دانشمندان تکنیک جدیدی را برای اندازهگیری مغز ابداع کردهاند که طی آن دیگر نیازی به جراحی مغز فرد نیست.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، محققان دانشگاه فناوری سوینبرن در استرالیا، دانشگاه مستقل مادرید در اسپانیا و استانفورد در آمریکا با همکاری هم روشی را برای اندازهگیری درجه حرارت مغز اختراع کردهاند که در آن از نور مادون قرمز نزدیک (near-infrared) استفاده میشود.
امروزه دانستن دمای حرارت مغز یکی از روشهای ضروری تشخیص بیماری به شمار میرود. گرم شدن مناطق خاصی از مغز میتواند علائم اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون و دردهای مزمن باشد. تکنیکهای کنونی برای اندازهگیری دمای مغز یا خیلی حساس نیستند یا نیاز به تماس مستقیم با مغز دارند که این امر مستلزم ایجاد سوراخ در جمجمه و آسیب به سر است.
حال دانشمندان از نانوذرات حساس به حرارت برای اندازهگیری دمای مغز از طریق پوست و جمجمه استفاده کردهاند. این نانوذرات از خود نور مادون قرمز نزدیک ساطع میکنند که برخلاف نور مرئی میتواند به بافتهای بیولوژیکی نفوذ کند. این امر به محققان امکان داده در یک مدل موش به کما رفته، دمای مغز را در زمان واقعی یا بلادرنگ کنترل کنند و با این کار نشان دهند که کاهش چشمگیر فعالیت مغز با کاهش دمای آن همراه است.
محققان میگویند: این یک کشف بسیار جالب است. اگر این روش در انسان نیز جواب دهد؛ میتواند در تشخیص آسیبهای مغزی و عصبی تحول بزرگی ایجاد کند.