سفیر سابق ایران در افغانستان گفت: شورای عالی مصالحه در افغانستان که در آینده شورای رهبری این کشور خواهد بود اگر راه صحیح خود را پیدا کند، افغانستان برای همیشه از گرداب بازیگری طالبان و آمریکا رها خواهد شد.
ابوالفضل ظهرهوند، سفیر سابق ایران در افغانستان در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره به توافق رسیدن عبدالله عبدالله و اشرف غنی بر سر قدرت در افغانستان گفت: سرانجام و پس از طی یک پروسه هفت ماهه عبدالله، غنی را به عنوان رئیس جمهور افغانستان به رسمیت شناخت.
وی افزود: دو نفر توافق کردند ریاست مذاکرات صلح را در چارچوب شورای عالی مصالحه به عهده عبدالله بگذارند و با ایستادگی غنی سرانجام موضوع مشروعیت وی به عنوان رئیس جمهور تثبیت شد و عبدالله از درخواست قبلی خود مبنی بر ابطال انتخابات ریاست جمهوری عدول کرد.
ظهره وند افزود: در توافق جدید عبدالله پذیرفت تقلبی در انتخابات صورت نگرفته و سیکل طی شده در موضوع انتخابات افغانستان درست و قانونی بوده است و او نقش رئیس جمهور یا نخست وزیر را در این کشور ندارد بلکه رئیس شورای عالی صلح است.
سفیر سابق ایران در افغانستان با اشاره به تقسیم کار در حوزههای حیاتی و مهم افغانستان بین عبدالله و غنی گفت: طرفین به این جمعبندی رسیدند که در تعیین اعضای کابیه به شکل ۵۰ درصدی مشارکت داشته باشند، با این شرایط اگر پس از گذشت زمان اختلافاتی بین این دو رخ دهد دستاورد بزرگ غنی این بوده است که مشروعیت حکومت خود را از عبدالله گرفته و او دیگر نمیتواند پس از گذشت سالهای پیش رو ریاست غنی را زیر سوال ببرد. در حقیقت غنی با توافق جدید ریاست جمهوری چهار سال دیگر خود را نیز تثبیت کرد.
ظهرهوند درباره سهم بندی هر یک از این افراد در تعیین کابینه افغانستان گفت: ظاهرا عبدالله وزارتخانههای کلیدی مثل وزارت خارجه، وزارت کشور و وزارت مالی را خواسته است و در مرحله بعدی بناست عبدالله والی استانهایی را که بیشترین رای را در آنها داشته را نیز تعیین کند.
سفیر سابق ایران در افغانستان موضوع مهم دیگر در تقسیم بندی بین عبدالله و غنی را مسئله تعیین سفرا دانست و تصریح کرد: این موضوع نیز بنا شد به طور مساوی بین دو طرف تقسیم شود و هر کدام سفرای مورد نظر خود را به کشورهای مختلف براساس سهم خود اعزام کنند.
وی افزود: نکته مهم دیگر در این توافق ریاست شورای عالی صلح است که به عهده عبدالله گذاشته شده و تا مشخص شدن فرجام مذاکرات این منسب از اهمیت بالایی برخوردار است، اما بعد از آن شرایط میتواند متفاوت شود و مجددا احتمال اختلاف بین غنی و عبدالله وجود دارد.
ظهرهوند با تاکید بر اینکه همه چیز درباره شورای مصالحه به مذاکرات بین الافغانی و خروجی آن برمی گردد، گفت: اگر این شورا در مدیریت مذاکرات بین الافغانی خوش بدرخشد در سایر حوزهها هم میتواند ایفای نقش کند و افکار عمومی در افغانستان را مدیریت کند.
سفیر سابق ایران در افغانستان ادامه داد: مدیریت مذاکرات بین الافغانی آزمون مهم این شورا محسوب میشود و اگر نتایج آن طوری باشد که به اقتدار افغانستان منجر شود جایگاه مردمی پیدا خواهد کرد.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد تشکیل این شورا تجربه و فرصتی خوبی است که افغانستان از فروپاشی و توقف در نظام سیاسی خود خارج شود و از سوی دیگر بتواند با قدرت چانه زنی بیشتر بر سر میز مذاکره با طالبان حاضر شود.
ظهره وند با اشاره به اینکه شخصا با مذاکره افغانستان با طالبان خوش بین نیست، گفت: از آنجا که این مذاکرات برای مردم افغانستان دورنمای امنیت دارد، بهتر آن است که انجام شود تا در آینده مردم نگویند اگر با طالبان مذاکره کرده بودیم شرایط افغانستان امنتر بود.
سفیر سابق ایران در افغانستان ادامه داد: اینکه آیا امنیت در سایه مذاکره و توافق با آمریکا و طالبان اتفاق خواهد افتاد و یا در فرآیند دیگری این را گذشته زمان نشان خواهد داد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد شورای عالی مصالحه در افغانستان که در آینده شورای رهبری این کشور خواهد بود اگر راه صحیح خود را پیدا کند، افغانستان برای همیشه از گرداب بازیگری طالبان و آمریکا رها خواهد شد.