بااینکه دولت به نقش مجلس در فرایند بررسی طرح گشایش اقتصادی بی توجهی کرد اما نمایندگان مجلس با تشکیل جلسات کارشناسی، پیشنهادات اصلاحی خود را برای دولت ارسال کردند.
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، اعلام جزئیات فروش اوراق سلف نفتی با واکنشهای متفاوتی در سطح تصمیم گیران کشور روبرو شد و هر یک از مسئولان درگیر در این تصمیم گیری موضع متفاوتی را نسبت به این طرح مطرح کردند. در این میان دولت با حمایت از طرح فروش اوراق سلف نفتی و برشمردن برخی مزیتهای آن سعی در ایجاد اجماع در میان تصمیم گیران برای موافقت و تصویب طرح در شورای هماهنگی سران داشت.
در مقابل، اما نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتقادات مختلفی در خصوص فروش ارواق سلف نفتی داشتند. برای مثال برخی از نمایندگان معتقدند که اصولا این طرح باید در مجلس بررسی شود و دولت نباید آن را به شورای هماهنگی سران سه قوه ارائه میداده است بلکه باید فروش اوراق سلف نفتی را تحت عنوان لایحهای به مجلس ارسال میکرده تا به صورت تخصصی بررسی شود. بیشتر بخوانید:
ضروریت بررسی طرح گشایش اقتصادی در مجلس در همین رابطه رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس به خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: طرح گشایش اقتصادی دولت باید به مجلس میآمد و در سه کمیسیون انرژی، اقتصادی و برنامه بودجه مجلس مورد بررسی کارشناسی قرار میگرفت، اما این اتفاق انجام نشد.
وی با اشاره به فلسفه تشکیل شورای هماهنگی سران سه قوه خاطر تاکید کرد: شورای هماهنگی سران سه قوه به دستور مقام معظم رهبری تشکیل شد تا تصمیم گیریهای اضطراری را انجام دهد، اما طرح فروش ارواق سلف نفتی اضطراری نیست و نباید در شورای هماهنگی مطرح میشد.
نماینده مردم گرگان در مجلس در خصوص بهانه جبران کسری بودجه دولت با کمک فروش اوراق سلف نفتی خاطر نشان کرد: دولت اگر کسری بودجه دارد باید به لایحه مُتمم بودجه سه فوریتی به مجلس بیاورد تا در نهایت این مجلس باشد که تصمیم گیری کند.
تصمیم نمایندگان برای اصلاح طرح اوراق سلف نفتی سنگدوینی گفت: هنوز در شورای هماهنگی سران سه قوه در خصوص طرح فروش اوراق سلف نفتی تصمیم گیری نشده است و آقای قالیباف و حجت السلام رئیسی نظر متفاوت خودشان را مطرح کردهاند.
وی افزود: مجلس در راس امور است و اگر دولت بخواهد برای تصویب طرح فروش اوراق سلف نفتی از مسیرهای غیر قانونی استفاده کند با واکنش مجلس مواجه خواهد شد و مجلس با استفاده از اهرم نظارتی خود با متخلف برخورد میکند و آنها باید پاسخگو باشند.
محسن علیزاده؛ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم در خصوص فروش ارواق سلف نفتی گفت: این طرح حتما به اصلاح نیاز دارد و لازم است تا دولت برای اجرایی کردن این موضوع از مجلس مصوبه بگیرد.
وی افزود: دولت اگر مصمم است تا طرح فروش اوراق سلف نفتی را اجرایی کند باید تغییراتی در آن اعمال کند، زیرا طرح فعلی ایراد دارد و دولت بعدی را به شدت مقروض میکند.
راهکار اصلاحی مجلس برای فروش اوراق نفتی محسن زنگنه؛ عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز در خصوص موضع مجلس نسبت به طرح گشایش اقتصادی گفت: ما با اصل این کار مخالفتی نداریم، ولی با این شیوه که دولت در مورد اجرای طرح گشایش اقتصادی مطرح کرده مخالف هستیم. وی افزود: طرحی که رئیسجمهور مطرح کرده ایرادات اساسی دارد که به هیچ وجه مصالح کشور و مردم در آن لحاظ نشده است و تا زمانی که این ایرادات برطرف نشود مجلس اجازه چنین کاری را نمیدهد.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به جلسه مشترک این کمیسیون با وزیر نفت در رابطه با طرح گشایش اقتصادی گفت: مجلس در این زمینه راهکاری را به دولت پیشنهاد داده است که بر اساس آن دولت به ازای نفتی که فروخته میشود ظرفیت پالایشگاهها را توسعه دهند تا دو سال بعد مردم اگر امکان صادرات آن را نداشتند بتوانند آن را در داخل کشور و به پالایشگاهها به فروش برسانند.
بی توجهی دولت به انتظارات قانونی مجلس انتقاد نمایندگان مجلس از بررسی طرح فروش اوراق سلف نفتی در شورای هماهنگی سران سه قوه در حالی صورت گرفته است که نمایندگان برای اصلاح این طرح به انتقاد کردن اکتفا نکردهاند بلکه با بررسی طرح در کمیسیونهای تخصصی، پیشنهاداتی برای اصلاح طرح هم در نظر گرفتهاند، اما با این حال دولت تاکنون روی خوشی به نمایندگان و پیشنهادات آنها نشان نداده است و همچنان اصرار دارد که طرح فروش اوراق سلف نفتی را بدون اصلاح ایرادات جدی آن اجرایی کند.