته باشد این ویژگی موجب کاهش وزن سازه و به تبع آن افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله میشود؛ بنابراین استفاده از این محصول ایمنی انسان در برابر زلزله را افزایش میدهد.
استفاده از نانو مواد در این بتن مقاومت آن در برابر سایش را بیشتر کرده است. علاوه بر این نانو مواد موجود در بتن موجب کاهش نفوذپذیری و در پی آن افزایش دوام بتن شده است.
استفاده از بتن سبک با توجه به مقاومت بالا در برابر وزن پایین، کمتر شدن ابعاد اجزای سازه را به دنبال خواهد داشت. کوچکتر شدن اجزای سازه ضمن کمک به کاهش مصرف مصالح برای ساخت بنا امکان استفاده بهینهتر از فضا را ایجاد میکند.