وضعیت دانشگاههای خراسان شمالی را با مسئله ویروس کرونا مروری میکنیم. از شرایط خوابگاهها گرفته تا دایر بودن کلاسها و تصمیماتی که کانون ها، انجمنهای علمی و تشکلها به صورت خودجوش گرفته اند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ هر سال در اسفند ماه دانشگاهها داغ است و پرهیجان. پرشور است و پر رفت و آمد و همه در تدارک اقداماتی هستند. برخی کانونها و انجمنهای علمی اسفند را بهترین زمان برای کارهای اجرایی خود میدانند و تشکلی مانند بسیج دانشجویی نیز مقدمات سفر راهیان نور را فراهم میکند. خلاصه همه درگیر هستند.
اما سال جاری فضا متفاوت است. درون دانشگاه سرد، خلوت و بی رفت و آمد، اما در مقابل فضای مجازی داغ داغ. به طوری که هر لحظه ممکن است خبری تازه بر روی صفحات شبکههای اجتماعی بالا بیاید و اگر اندکی باتاخیر به روز شوی از اخبار جا میمانی و این مسئله در آمیخته شده با ویروس کرونا. ویروسی که این روزها خواب و آسودگی را از دانشجویان گرفته. حال چقدر از این ترس واقعی و چه میزان کاذب است بماند.
از این رو وضعیت دانشگاههای خراسان شمالی را مروری میکنیم. از شرایط خوابگاهها گرفته تا دایر بودن کلاسها و تصمیماتی که کانون ها، انجمنهای علمی و تشکلها به صورت خودجوش گرفته اند.
ماجرا به صورت ویژه از یکشنبه هفته جاری شروع شد. حوالی عصر بود که زمزمههای گسترش کرونا به گوش رسید و همین امر موجب شد تا مسئولان دانشگاهی به فکر چاره بیفتند تا مبادا دانشجویانشان با این بیماری مواجه شوند.
چراغ اول روشن شد/ تعطیلی تا پایان سال! چراغ اول را دانشگاه فنی و مهندسی اسفراین روشن کرد. این دانشگاه در اطلاعیهای اعلام کرد که کلاسهای عملی به طور کلی تا پایان سال لغو و حضور در کلاسهای تئوری به صورت اختیاری است و حضور غیابی انجام نمیشود.
کم کم اعتراضهای دانشجویان برای لغو کلاسها در شبکههای مجازی بیشتر میشد که در این بین جمعی از تشکلهای دانشجویی خطاب به استاندار خراسان شمالی نامهای را منتشر کردند.
در این نامه که تشکلهایی مانند انجمن اسلامی دانشگاه آزاد و دانشگاه بجنورد، شورای صنفی دانشگاه بجنورد و دانشگاه علوم پزشکی و برخی دیگر آن را تایید کرده بودند از استاندار خواسته شد تا تعلل مسئولان را تمام کند و دستور تعطیلی دانشگاهها را صادر نماید.
در نهایت همان شب کمیته اطلاع رسانی، کنترل و پیشگیری از ویروس کرونا خراسان شمالی خبر تعطیلی دانشگاههای استان را تا پایان هفته اعلام کرد. از سوی دیگر برخی از مسئولان دانشگاهی با انتشار پیامهایی در فضای مجازی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از دانشجویان غیر بومی خواستند تا هرچه سریعتر به شهرهای خود رفته و از خود مراقبت کنند.
به این ترتیب زمینهی ترک و تخلیه خوابگاهها مهیا شد. از صبح روز بعد دانشجویان اقدام به ترک خوابگاه کردند و به تبع آن به شهرهای خود که بعضا چند صد کیلومتر دورتر از محل تحصیلشان بود، رفتند. شواهد نشان میداد که بناست دانشگاهها تا پایان سال ۹۸ به صورت کامل تعطیل شود.
حمل و نقل ویژه برای دانشجویان لذا دانشجویان به سمت منازل خود راهی شدند. این موضوع خود یک مشکل دیگر را آفرید و آن هم کمبود ناوگان حمل و نقل بود.
از این رو سبحانی، معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای خراسان شمالی گفت: با توجه به تعطیلی دانشگاهها و درخواست برای سفر با ناوگان عمومی، هجوم واره زیاد شد که البته بیشتر آن به مقصد مشهد و نیز استانهای شمالی بود.
وی افزود: برای خدمات رسانی بهتر به این دانشجویان، ۶ دستگاه ناوگان اتوبوس در مسیر مشهد و ۲ دستگاه ناوگان اتوبوس در مسیر استانهای شمالى، تامین شد.
در کنار این مسئله دانشجویان جهادی بی کار ننشستند. بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی طی نامهای از در اختیار گذاشتن تمام ظرفیتها برای مسائل آموزشی و درمانی خبر داد.
آغاز موج جدید نگرانی ها اما ناگهان یک خبر دوباره موج نگرانیها را افزایش داد. سخنان رئیس جمهور مبنی بر عادی شدن روال کشور از روز شنبه باعث شد تا گروههای مختلف به هر شکل نظر و مخالفت خود را عنوان کنند.
در ابتدا شورای صنفی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی طی اطلاعیهای از دانشجویان خواست به صورت خودجوش اقدام به تعطیلی کلاسها کنند. متن اطلاعیه به این شرح است:
با توجه به هدف تعطیلی چند روزه دانشگاه (که ابتدائا با مخالفت مسئولین دانشگاه همراه بود) جلوگیری از اجتماع خوابگاهی و دانشجویی بود و اکنون بازگشت بعد از ۵ روز آنان در تضاد با اصول پیشگیری و مدیریتی است؛ لذا در صورت عدم اعلام تعطیلی دانشگاه توسط مسئولین کشوری و استانی و ریاست دانشگاه، شورای صنفی از دانشجویان درخواست دارد به صورت خودجوش اقدام به تعطیلی دانشگاه و ترک خوابگاه تا انتهای سال کرده و تا فراهم نشدن شرایط مناسب اقدام به بازگشت به دانشگاه و خوابگاه نکنند.
ضمنا شورای صنفی تمام قد و قاطعانه مخالفت خود را با تصمیم دولت مبنی بر شروع فعالیتهای آموزشی دانشگاه از شنبه اعلام میدارد و از تمامی حقوق دانشجویان مبنی بر اعتصاب و نیامدنشان به دانشگاه حمایت میکند.
پس از نگرانی پزشکان و پرستاران و موضع قاطع آنان، کانونها و تشکلهای سایر دانشگاهها نیز به بیان نظر خود پرداختند.
در یکی از این اطلاعیهها کانون همیاران سلامت دانشگاه بجنورد شرح داد:
با توجه به صحبتهای انجام شده با مسئولین دانشگاه از جمله مدیر گروههای رشتههای مختلف و اساتید هیئت علمی و همچنین مراکز فرهنگی و مشاورهی دانشگاه کلاسها تا ۱۳ فروردین برگزار نخواهد شد و یا در صورت برگزاری نه استادی حضور و غیاب میکند و نه درسی ارائه میشود، زیرا که حفظ سلامت دانشجویان مهمتر از سایر فاکتورها در این موقعیت حساس است.
همچنین از شما عزیزان تقاضا داریم که به منظور حفظ سلامت جسمانی و روانی خود در خانههایتان بمانید و در این مدت از تعطیلات اجباری خود با رعایت بهداشت فردی لذت ببرید.
انجمن علمی روانشانسی نیز در مطلبی بیان کرد:
ضمن عرض سلام و ادب به استحضار میرساند با توجه به شیوع بیماری جدید کرونا ویروس و لزوم پیشگیری، انجمن علمی (با توجه به شخصیت حقوقی) اقدام به تحریم کلاسها تا عید و پذیرش مسئولیت آن میکند و اطمینان میبخشد هیچ عقب ماندگی درسی صورت نخواهد گرفت.
در نهایت و پس از این اعتراضات ساعتاتی قبل وزارت بهداشت اعلام کرد که دانشگاههای سراسر کشور هفته آتی نیز تعطیل هستند و به این ترتیب دانشجویان توانستند نفسی راحت کشیده و از زیر بار یک بار روانی خارج شوند. اما قطعا این پایان ماجرای کرونا و دانشجویان خراسان شمالی نخواهد بود و باز هم این ماجرا ادامه دارد.