نمایندگان مجلس:بنا نیست دولت برای تامین بودجه خود از هر روشی استفاده کند و بار تامین بودجه خود را با خسارت مردم جبران کندو به دوش مردم بیاندازد!
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سال۹۹ با رشد شتابان بازار سرمایه آغاز شد. این بازار آنقدر سوددهی داشت که برخی را حتی به فروش داراییهای مهمی، چون خانه و ماشین شخصی واداشت تا بلکه علاوه بر سود حداکثری چند ماهی خود را از فشار کاهش ارزش پول ملی در امان نگاه دارند. مردم به امید حمایت دولتی که به بودن آنها برای تامین بودجه خود نیاز داشت وارد این بازار شدند غافل از اینکه دولتیها و متولیان بازار بورس از آمادگی کافی برای میزبانی از سرمایههای مردم نداشتند و شد آنچه نباید میشد. به هر حال بورس هفته هاست که جزریزش و تحمیل خسارت برای سهامداران به ویژه سهامداران خرد بازار ارمغانی نداشته است. رادار اقتصاد برای بررسی نحوه حمایت از حقوق مردم به مجلس سری زده تا ببیند نمایندگان ملت برای حمایت از حقوق آنها چه برنامههایی دارند و نظر آنها درباره عملکرد دولت دراین بازار چیست؟
خلیل بهروزی فر نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون صنایع و معادن در گفتگو با ما گفت: در ماههای اول سال که دولت به شدت برای حضور مردم در بورس تبلیغ میکرد نمایندگان مجلس شورای اسلامی مکررا به دولت تذکر میدادند که شکل و سبک و سیاقی که دولت برای بورسی کردن شرکتها تلاش میکند غیر اصولی و غیر علمی است. شکل تامین منافع مردم هم اشکالاتی داشت و نشان دهنده خطراتی بود که در آیندهای نه چندان دور سرمایههای مردم را تهدید میکرد.
وی دراین باره افزود: مجلس نوع فراخوان دولت برای بورسی کردن همه شرکتها که بخشی از آنها شرکتهای زیان ده بودند را به هیچ وجه نپذیرفت و بارها این موضوع را به دولت تذکر داد. متاسفانه روش غلط دولت از همان ابتدای سال ودعوت از مردمی که ناآشنا به بورس بودند موجب ضرر و زیان سنگینی به سهامداران خرد و ناآشنا به بورس شد.
نماینده مردم فومن و شفت خاطر نشان کرد: بسیاری از زیان دیدگان امروز بورس که همان گروه ناآشنایان بازار به شمار میروند با رشد غیر واقعی بورس به امید بالا رفتنهای غیر طبیعی سرمایهها و زندگی خود را فروختند تا سرمایههای خود را هم پای بادکنک حبابی بورس که بالا میرفت بالاتر ببرند. در حالی که بابزرگ شدن این بادکنک، نمایندگان مجلس احتمال ترکیدن و سقوط تکههای بادکنک را میدادند و به این دلیل چندین بار به دولت درباره مدیریت بورس تذکرات جدی داده شد، اما دولت بی اعتنا به تذکرات کار خود را کرد تا جایی که مالباختگان به شدت ضرر وزیان دیده اند.
بهروزی فر تصریح نمود: قطعا نمایندگان در ماههای گذشته رسالت تذکر دهی را درباره بورس انجام دادند هر چند که حتما برای حمایت از مالباختگان و پیگیری چرایی اینکه به این مرحله از ریزشها کشیده شد حتما ورود میکنیم. به هر حال اصلاح این روند برای جلوگیری از افزایش ضرر و زیان سهامداران حقیقی آن هم تازه واردان به بورس بسیار ضروری است.
بهروزی فر با انتقاد از دولت به دلیل عدم آگاهی بخشی به ناآشنایان به بورس ادامه داد: بنده معتقدم بخشی از تبلیغات دولت برای بازار سرمایه به هیچ وجه درست نبود و منطبق با واقعیت این بازار نبود، چرا که فلسفه بورس از نظر اقتصادی سهامدار کردن مردم و توان بخشیدن مالی به آنهاست. درحالی که انتظار میرفت دولت مردم را از طریق رسانه ای، چون صدا و سیما و از طرق دیگر به دقت با فضای بازار سرمایه آشنا کند و به آنها نسبت به فروش سرمایههای خود و وارد کردن آن به بورس هشدار دهد، اما دولت تازه واردان به بورس را با واقعیتها آشنا نکرد و متاسفانه بسیاری به صورت ناآگاهانه بدون در نظر گرفتن اینکه بورس در آینده چه وضعیتی خواهد داشت وارد این بازار شدند و آنچه داشتند از دست دادند.
وی با انتقاد از دولت که بار تامین بودجهای خود را بر دوش مردم و متضرر کردن آنها انداخته بیان داشت: قطعا دولت علاوه بر چاره اندیشی برای حمایت از متضرران باید کاری کند و در این گونه رفتارهای خود باید تجدید نظر کند. بنا نیست دولت برای تامین بودجه خود از هر روشی استفاده کند و بار تامین بودجه خود را با خسارت مردم جبران کند! و به دوش مردم بیاندازد! قطعا هدف از تامین بودجه رسیدگی به همین مردمی است که امروز دولت باعث خسارت به آنها شده است. بودجه برای تامین رفاه اجتماعی و عمران و آبادانی کشور تدوین میشود نه اینکه وقتی دست دولت بخاطر سوء مدیریت در سایر بخشهای اقتصادی بسته است بار خود را در بورس و سایر بازارها به گردن مردم بیاندازد و آنها را دچار ضرر و زیان کند. بی تردید این مساله مهم یکی از موضوعاتی است که در مجلس مطرح است. مردم بدانند مجلس از حقوق آنها دفاع میکند و حتما در جهت اصلاح این امور با دولت وارد مذاکره میشود.
بیژن نوباوه نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هم در گفتگو با رادار اقتصاد دراین باره به خبرنگار ما گفت: بورس بازان در تمام دنیا به خوبی میدانند سرمایه گذاری در بورس و سود آوری آن منوط به بودن در بازار برای میان مدت و بلند مدت است. اساسا سرمایه گذاری در بازار سرمایه یک جریان اقتصادی منطقی برای رسیدن به بورس در بلند مدت است نه کوتاه مدت و به صورت هیجانی. آنچه در هفتههای گذشته در بورس ایران اتفاق افتاد نمایش دهنده هیجانی بود که در ماههای گذشته وارد این بازار شد.
وی درادامه افزود: متاسفانه به دلیل هیجانات مردم و تبلیغات دولتیها برای بورس و مشاهده سودهای چندصد درصدی که بورس میداد برخی شتابزده شدند و سرمایهها و حتی داراییهای خود را فروختند و به بورس تزریق کردند، این عده متضرران بازاری شدند که به صورت هیجانی از مردمی که به هیچ عنوان با بازار سرمایه آشنایی نداشتند دعوت به سرمایه گذاری کرده بود.
نماینده مجلس شورای اسلامی با انتقاد ازعملکرد دولت در بورس گفت: پیش از هر چیزی انتظار میرفت دولتی که از مردم برای سرمایه گذاری در بورس دعوت میکند ملزومات و مقدمات این سرمایه گذاری را به آنها آموزش دهد تا برای سرمایه گذاری و فروختن داراییهای خود عجله نکنند. دولت باید مردم را با حرکت فراز و نشیب دار بورس آشنا میکرد که متاسفانه دولت به این مقوله اعتنایی نکرد وماجرا به اینجایی کشید که همه نگران و متضرر شده اند.
وی در پاسخ به این سوال که مجلس برای حمایت از زیان دیدگانی که از دستهای پشت پرده بورس بی اطلاع هستند چه برنامهای دارد اینگونه پاسخ داد: ببینید اگر مجلس شورای اسلامی به این موضوع برسد که در بورس رانت اطلاعاتی رد و بدل شده و برای پودر شدن سرمایههای مردم دستهایی در کار بوده و تلاشهایی از پیش صورت گرفته قطعا از طریق قوه قضاییه با این موضوع برخورد میکند. متاسفانه خبرهایی که میرسد در برخی اوقات شک و تردیدها را تقویت میکند.
وی خاطر نشان کرد: اگر در راستای این خبر کسانی از بازار سوء استفاده کردند و از رانت اطلاعاتی بهرهمند شدند حتما مجلس و قوه قضاییه دراین موضوع ورود و رسیدگی میکنند. مجلس شورای اسلامی در صورت محرز شدن هر گونه تخلفی دستگاههای نظارتی و سازمان بورس و وزارت اقتصاد را برای جواب دهی به شبهات به مجلس فرا میخواند تا ماجرا مشخص شود.
نوباوه در انتها خاطر نشان کرد: به هر حال تا وقتی که همه چیز ثابت نشود مجلس در حد و اندازه یک ادعا با آن مواجه میشود، اما اگر تخلفی صورت گرفته باشد حتما مجلس هم به این موضوع ورود میکند چرا که مجلس یک نهاد نظارتی است. از سوی دیگر حتما کمیسیون اقتصادی وبرنامه بودجه پیگیر این حاشیهها و موضوع هستد چرا که به دلیل مهم بودن این مساله که حق و حقوق پایمال شده مردم است مجلس حتما به این موضوع ورود میکند و اگر شرکتهایی که به بورس دعوت شدند تا سهام خود را به مردم بفروشند شرکتهای کاغذی بودند و موجب زیان مردم شدند قطعا مجلس با مسوولین امر برخورد میکند.
غلامرضا مرحبا عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با رادار اقتصاد گفت: بازار سرمایه بازار خوبی برای سرمایه گذاری در میان مدت و بلند مدت است؛ ما هم از مردم برای بودن در بازار دعوت میکنیم، منتهی بورس نباید شرایط را غیر عادی کند و مردم را به هوای سودهای چند صد درصدی یکی دو ماهه برای سرمایه گذاری آنچنان ترغیب کند که مردم داراییهای خود را بفروشند وبه بورس تزریق کنند.
وی با اشاره به روند غیر عقلانی بورس در ماههای گذشته خاطر نشان کرد: اتفاقات چند ماه اخیر در بورس بسیار غیر منطقی و اصلا قابل پیش بینی بود که روند بورس غیر عادی است و از منطق بازار سرمایه تبعیت نمیکند. به عبارت دیگر مشخص بود که بازار سرمایه دراین چند ماه کمترین اعتنایی به علم بازار سرمایه و روال درستی که در بورس باید انجام شود ندارد.
مرحبا تصریح نمود: بی اعتنایی به این روال و زمینه سازی برای دعوت مردم به بورس یکی از بهترین بازارها برای سرمایه گذاری مردم را امروز به یک بازار نگران کننده تبدیل کرده است. به هر حال ریزشها متوقف میشود، اما بازگرداندن اعتماد مردم بسیار سخت است و قطعا مجلس برای بازگرداندن اعتماد مردم و حمایت از زیان دیدگان به وظایف خود عمل میکند.
وی با اشاره به تشکیل کمیتهای در کمیسیون اقتصادی مجلس برای بررسی هر چه بهتر موضوعات بورس گفت: کمیسیون اقتصادی و برنامه و بودجه در حال بررسی مسائلی است که در بورس اتفاق افتاده است لذا با تشکیل کمیتهی بورس و بازار سرمایه با کار کارشناسی شده و برگزاری جلسات تخصصی و اینکه مسوولین مرتبا برای پاسخگویی به مجلس دعوت میشوند تا در مرکز پژوهشهای مجلس پاسخگو باشند درباره مسائل پیش آمده و نگرانیها از روند بازار بحث و گفتگو میشود و قطعا مجلس یازدهم نسبت به ادوار گذشته وظیفه نظارتی خود را به بهترین شیوه اجرا میکند و هر جا لازم باشد ورود میکند. اگر روند اشتباهی صورت گرفته باشد متوقف و با متخلفان از طریق قوه قضاییه برخورد میکند بنابراین بهتر است مردم به مجلس اعتماد داشته باشند چرا که مجلس میداند نه آن افزایشها عادی بود نه این ریزش ها!