دبیر سیاسی تحکیم وحدت دانشجویان گفت: مادامی که ما در برجام هستیم خروج از NPT اساسا معنا نمیدهد و اگر هم بخواهیم از آن خارج شویم و نظر کارشناسی بر این باشد که ما بتوانیم از آن خارج شویم، باید سریعا از برجام خارج شد.
بزرگخو، دبیر سیاسی تحکیم وحدت دانشجویان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پیرامون مسئله مکانیسم ماشه که این روزها از سوی آمریکا مطرح شده است، گفت: به نظرم اساسا جایگاه پرداخت به این نیست که ما پیش بینی کنیم آیا این مکانیسم فعال میشود یا خیر. چرا که این قضیه را باید به مثابه یک آزمون بزرگ برای وزرات امور خارجه کشور در نظر بگیریم از این جهت که باید دید اینها قرارداد برجام را چطور تنظیم کردند که یک کشور خارج شده از معاهده بتواند این مکانیسم را فعال کند یا نه. در حالی که همه اعضای داخلی این معاهده با آن مخالف هستند.
وی افزود: نکتهای که وجود دارد این است که باید ببینیم آیا حقوق دانان وزارت خارجه ایران در این قضیه موفق میشوند یا نه، نفوذ آمریکاییها میتواند برای آنها کارساز باشد، فلذا زیاد روی این مسئله صحبت کردن درست نیست، ولی ما باید ببینیم که اگر این مسئله اتفاق افتاد یا نیفتاد چه واکنشی نسبت به این مسئله باید داشته باشیم.
دبیر سیاسی تحکیم وحدت گفت: طبیعتا مسئله مکانیسم ماشه نیاز به نظرات کارشناسی دارد و این نکته در آن بسیار مهم است که اگر آمریکا بتواند مکانیسم ماشه را فعال کند، طبیعتا دیگر حتی اسمی از برجام باقی نمیماند؛ فلذا ابتدا باید خروج سریع ایران از برجام صورت بگیرد. یک اشتباهی میشود و آن این است که میگویند ما برای اعمال فشار به آژانس به آمریکا یا هرجای دیگری بیایم از NPT خارج شویم در حالی که هنوز داخل برجام مانده ایم.
بزرگخو اضافه کرد: این مسئله یک اشکال اساسی دارد و آن هم این است که ام پی تی یک قرارداد بین المللی در جهت تحقیقات و نظارت آژانس بر ایران است و ما در بعد تحقیقاتی برجام که ما امروز به آن عمل میکنیم در حالی که به بعد عملیاتی آن عمل نمیکنیم و عملاً از آن خارج شده ایم تمام تعهدات عملیاتی مان لغو شده است، ولی به بعد نظارتی برجام داریم عمل میکنیم به بعدی که آژانس میتواند از ما نظارت کند از بخشهای هستهای ما نظارت کند و چیزهای دیگر و بعد تحقیقاتی.
وی گفت: مسئله ای که وجود دارد این است که مادامی که ما در برجام هستیم خروج از NPT اساسا معنا نمیدهد و اگر هم بخواهیم از آن خارج شویم و نظر کارشناسی بر این باشد که ما بتوانیم از آن خارج شویم اولا باید سریعا از برجام خارج شد و بعدا به آن فکر کرد که البته بنده اینجا اصلا تأیید نمی کنم که ما باید از ام پی خارج شویم یا نه. در در رابطه با اینکه چه پیامدهایی برای ایران خواهد داشت بنده فکر نمیکنم زیاد بتواند در کار ایران خلل ایجاد کند گرچه هزینههای ایران را بالا خواهد برد، ولی ایران با توجه به این چرخشی که کرده است و حتی دولت غرب گرای ایران هم این را پذیرفته است که دیگر تجارت و همکاری با کشورهای غربی مانند آمریکا که البته آمریکا را کدخدا میدانند، غیر ممکن است و یک چرخشی داشتند به سمتی کشورهایی میتوانند با ما بیشتر تعامل کنند در ادبیات بین الملل به آنها میگوییم کشورهای شرقی که ما با اینها بیشتر بتوانیم وارد تعامل شویم این قضیه نمیتواند زیاد مسائل ما را با این کشورها خراب کند، از آن جایی هم که ما بیشترین تعاملات تجاری و اقتصادی مان با این کشورها است فلذا نمیشود گفت اساسا زیاد میتواند تاثیرگذار باشد، ولی به هرحال در حد خودش تاثیرگذار است و میتواند ما را دچار مشکل کند که این مسئله هم با توجه به مکانیسمهای مختلف تا حدی قابل جبران و پیشگیری است.