مدیر امور رفاهی سازمان آتش نشانی تهران گفت: هیچ مورد مثبتی در آتش نشانی نبوده است.خوشبختانه تا حالا مورد مشکوک و یا مورد مثبت و حتی بستری هم نداریم.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، این روزها شیوع ویروس کرونا شرایط سختی را برای هم وطنان ایجاد کرده است که هر آن ممکن است این بیماری خطرناک که سرعت گسترش آن بسیار بالا ست، افراد را دچار بیماری کند. با آگاه شدن مردم از این ویروس خطرناک تمهیدات لازم از طرف تمام ارگانها و سازمانها به ویژه مراکز بهداشتی کشور شروع شد تا بتوان از گسترش بیشتر آن جلوگیری کرد.
در این میان، سازمان آتش نشانی تهران نیز از همان آغاز، اقدامات لازم در خصوص مقابله با ویروس کرونا را در دستور کاراصلی خود قرار داد و با انجام اقدامات لازم از جمله آموزش پرسنل و ضدعفونی کردن مراکز و ایستگاههای متعدد خود که بالغ بر ۱۳۰ ایستگاه در سطح شهر تهران است، تلاش دارد محیط ایمنی را برای کارکنان و آتش نشانان فراهم کند.
در این رابطه با حیدر غفاری مدیر امور رفاهی سازمان آتش نشانی به گفتگو نشستیم که در زیر آن را می خوانید:
غفاری در خصوص اقدامات آتش نشانی گفت: با توجه به شیوع ویروس کرونا در کل کشور و نیزسطح شهر تهران، ما هم به نوعی مسئولیت پیدا کردیم که در این ماجرا ورود کنیم. از آنجایی که سازمان آتش نشانی تهران یک سازمان خدماتی است و نیروهای آتش نشانی از ابتدای صبح به صورت شیفتی در ایستگاهها حضور پیدا میکنند و تا ۲۴ ساعت و صبح روز بعد عین یک خانواده چه در خورد و خوراک و چه در مواقع استراحت در داخل شیفت در کنار هم هستند و شبانه روز را با هم میگذرانند بنابراین باید تمامی موازین بهداشتی در نهایت دقت در این مراکز امدادی رعایت شود. علاوه براین موارد یک سری ماموریتها متنوع نیز از قبیل: امداد و نجات و اطفای آتش سوزیها و مسائل ایمنی هم به پرسنل هرشیفت واگذار میشود که آنان با وسایل و تجهیزاتی که در اختیار دارند باید این ماموریتها را به نحو مطلوبی انجام بدهند. حالا موضوع اینجاست که این افراد هم در معرض خطر و هم در معرض انتشارویروس کرونا هستند، به نوعی که اگر در هنگام ارائه خدمات و سرویس به شهروندان، خودشان دچار آلودگی باشند قطعاً این آلودگی را در سطح شهر گسترش میدهند و از طرفی دیگر ممکن است درحین عملیات، دچار آلودگی و بیماری بشوند که دراین صورت آن را به داخل ایستگاهها و حتی خانوادههای شان منتقل میکنند بنابر این وظیفه ما اینجا با توجه به شیوع کرونا این است که اطلاعات همه همکاران را در زمینه مقابله با این ویروس افزایش دهیم. در واقع آگاهی به این افراد کمک میکند که آنان نه خودشان مبتلا بشوند و نه شهروندان و خانواده شان ودرنهایت اینکه از شیوع بیماری پیشگیری شود، به همین خاطر ما از همان روز نخست که ابلاغیه شهرداری و وزارت بهداشت به ما ابلاغ شد، فعالیت خود را دراین خصوص آغاز کردیم و با توجه به اهمیت آموزش پرسنل که دراولویت کار شهرداری تهران است، تلاش کردیم سطح آگاهی و بینش نیروهای عملیات را بالا ببریم و به نوعی در زمینه بهداشت فردی و خود مراقبتی که مهمترین نکته در قطع زنجیرهی شیوع کرونا است فرهنگ سازی نماییم.
وی ادامه داد: در این راستا ما تعدادی از پرسنل مربیان سلامت سازمان را به منطقهی ۸ شهرداری اعزام کردیم که با توجه به برگزاری کلاسهای آموزشی در این منطقه، در این کلاسها حضور پیدا کردند تا آموزشهای یکسان به پرسنل عملیات داده شود. مربیان سلامت پس از شرکت در این کلاسها و کسب آموزشهای لازم در مناطق ۸ گانه عملیات، مرکز آموزش و دیگر بخشهای سازمان استقرار پیدا کردند و به آموزش ایستگاه به ایستگاه در زمینهی خود مراقبتی و بهداشت فردی مشغول شدند. غفاری در ادامه درباره تعداد پرسنل مربیان سلامت تصریح کرد:این پرسنل حدود ۱۰ نفر هستند که آموزشهای لازم را دیده اند و الآن هم هر یک از آنان در یکی از مناطق ۸ گانه عملیات مستقر هستند و ایستگاه به ایستگاه مراجعه کرده و این آموزشها و اطلاعات را به پرسنل منتقل میکنند.
روانشاسان در کنار آتش نشانان هستند
وی افزود: علاوه بر آموزش پرسنل کارهای مختلفی دراین خصوص درسطح سازمان اجرا شده است که توزیع بنرهای تبلیغاتی و پوسترهای آموزشی از جملهی این موارد است. این بنرها در خصوص آموزش بیماری ویروس کروناست تا پرسنل با مطالعه آن نسبت به آشنایی با این بیماری آگاه شوند. خدا را شکر میکنم که پرسنل ما در خصوص رعایت بهداشت فردی، فوق العاده عمل کردند و همچنین تمام این اقدامات تبلیغاتی و آموزشی موجب شد تأثیر مثبتی بر آگاهی پرسنل بگذارد. در کنار این امور ما روانشناس هم به ایستگاهها اعزام کردیم. این روانشناسها با حضور در ایستگاهها تلاش میکنند سطح اضطراب و ترس پرسنل را از این بیماری پایین بیاورند و به نوعی ترس منطقی و عقلانی را جایگزین آن میکنند، آنان به پرسنل نشان میدهند که این بیماری زیاد هم وحشتناک نیست، ولی اگر با ترس منطقی با آن روبرو شوند مثلا دستها را بشویند و بهداشت فردی را رعایت کنند، دیگراین مسأله اصلا ترسناک و وحشتناک هم نیست.
از طرف دیگر فهرستی از پرسنلی که رشتههای تحصیلی شان مرتبط با علوم پزشکی است، تهیه کردیم و آنان را نیز آموزش دادیم که بتوانند در ایستگاههای خود این آموزشها را به دیگر پرسنل در جهت خود مراقبتی و بهداشت فردی ارائه کنند.
وی با اشاراه به لغو شدن کلاس ها و تجمعات درباره برگزاری کلاس ها گفت: به دنبال ممنوعیت برگزاری کلاسهای آموزشی، از اوایل این هفته اطلاعیه و آموزشهای بهداشتی را به صورت پیامک از طریق تلفنهای همراه برای پرسنل سازمان ارسال کردیم که تا زمان مورد نیاز هم چنان ادامه دارد.
مدیر امور رفاهی سازمان آتش نشانی تهران در پاسخ به اینکه در خصوص تهیه تجهیزات بهداشتی چه اقداماتی صورت گرفته است؟بیان کرد: در مورد تهیه ملزومات و تجهیزات بهداشتی از همان روزهای اول به مقدار کافی و در ۳ مرحله توانستیم تجهیزات ضد عفونی سطح و دست تقریبا به مقدار ۵۲۰۰ لیتر تهیه کنیم و به مقدار لازم در ایستگاهها توزیع کنیم البته این بدان معنا نیست پرسنل بخواهند از این مواد به طور مکرر استفاده کنند بلکه هدف اصلی این است که در وهله نخست دستهای شان را با مایع شوینده و صابون بشویند. در مواقع اضطرار ویا زمانی که از عملیات باز میگردند ونمی توانند دست هایشان را بشویند ویا اینکه دست هایشان حساسیت دارند و از این موارد، آن وقت از این مواد استفاده کنند. لازم است گفته شود اولویتهای این موارد، توصیههای بهداشتی است که به پرسنل ارائه میکنیم و آن این است که به طور مرتب با آب و صابون دست هایشان را بشویند. ما به مقدار کافی مواد شوینده در اختیار ایستگاهها قرار داده ایم.
دوهزار ماسک و دستکش تحویل ایستگاه ها شدند
وی اضافه کرد: همچنین به تعداد دو هزار عدد ماسک و دو هزار جفت دستکش به ایستگاهها تحویل داده ایم و بازهم تاکید میکنم که این بدان معنا نیست که این وسایل را به طور مکرر استفاده کنند بلکه نیروهایی که به عملیات میروند و یا بیمار هستند میتوانند از این وسایل استفاده کنند تا انشالله این حلقه زنجیرهای که احتمال دارد حتی پرسنل خودمان نیز آلوده شوند، قطع بشود.
غفاری عنوان کرد: یکی دیگر از کارهایی که انجام شده است استقرار دو مددکار به طور شبانه روزی است که هر یک ۴ منطقهی عملیاتی را در اختیار دارد تا هر مورد مشکوکی که در سطح ایستگاهها و بخشهای دیگر مشاهده کردند را بلافاصله پیدا کنند و از طریق ۱۱۵ که مسئولیت این امور را دارد ارجا ع. دهند. این مددکاران وظیفه دارند که این کارها را تا نتیجه نهایی پیگیری کنند.
مدیر امور رفاهی سازمان آتش نشانی تهران درباره سلامت آتش نشان ها تصریح کرد: خوشبختانه تا این لحظه (سه شنبه ۱۳ اسفند ماه) هیچ مورد مثبتی در سازمان نبوده است. ما در حدود ۵۳۰۰ نفر پرسنل داریم که حدود ۱۰ درصد پرسنل شهرداری را تشکیل میدهند. خوشبختانه تا حالا مورد مشکوک و یا مورد مثبت و حتی بستری هم نداریم. تا خودمان رعایت نکنیم این زنجیرهی انسانی قطع نمیشود بنابر این توصیههای بهداشتی را باید همهی پرسنل رعایت کنند اینجا لازم است به همکاران تاکید کنم که اگر هر مورد مشکوک یا علایم مشکوکی مشاهده شد حتما با ۱۱۵ تماس بگیرند. چون فقط ۱۱۵ مسئول درمان بیماران آلوده به کرونا و اعزام آنها به بیمارستانهای مخصوص هستند؛ بنابراین درصورت مشاهده علایم و موارد مشکوک در مورد کرونا مانند تنگی نفس که شدت آن بالا باشد حتما با شماره ۱۱۵ تماس بگیرند.۱۱۵ نیروهای خود را به محل اعزام میکند و درصورت نیاز فرد بیمار را با خود به مراکز درمانی منتقل میکند. چون این بیماری به شدت مسری است. آنها را با شرایط خاص و به بیمارستانهای خاص منتقل میکنند.
مواد ضدعفونی کننده کافی در ایستگاه ها وجود دارد
غفاری در پاسخ به این سوال که آیا از نظر لوازم بهداشتی برای پیشگیری از ویروس کرونا به اندازه کافی در سازمان موجود است؟ گفت: پیگیریهای مکرر در خصوص تهیه مواد ضد عفونی و مواد شوینده دارد انجام میشود تا هیچ کم و کسری در سطح سازمان پیش نیاید. دراینجا به پرسنل توصیه میکنم در زمینهی سطوح میتوانند از مواد وایتکس هم استفاده کنند چرا که وایتکس یک ماده ضد عفونی کننده و ضد ویروس بسیار عالی است. گفته شده این مواد با ترکیب یک به ۱۰ با آب احتمال اثر گذاری زیادی دارد بنابراین میتوانند مواد وایتکس را با مقداری آب به میزان یک به ۱۰ رقیق کنند و برای ضد عفونی سطح مانند کف پارکینگها و... استفاده نمایند..
وی ادامه داد: ما تاکنون هیچ نقصانی دراین خصوص نداریم و در رابطه با سم پاشها هم سازمان درحال خریداری به تعداد بالا است. این تجهیزات برای ضد عفونی و پاکسازی محیط انجام میشود تا ویروس از محدوده کار کلا ریشه کن شود، ولی این منوط به همکاری خود پرسنل است. تاکنون سه مرحله گندزدایی و ضدعفونی محیط انجام شده است، ولی در دستور العملی که برای ما ارسال شده است گفته اند هر ۲۴ ساعت یکبار باید این کار انجام شود. البته جاهایی که پرسنل احساس میکنند مشکوک است را خودشان ضد عفونی کنند. برای گندزدایی یا ضدعفونی محیط ما باید هر ۲۴ ساعت یک بار، این کار را انجام دهیم. دراین خصوص هیچ نگرانی نیست و مواد ضد عفونی به مقدار کافی در اختیار ایستگاهها قرار گرفته است و در اداره مرکزی هم به طور مرتب کار ضد عفونی را انجام میدهیم.
غفاری گفت: توصیه ما به همکاران این است که اولا ًبه توصیههایی که از طروق مختلف مانند نامهها و اتوماسیون و... به پرسنل ارائه میشود با دقت مطالعه کرده و آن را به درستی انجام دهند. بطورکلی مقابله با ویروس کرونا نیاز به همکاری همه دوستان دارد برای اینکه این زنجیره کم کم قطع شود لازم است همه دراین خصوص نهایت همکاری را داشته باشند تا بتوان آن را کنترل کرده و در نهایت از جامعه زدوده شود.
مدیر امور رفاهی سازمان آتش نشانی تهران بیان کرد: توصیه دیگرم این است که با توجه به این که نیروهای آتش نشانی ۲۴ ساعته به مردم سرویس میدهند بنابر این حتما باید مرتب دست هایشان را بشویند و در صورتی که میتوانند دوش بگیرند از ماموریت که برگشتند لباس هایشان را در محیط بیرون درآورند و اگر میتوانند برای ضد عفونی مه پاشی بر روی این لباسها انجام بدهند و نیز دست هایشان را با مواد شوینده کاملا بشویند، چون این رعایتها باعث میشود هم خودشان و هم خانواده شان ایمن باشند و این فوق العاده مهم است. شوخی با این موضوع عواقب بدی برای تک تک افراد دارد. البته نیروها به طور دقیق مسائل بهداشتی را رعایت میکنند، ولی مهم این است که این موضوع به طور مرتب و مکرر گفته شود تا ملکه ذهن افراد شود. امیدوارم پس از تمام شدن این ماجرا یک نظام بهداشتی خوبی یا خود مراقبتی خوبی در ایستگاهها ادامه پیدا کند، این موضوع موجب میشود که بیماریها کاهش پیدا کند و قطعاً رعایت نکات بهداشتی، سلامتی خودشان را هم برای آینده میتواند تضمین کند.