وزیر جهاد کشاورزی گفت: از زمان آغاز طرح ضریب خوداتکایی در تولید محصولات راهبردی کشاورزی، میزان واردات گندم کاهش یافته است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، کاظم خاوازی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال علی خضریان درباره نحوه اجرای طرح خوداتکایی گندم، گفت: این سوال مربوط به سالهای ۹۳ و ۹۴ است و بنده از اردیبهشت ماه امسال وارد وزارت جهاد کشاورزی شدم، اما با وجود این به احترام نماینده سوال کننده، همه اسناد را به صورت عادلانه بررسی کردم.
وی بیان کرد: بر اساس ماده ۷ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، طرحهای تملک دارایی در یک زمانی آغاز و در یک زمانی خاتمه مییابد و بر این اساس طرح خودکفایی گندم سال ۸۲ آغاز و سال ۹۳ خاتمه یافت و طرح ضریب خوداتکایی در تولید محصولات راهبردی کشاورزی توسط سازمان برنامه و بودجه به تصویب رسید.
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: بنده فاصله پنج سال بعد و قبل از این طرح را بررسی کردم که نتایج این بررسیها نشان میدهد که در پنج سال منتهی به خاتمه طرح خودکفایی گندم، ۹۲ میلیون تُن گندم خریداری شده و در پنج سال بعدی که طرح ضریب خوداتکایی در تولید محصولات راهبردی کشاورزی جایگزین آن شد، ۴۵ میلیون تُن گندم خریداری شد.
خاوازی افزود: در پنج سال منتهی به خاتمه طرح خودکفایی گندم، ۱۹ میلیون تُن واردات داشتیم، اما در پنج سال بعد میزان واردات گندم ۵.۴ میلیون تُن بوده است و نمایندگان نگران نباشند و بدانید که طرح ضریب خوداتکایی در تولید محصولات کشاورزی از طریق اعتبارات دیگری مورد حمایت قرار گرفته است.
وی یادآور شد: ۵۵ درصد اعتبارات طرح خودکفایی گندم صرف ناظران گندم شد و همه ناظران گندم در سال ۹۲ جذب وزارت جهاد کشاورزی شدند.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: مدیریت واردات با وزارت جهاد کشاورزی نیست و از سوی دیگر، کشور باید ذخایر استراتژیک داشته باشد، اما تولید گندم به اندازه مصرف داخلی وجود دارد.
خاوازی افزود: ما برای نیاز داخلی گندم در کشور هیچ مشکلی نداریم و به اندازه کافی تولید شده، اما هر کشوری باید ذخایر استراتژیک داشته باشد که بین سه تا پنج میلیون تن است.
وی اظهار داشت: گندمی که وزارت صمت وارد میکند، برای تأمین ذخایر استراتژیک است و ذکر این نکته حائز اهمیت است که ما در محصولاتی، چون جو، ذرت و کنجاله سویا ذخایر خوبی داریم و به بیان بهتر، ذخایر ما کامل است.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: برخی از دوستان میگویند خرید گندمی که اتفاق میافتد با اعدادی که شما مطرح میکنید، فاصله زیادی دارد؛ بنده باید بگویم که وزن خوشه را در اسفندماه برآورد میکنیم و البته هیچ کشاورزی مجبور نیست گندم خود را به دولت بفروشد، اما معمولاً قیمت گندم متأثر از محصولاتی، چون ذرت و جو است و اگر قیمت ذرت و جو بالا باشد معمولاً گندمکاران هم گندم را نمیفروشند.
خاوازی اضافه کرد: ما در حال حاضر حدود ۱۷هزار کمباین داریم، اما به ۱۴هزار کمباین دیگر نیاز داریم و این مسئله نیازمند کمک دولت و مجلس شورای اسلامی است.
وی تصریح کرد: ما ۷۰ درصد گندم مورد نیاز را از کشت آبی تهیه میکنیم و هم دولت و هم مجلس باید کمک کنند تا ذخایر استراتژیک در کشور تأمین شود که لازمهاش آن است که وضعیت مکانیزاسیون ارتقاء یابد.
وزیر جهاد کشاورزی تأکید کرد: آنچه امروز میتواند به ما کمک کند، بخش قیمتگذاری است و تلاش میکنیم که دولت قیمتی را برای خرید تضمینی گندم بگذارد تا گندمکاران ترغیب شوند و گندم بکارند و ما این موضوع را با جدیت پیگیری میکنیم.
خاوازی با بیان اینکه ما تلاش میکنیم که به اندازه کافی یارانه بگیریم تا قیمت محصولات کشاورزی به تعادل برسد، گفت: مجلس در بودجه ۱۴۰۰ باید به وزارت جهاد کشاورزی در بحث تسهیلات، اعتبارات و سرمایه در گردش کمک کند. همچنین بانک مرکزی هم باید منابعی را در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار دهد تا مشکلات این وزارتخانه مرتفع شود.