محققان روباتهایی تولید کردهاند که قادرند در مسیرهای مختلف با هر نوع پیچ و خمی حرکت کنند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو،محققان روباتهایی تولید کردهاند که قادرند در مسیرهای مختلف با هر نوع پیچ و خمی حرکت کنند. برخی از آنها روی پا و برخی دیگر روی چرخهای تعبیه شده حرکت میکنند و برخی دیگر هم روی زمین میخزند. این روبات به گونهای ساخته شده که میتواند در مواجهه با موانع، از آنها بالا رفته و حتی با مسیریابی، از مانع عبور کند. در ساخت این روبات از سه موتور استفاده شده است، اما این تعداد تنها برای نمونه فعلی به کار رفته و هدف محققان استفاده از دو موتور برای نمونههای بعدی است که قرار است در آینده ساخته شوند.
با حرکت روبات، قطعههای قابل انعطافی که حرکت مداوم روبات را شکل میدهند، در جای خود قفل میشوند تا روبات خزنده حالت سخت خود را حفظ کند یا قطعهها از هم باز میشوند تا روبات انعطافپذیر باشد. اگر قطعهها در یک زاویه قفل شوند، قسمت جلوی روبات بالا میآید تا بتواند موانع را رد کند.
ترکیب قطعات قفل شونده و باز شونده به عبور روبات از موانع در مسیر حرکت خود کمک میکند؛ بنابراین هیچ کدام از چرخهای روبات در تماس با مانع قرار نمیگیرد و سعی میکند با انعطافپذیری بدن از آنها عبور کند و در مواقع لزوم، با سیستم قفل شوندگی با سفت کردن بدنه خود، میتواند از فاصلهها و شکافهای مسیر عبور کند.
محققان بر این باورند که توسعه چنین روباتهایی برای مصارف جستجو و نجات بسیار موثر است به طوری که انعطافپذیری آنها به امدادگران کمک میکند تا در مکانهایی که دچار حوادث فاجعهبار شدهاند و امکان جستجو توسط نیروی انسانی وجود ندارد، این روباتها در زیر سازههای آوار شده، دهانهها و حفرههای باریک به جستجو و نجات افراد گرفتار شده در آوار بپردازند و آنها را از خطر مرگ نجات دهند.
اما محققان بر این باورند که نمونه اولیه ساخته شده تنها در خط صاف قادر به حرکت است و میتوان از بعضی مکانیسمهای حرکتی در این روبات استفاده کرد و امید میرود حرکتهای آن در شرایط آزمایشگاهی بهبود یابد و روزی حرکتهای آن را در دنیای واقعی شاهد خواهیم بود. آنها ادعا میکنند که اگر از فناوری هدایت خودکار در طراحی این روبات استفاده شود، میتوان بدون دستگاه کنترل دستگاه به این هدف برسند.