کارخانه کنتورسازی ایران در قزوین با ۵۰ سال سابقه با واگذاری به بخش خصوصی بیش از یک دهه دچار بحران مالی شده و کارگران این کارخانه برای چندمین در سال ۹۸ به خاطر عدم پرداخت معوقات اعتراض کردند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ در چند سال گذشته برخی کارخانه و شرکتها برای بهبود اقتصاد به بخش خصوصی واگذار شد، اما این روند عملا بهبودی در معیشت مردم و کاهش هزینههای دولت نداشت. بطوری که هر روز خبرهایی در مورد تجمع کارگران به خاطر عدم پرداخت حقوق به گوش میرسد. عدم شفافیت در هدف واگذاری، یکی از معضلات خصوصی سازی در ایران بوده است. نحوه واگذاری اموال و داراییهای دولت به بخش خصوصی باید باعث توسعه کشور باشد، در صورتی که خیلی از کارخانه و شرکتها به خاطر این امر تعطیل شدند.
در این راستا، شرکت کنتور سازی قزوین هم از مشکلات خصوصی سازی بی امان نبود. این شرکت با ۵۰ سال سابقه در ساخت کنتور برق و کنتورهای مکانیکی در سطح خاورمیانه، دچار بحران مالی شده و ماهها حقوق کارگران خود را پرداخت نکرده است. این مشکل، به گفته کارگران شرکت از زمان واگذاری به بخش خصوصی شروع شده است. اجرای نادرست اصل ۴۴ قانون اساسی و واگذاری شرکت به فردی غیرمتخصص، مشکلاتی را برای کارگران و البته خود شرکت ایجاد کرد.
عاملی نام شخصی است که شرکت کنتورسازی را خریداری کرد و مالک آن شد. البته وی سهام ۵۷ درصد شرکت را عهده دار شد و به گفته برخی از کارگران این شرکت، از همان روز اول هم که مدیر کارخانه شد، وعدههایی همچون تولید کنتور آب، دستگاه کارتخوان، لامپهای الای دی و صندوقهای فروشگاهی را داد؛ که خیلی از آنها محقق نشد.
به گفته کارگران؛ این کارخانه در زمانی که دولتی بود، کنتورهای خود را به کشورهای همجوار صادر میکرد، اما با واگذاری به بخش خصوصی بخش صادرات آن لغو شد و مدیر عامل هم به بهانههای مختلف کارگران رااز کار اخراج کرد. طی این ده سالاز ۵۰۰ نیرو به ۱۸۰ نفر رسید و به هر بهانهای نیروهای قراردادی کم میشد.
حالا مدیر عامل شرکت کنتورسازیایران به دلیل تخلفاتی که در بورس داشته است، در زندان به سر میبرد و از آنجا خیلی راحت میتواند مدیران شرکت را عزل و نصب کند و این موضوع باعث شد تا مشکلات کارگران بیشتر شود. از آبان ماه سال جاری حدود ۱۵۰ نفر از کارگران کارخانه کنتورسازی ایران قزوین دوباره در شرکت مشغول به کار شدند و بعد از شروع به کار مجدد فقط حقوق آبان، آذر و ۷۰ درصد حقوق دی به آنها پرداخت شد و هنوز معوقات قبلی آنها پرداخت نشده. کارگران در این مدت حدود ۱۲۰۰۰ کنتور تولید کردند، اما شرکت توانیر به دلیل اینکه ورژن کنتورها پایین است آنها را خریداری نمی کند. به گفته یکی از کارگران علت اصلی این مشکلات بد عهدی مدیر عامل کارخانه است.
تحصن ۱۴۷ کارگر کارخانه کنتور سازی ایران در مسجد
کارگران این کارخانه که معوقات خود را پرداخت نکردند، چندین بار مقابل استانداری استان تجمع کردند و خواستار رسیدگی به مشکلات خود شدند، اما هر سری به آنها وعدههای پوچ داده شد. همه اینها باعث شد که هفته گذشته ۱۴۷ کارگر این کارخانه به خاطر بدقولیهای مدیر عامل و عدم پرداخت معوقات خود در مسجد شیخ الاسلام تحصن کردند. کارگران کارخانه کنتور سازی ۲۹ ماه است که معوقات خود را دریافت نکرده اند و با روی کار آمدن مدیر جدید بازهم وعدههای جدیدی به کارگران داده شده است.
یکی از کارگر این کارخانه در گفتگو با خبرنگار ما میگوید: هفته قبل مدیر عامل از زندان برای چهارمین بار مدیر کارخانه را عزل کرد و تولید کنتور متوقف شد. علت عزل وی فروش کنتورها به قیمت مناسب و پرداخت حقوق کارگران است!
وی میافزاید: از ۱۹ بهمن ماه کنتوری در کارخانه تولید نشده است. روز گذشته از ما خواستند قرارداد یک ماهه از اول تا اخر اسفند ماه امضا کنیم که این امر باعث تحصن کارگران شد. متاسفانه با وجود اینکه از سال ۹۵ شکایت کردیم ، اما به پروندههای ما رسیدگی نشده است.
این فعال کارگری میگوید: با تحصن کارگران کارخانه در مسجد، امام جمعه و استاندار و معاونین با کارگران جلسه ای گذاشتند و قرار شد طی این هفته بخشی از معوقات پرداخت شود. ما کارگران کارخانه کنتور سازی چندین ماه معوقات خود را دریافت نکرده ایم. با نزدیک شدن به سال جدید نمیخواهیم شرمنده زن و بچههای خود شویم.
*********
این فعال کارگری میگوید: بزرگترین خواسته ما این است که چرا شرکتی که تولید کننده کنتور در سطح خاورمیانه است را به شخص متخصصی واگذار نکردند، صاحب شرکت با صنعت بیگانه است و ما کارگران میخواهیم این شرکت را از این آقا بگیرند و به شخصی که حرفهای است و کسی که تجربه کار صنعت داشته باشد، واگذار کنند.