کد خبر:۸۷۳۳۵۹
گزارش|

نقش «فناوری اطلاعات» در توسعه تجارت خارجی/ «رمز ارز‌ها» فرصتی برای دور زدن تحریم

استفاده از ارز دیجیتال در شرایط تحریمی می‌تواند به تعاملات پولی و بانکی کشور در تجارت بین‌الملل و دور زدن تحریم‌ها کمک قابل توجهی کند.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، نقش فناوری اطلاعات و تاثیر آن در زندگی بشر برهمگان روشن است، اما چگونگی استفاده از آن و همچنین پیشگام و نوآور بودن در فناوری اطلاعات سبب ایجاد تفاوت‌ها در مدیریت و طبعا عملکرد آن شده است.

توسعه بازار خارجی برای رشد و رونق اقتصادی هرکشوری ضروری است. در فرایند توسعه صادرات خارجی می‌توان، از فناوری اطلاعات بهره جست و حتی با نگاهی خلاقانه و اصولی به این مقوله می‌توان با کسب مزیت رقابتی این امر را تسهیل و تسریع کرد.

در این گزارش تلاش داریم تا با ارائه راهبرد‌هایی در بخش‌هایی از فرایند تجارت خارجی، تلنگری بر ذهن دغدغه‌مندان ایجاد نماییم تا با نگاهی فناورانه به حوزه توسعه تجارت خارجی نظر نمایند. هرچند که ارائه مدل‌هایی کارا و سیستمی در حوزه توسعه صادرات گرچه میسر است اما بدیهی است که چنین امری نیازمند پژهش‌های وسیع و کاربردی می‌باشد که به عرصه عمل برای اجرا در حوزه کلان کشور برسد لکن در این متن به وجوهی چند از نقش فناوری اطلاعات اکتفا می‌شود.

۱- فناوری اطلاعات و نیازسنجی مشتریان
ایجاد بستری اطلاعاتی میان تولیدکنندگان، شبکه توزیع، مصرف‌کنندگان و ... در سطح بین‌الملل و پردازش اطلاعات حاصله از عناصر شبکه می‌تواند مقدمه‌ای بر تولید صادرات‌محور و بهبود تراز تجاری کشور‌ها شود. تجربیات غول‌های فناوری اطلاعات مانند گوگل نشان می‌دهد که کاوش داده‌های انبوه به سان کاوش طلا می‌باشد، اما با در نظر گرفتن اقتضائات هر منطقه می‌توان چنین اطلاعات طلا مانندی را به دست‌آورد که تجربه‌ای برد برد برای عناصر شبکه اطلاعاتی تجاری باشد.

۲- فناوری اطلاعات و ایجاد شبکه مشتریان
در عصر جدید، به ویژه در دوران پساکرونا، بدیهی است که مردم و تجار به تجارت از طریق شبکه‌های مجازی روی آورده‌اند و آن‌هایی که با این شیوه آشنا نبوده اند، اکنون آشنایی پیدا کرده اند؛ بنابراین علاوه بر این که ما باید همانند بسیاری از کشورها برای بهبود زیر ساخت تجارت آنلاین  یا اقتصاد دیجیتال تلاش کنیم، میتوانیم با مستقر کردن سامانه‌ای در پس همین زیرساخت موجود، اقدام به بهبود سراسری بازریابی از طریق شناسایی مشتریان و تفکیک اطلاعات و علاقه‌های آن‌ها نماییم. استارتاپ‌هایی نیز در این جهت به وجود آمده و می‌کوشند تا این اقدام را به بهترین وجه انجام دهند که می‌توان از آن‌ها حمایت کرد و این نحوه‌ی مارکتینگ یا بازاریابی  را در میان فروشندگان و بازرگانان جا انداخت.

۳- فناوری اطلاعات و تسهیل امور گمرکی
پیش از پرداختن به این مسئله باید توجه کرد که در امور گمرکی یک طرف حاکمیت است که نقش اخذ مالیات، جلوگیری از قاچاق، تامین امنیت و... را عهده دار است و در سوی دیگر تجاری که در پی انتفاع هستند. با در نظر گرفتن این نکته می‌توان اظهار داشت که فناوری اطلاعات و نوآوری در این فناوری می‌بایست با در نظر گرفتن منافع هردو طرف امور را رفع نماید. به عنوان مثال در سال‌های اخیر ملاحضه شد که با تغییر در سیستم‌های وارسی کالا میزان قاچاق در مواردی به نسبت چشم‌گیری کاهش پیدا کرد. در سوی دیگر دیوان سالاری موجود می‌تواند منجر به زیان تجار و آسیب‌هایی در بلند مدت بشود.

۴- فناوری اطلاعات و پرداخت‌های بین الملل
فارغ از لزوم همراه شدن و تطابق با جریان‌های نوین فناوری اطلاعات برای بقا، بیش از هر کشور دیگری برای ما این یک نیاز اساسی است که به سمت تغییر در شیوه‌های پرداخت و نوآوری در این زمینه پیش برویم. ایجاد رمز ارز‌های بومی و حتی تسهیل استفاده از رمز ارز‌های موجود با در نظر گرفتن تمام مزایا و معایب و رفع موانع حرکت به سمت رمز ارز‌ها می‌تواند در شرایط تحریمی کمک کننده باشد، اما نبایست در استفاده از شیوه‌های روز دنیا توقف کرد چرا که حجم پیشفرض ها، میزان خلاقیت و نوآوری ما را تعیین می‌کنند. لازمه حضور سریع و نوآورانه در این عرصه، ارتباط راهبردی دولت و مردم با دانشگاه‌ها و مراکز فعال در این زمینه است. البته خود این امر نیز، نیاز به ایجاد بستری فناورانه است.
حسین حیدری و علی معصومی؛ پژوهشگران دفتر مطالعات رونق تولید دانشگاه امام صادق (ع)

تعجب از عدم استفاده از رمزارز‌ها برای دور زدن تحریم
به گزارش دانشجو، شب گذشته محمدرضا پور ابراهیمی؛ رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس یازدهم و عضو این کمیسیون در ادوار نهم و دهم مجلس شورای اسلامی در برنامه دست‌خط صدا و سیما با بیان اینکه رمز ارز‌ها یکی از فرصت‌های بی بدیل برای دورزدن تحریم‌ها به شمار می‌رود گفت: طبق برآورد‌های ما استفاده از رمزارز‌ها می‌تواند فرصت ۳ میلیارد دلاری برای تجارت خارجی و تعاملات ارزی کشور در فضای بین الملل ایجاد کند و در شرایطی که کشور به شدت در فشار تحریم‌های ظالمانه قرار دارد با استفاده از این فرصت می‌توانیم بخشی از فشار تحریم‌ها را کاهش دهیم.

پورابراهیمی افزود: با اینکه تجهیزات بسیار زیادی برای تولید رمز ارز در گوشه کنار کشور خاک می‌خورد و می‌تواند فرصت دور زدن سیستم نظارت بانکی آمریکا را دور بزند و بخشی از مشکلات پولی کشور در بخش ارزی را مرتفع کند، اما جای تعجب دارد که چرا از این فرصت استفاده نمی‌شود!

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: ما معتقدیم استفاده از رمز ارز‌ها که در تمام دنیا از آن استفاده می‌شود امروز برای اقتصاد تحریم شده‌ی ما یک ضرورت است که توصیه ما به دولت این است که هر چه زودتر از این فرصت بهره برداری نماید.

گفتنی است سال گذشته با توجه به اینکه استفاده از ماینر‌ها برای استخراج نوعی از رمز ارز یا ارز دیجیتال بیت‌کوین به صورت غیرقانونی در کشور زیاد شده بود و بسیاری برای کسب سود بیشتر از برق‌های صنعتی، کشاورزی یا خانگی استفاده می‌کردند، دولت تصمیم گرفت تا استفاده از ماینر را قانونی اعلام کند تا افرادی که بیت کوین ماین می‌کردند هزینه برق آن را به قیمت صادراتی به دولت پرداخت کنند و بدین صورت از قاچاق برق کشور جلوگیری شود، اما تا کنون خرید و فروش رمز ارز‌ها در ایران قانونی نبوده و بستری برای آن تعریف نشده است، این درحالی است که به هر حال رمز ارز تولیدی قانونی در کشور قاعدتا در بستر‌های دیگری خرید و فروش می‌شود، اما دولت از آن به ویژه در دور زدن تحریم‌ها بهره‌ای نمی‌برد.

با عنایت به مسائل مطرح شده به نظر می‌رسد بهتر است هر چه زودتر بانک مرکزی در این رابطه تمهیداتی بیاندیشد و فضای استفاده از این فرصت را فراهم نماید.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار