یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: اقدام اروپا در رای به قطعنامه شورای حکام علیه ایران به لحاظ سیاسی در حقیقت زمینه سازی برای رسیدن به نقطهای است که آمریکاییها هدف گذاری کردهاند که به این ترتیب تحریمهای تسلیحاتی ایران در اکتبر ۲۰۲۰ تمدید شود.
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، درباره تصویب قطعنامه شورای حکام علیه ایران گفت: قطعنامه پیشنهاد شده از سوی سه کشور اروپایی روز گذشته به تصویب شورای حکام رسید. این قطعنامه درخواستی را از ایران مطرح میکند مبتنی بر رعایت تعهدات برجامی به عبارتی در این پروسه اقدامی از طرف سه کشور اروپایی صورت نگرفته که نقض برجام محسوب شود و ایران به دلیل خلف وعده آمریکا خروج از برجام و برگرداندن تحریمها و بی عملی سه کشور اروپایی که نتوانستند خسارت خروج آمریکا از برجام را جبران کنند، واکنش مبنی بر کاهش پنج گام تعهدی خود در راستای برجام را انجام داد و همکاریهای فنی خود با آژانس را کمتر کرد.
وی ادامه داد: سه کشور اروپایی معتقدند ایران باید به تعهدات خود در برجام برگردد و دسترسی به مراکز مورد درخواست آژانس را ایجاد کند این در حالی است که به لحاظ حقوقی این درخواست به معنی نقض برجام نیست بلکه به منزله تاکید بر اجرای برجام است، اما به لحاظ سیاسی در حقیقت زمینه سازی برای رسیدن به نقطهای است که آمریکاییها هدف گذاری کرده اند که به این ترتیب یا زمینه خروج کامل ایران از برجام را فراهم کنند و یا تحریمهای تسلیحاتی ایران تمدید شود.
ابوالفتح با تاکید بر اینکه هر چند اقدام سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان قدرت اجرایی ندارد، اما به لحاظ سیاسی حائز اهمیت است، گفت: سه کشور فوق به لحاظ حقوقی عضو برجام هستند و همواره مخاطب بیانیههای جمهوری اسلامی به حساب میآیند هر چند برخی تعهدات برجام خود مثل تحریمهایی که خود اروپا وضع کرده و جلوگیری از برگشت مجدد آن اجرا شد، اما در برابر تحریمهای ثانویه آمریکا که نقش بسیار مهم و تعیین کننده داشت عملا فلج شدند.
این کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه در پروسه برجام مهم نقض تعهدات آمریکایی هاست، تصریح کرد: در این باره اروپا یا توان انجام آن را نداشت و یا مجبور به تمکین از آمریکا شد به لحاظ روح برجام وقتی اروپا قادر به انجام تعهدات خود نباشد قاعدتا نباید توقع داشته باشد ایران نیز به تعهدات خود برگردد.
وی ادامه داد: اساسا برجام بر پایه یک توافق متقابل شکل گرفت و براساس جدول تعیین شده مشخص شده بود که هر کدام از طرفین چه حق و حقوقی دارند و الان طرفی که از ایران انتظار به اجرای تعهدات برجامی دارد باید خود نیز به تعهدات مندرج در برجام پایبند باشد. این در حالی است که حداقل تعهد اروپا درباره مسئله برجام راه اندازی کانال مالی اینستکس بود که این کار هم به دلیل ناتوانی در برابر فشارهای حداکثری آمریکا انجام نشد.
ابوافتح با بیان اینکه این درخواست اروپا مبنی بر اینکه ایران اجازه بازرسی آژانس از تمام مراکز مورد نظر آنها را داشته باشد به لحاظ اخلاقی قابل قبول نیست، گفت:اما اساسا، چون این سه کشور اروپایی عضو شورای حکام هستند و این قطعنامه در این شورا با حداکثر آراء به تصویب رسیده است اخلاقی بودن یا نبودن رفتار اروپا ملاک نیست.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان تصریح کرد: در شرایط فعلی قطعنامهای علیه ایران در شورای حکام به تصویب رسیده و درخواستی را از ایران مطرح کرده است این روند یک واقعیت تلخ نظام بین الملل است که قدرتها به دلیل برخورداری از نفوذ و قدرت حرفهای غیرمنطقی میزنند و تصور میکنند دیگران هم باید از آنها تمکین کنند.