جراحی بیماران از راه دور که اولین بار بر روی یک بیمار فرانسوی با کمک روباتهای هوشمند انجام گرفت امروزه به یکی از روشهای درمانی موثر تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، در سال ۲۰۰۱ بود که جراحان نیویورکی با کمک روباتیک و از راه دور یک بیمار فرانسوی را جراحی کردند این عمل که به عمل «لیندبرگ» معروف شد، نخستین عمل از راه دور در دنیا لقب گرفت. امروزه این روش به یکی از روشهای درمانی موثر تبدیل شده است. از حدود ۲۰ سالی که از آن عمل میگذرد، علم پزشکی در اجرایی کردن چنین عملهای از راه دوری که بتواند بیماران را از نقطهای دیگر از دنیا عمل کند، ناکام مانده و خیلی موفق عمل نکرده است.
ظهور گوشیهای هوشمند و فناوریهای هوشمند به عنوان ابزاری برای تشخیص بیماریها در این بازه زمانی به کمک پزشکان آمده و به عنوان مثال به تجویز دارو و درمان برای بیماران کمک کرده است. اما عمل لیندبرگ ثابت کرد که فناوریهای نوین در علم پزشکی میتوانند با سیستمهای روباتیک از راه دور فراتر از تشخیص بیماری و تجویز دارو عمل کنند. با این حال، امروز زمان آن رسیده تا سیستمهای روباتیک از راه دور وارد میدان شوند.
مدلهای درمان نوین به کادر درمانی و پزشکان امکان میدهد روند درمانهای پزشکی را در زندگی مردم در مناطق دور افتاده متحول کنند. پزشکان از آن سال به بعد روی روشهای درمانی از راه دور کار کردهاند. به عنوان مثال، برخی محققان در ژوئن ۲۰۱۸ با استفاده از یک سیستم روباتیک متصل به اینترنت موفق شدند استنتهایی را از مسافت بیش از ۱۶۰ کیلومتری در عروق کرونر غیرانسانی جاسازی کنند.
در دسامبر همان سال، یکی از متخصصان معروف قلب و عروق دنیا پنج عمل کرونر قلب از راه دور را با همان روش و با استفاده از دستگاه روباتیک با موفقیت انجام داد. او برای نشان دادن قابلیت بالای سیستمهای روباتیک از راه دور برای درمان بیماران قلبی، این روبات را با دستههای کنترل و یک مانیتور ویدئویی و از راه دور کنترل کرد.
سازمان کار بینالملل سال گذشته اعلام کرد که کشورهای در حال توسعه به شدت به مراقبتهای قلبی و عروقی بهتر نیاز دارند تا بتوانند جان بیماران خود را از ناتوانی و مرگ نجات دهند. اما حتی در آمریکا هم بیماران در مناطق دور افتاده در دسترسی به درمان-های جدید و کارآمد در مضیقه هستند.
فناوریهای روباتیک الهام گرفته شده از درمانهایی هستند که مراقبتهای بهتری را برای بیماران به همراه آورده و در زمان درمان هم صرفهجویی میکنند. یک نمونه از این فناوریها شبکهای از بیمارستانها را به یک مکان متمرکز متصل میکند. پزشکانی که در این مرکز حضور دارند میتوانند عملهای سنتی معمول را در اتاق عمل و روشهای از راه دور را از طریق روباتهای کنترل از راه دور از مکانی دیگر انجام دهند. در حال حاضر، چنین مراکزی برای درمان حملات قلبی و سکتهها قابل استفاده هستند و استفاده از این فناوریها تعداد بیمارانی را که تحت درمان قرار میگیرند، افزایش میدهد و به این ترتیب آمار مرگ و میر و ناتوانی در آنها کاهش مییابد. دومین نوع فناوریها با هدف درمان بیماران در کشورهای در حال توسعه و ایالتهای دور افتاده آمریکا مورد استفاده قرار میگیرند که شامل کار گذاشتن یک ابزار درمانی با کمک دستگاه روباتیک از راه دور و اتاق عمل کوچکی در منطقهای دور از محل انجام عمل است. این روش به پزشکان کمک میکند تا در شرایط بیمارستانی بتوانند بیماران را در سراسر دنیا تحت درمان قرار دهند. به دلیل مشکل اینترنت کابلی در نقاط دور افتاده، اینترنت بیسیم ۵G نقش مؤثری در انجام این قابلیتها ایفا میکند. البته احتمال قطع و وصل اینترنت در میانه عملهای جراحی روباتیک از راه دور هم وجود دارد و محققان به دنبال راهحلی برای این مشکل هم هستند.