سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه تبریز گفت: بخشی از شوری آبخوان منطقه منشأ زمینشناسی دارد میزان شوری آب در بالادست و این موضوع که پساب کارخانه باعث شده تا آب پاییندست قابلیت شرب را از دست بدهد، صحت ندارد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از استانداری آذربایجان شرقی، علی جهانگیری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی در جمع خبرنگاران با اشاره به مطالبی که در سالهای گذشته درخصوص خطرات زیستمحیطی کارخانه کاوهسودا مطرح بود، گفت: از نظر دولت، سازمانهای متولی محیط زیست، امینترین مرجع بررسی این مسأله هستند؛ اما برای پیگیری جدی و رفع هرگونه شائبه، مدیریت استان تصمیم گرفت که بررسی این موضوع را به یک مرجع مستقل صاحب صلاحیت واگذار کند.
جهانگیری مطرح کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست و مدیران شرکت کاوهسودا هم از این تصمیم استقبال و اعلام کردند که آماده بررسی و اجرای هرگونه راهکار علمی برای حل مشکلات احتمالی هستند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی تصریح کرد: بر این اساس، دانشگاه تبریز به عنوان یکی از دانشگاههای صاحبنام کشور، مسئولیت این کار را بر عهده گرفت و تیم تخصصی این دانشگاه، موضوع خطرات زیستمحیطی کارخانه کاوهسودا را بررسی کردند.
وی با قدردانی از حساسیت اصحاب رسانه و خبرنگاران نسبت به پیگیری این موضوع، گفت: بنا به وعدهای که به اصحاب رسانه مبنی بر اطلاعرسانی از نتایج این تحقیقات داده بودیم امروز این امر محقق شد.
جهانگیری با بیان اینکه رسانهها، نماینده افکار عمومی جامعه هستند، افزود: رسانهها باید در بیان مشکلات و چالشها، همه ابعاد یک موضوع را در نظر داشته باشند و مسائل را به نحوی مطرح کنند که در مسیر سازنده قرار گیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه مسأله محیط زیست، مسأله حساسی است، اظهار کرد: دولت از طرفی متولی حفاظت از محیط زیست است و از طرفی متولی رونق تولید و توسعه اشتغال و این دو باید در کنار هم مورد توجه قرار گیرد.
عبدالرضا واعظی، سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه تبریز هم در این جلسه گفت: نتایج تحقیقات درمورد آلایندگی کارخانه کاوه سودا نشان میدهد که محدودهای به وسعت ۲۰۰ هکتار در پاییندست کارخانه تا اراضی روستای خانقاه به علت نشت از حوضچهها آلوده شده است، اما این آلودگی صرفاً از نوع افزایش شوری آب زیرزمینی بوده و سایر پارامترها نظیر عناصر سنگین و سمی زیر حد استانداردهای زیستمحیطی است.
واعظی با بیان اینکه آلودگی ایجادشده در اثر شکست حوضچهها در سال ۱۳۸۴ کاملاً از بین رفته است و میزان شوری آب در سال ۱۳۸۶ به حد زمینه بازگشته است، افزود: شکست حوضچهها در سال ۱۳۸۸ منجر به آلودگی محدودهای به وسعت ۶۰۰ هکتار شده است که اثر آن به مرور زمان کاهش یافته، اما هنوز بالاتر از حد مجاز است.
سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه تبریز با بیان اینکه بخشی از شوری آبخوان منطقه منشأ زمینشناسی دارد، افزود: میزان شوری آب در بالادست کارخانه نیز بالاتر از حد مجاز برای شرب است و این موضوع که پساب کارخانه باعث شده تا آب پاییندست قابلیت شرب را از دست بدهد، صحت ندارد.
واعظی تأکید کرد: سایر موارد ادعا شده درباره شوری آب چاههای منطقه بخصوص در اراضی شهر بناب، مربوط به کارخانه کاوه سودا نبوده و میتواند منشأهای دیگری داشته باشد.
آلودگی محیط زیست خط قرمز ما است حمید قاسمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در این جلسه تاکید کرد: در رابطه با برخورد با آلایندهها به هیچ وجه کوتاه نمیآییم و هر جا آلایندگی باشد، برخورد میکنیم.
قاسمی با تاکید بر ضرورت توجه به مسائل زیست محیطی در کنار توسعه پایدار و اشتغال، گفت: آلودگی محیط زیست خط قرمز ما است.
قاسمی افزود: ایجاد هر واحد صنعتی و معدنی هم اثرات منفی و هم اثرات مثبتی دارد و هدف از ابلاغیههای محیط زیست کاهش و به حداقل رساندن اثرات منفی است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در ادامه با اشاره به آغاز فعالیت کارخانه کاوه سودا از سال ۸۲ اظهار کرد: این کارخانه در سال ۷۶ از سازمان صنعت و معدن برای تولید کربنات سدیم به ظرفیت ۲۰۰۰ هزار تن در سال مجوز احداث گرفته و در سال ۸۲ به بهره برداری رسیده است.
قاسمی بیان کرد: نظارت مداوم به صورت دورهای و ماهانه چهار بار از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی بر فعالیتهای این کارخانه انجام میشود و همچنین برداشتهای فصلی از چاههای اطراف این کارخانه تا محل انتقال به دریاچه ارومیه از طریق آزمایشگاههای معتمد انجام میشود و نتایج آن به سازمان انتقال مییابد.
وی در خصوص آلایندگیهای کاوه سودا گفت: موارد ابلاغی سازمان حفاظت محیط زیست به این واحد در رابطه با لاگونها و مدیریت پسماند طبق برنامه مدیریت زیست محیطی پیش میرود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با بیان اینکه برای معرفی کردن یک واحد به عنوان آلاینده باید مستندات قانونی داشته باشیم و در رابطه با آلودگی آبهای زیرزمینی توسط این واحد مستنداتی احراز نکرده بودیم، خاطرنشان کرد: با اعتراض چند رسانه استان، مطالعه آلایندگی این واحد را به یک مرجع علمی بی طرف واگذار کردیم و از همان ابتدا هم اعلام کردیم نتیجه مطالعه دانشگاه تبریز هر چه باشد، بر اساس آن عمل میکنیم.
قاسمی اظهار کرد: ما به مطالعه دانشگاه تبریز هم اکتفا نکردیم و از کاوه سودا خواستیم طرح مدیریت ریسک و ای. ام. پی این شرکت را هم مطالعه و ارائه کند