دانشجوی دکتری زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: با توجه به مزایای کشت آیروپونیک زعفران، انجمن علمی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی این دانشگاه اقدام به کشت زعفران هواکشت کرده است.
یاسین نوروزی، دانشجوی دکتری زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه رازی کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: زعفران با نام علمی Crocus Sativus گیاهی چند ساله از خانواده زنبقیان (Irideceae) و گرانبهاترین ادویه جهان است. امرزوه کشت زعفران با توجه به چند ساله بودن گیاه و نیاز آبی کم مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است.
مجری طرح کشت زعفران گلخانهای به روش ایروپونیک (هواکشت) در دانشگاه رازی کرمانشاه، افزود: علاوه بر مزیتهای زراعی زعفران نسبت به سایر گیاهان، در سالیان اخیر به دلیل خاصیت ضد افسردگی زعفران همواره مورد توجه شرکتهای داروسازی جهان بوده و به دلیل داشتن مزیتها و ارزش افزوده بالای این گیاه، پرورش زعفران در کشورهای پیشرفته برای رسیدن به سوددهی بالا اهمیت ویژهای دارد از جمله این کشورها میتوان به چین اشاره کرد که برنامههای مهمی برای دستیابی به کشت این گیاه با ارزش دنبال میکند و استفاده از روشهای صنعتی و مدرن در کشت این گیاه مورد توجه است.
این دانشجوی دکتری زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه رازی کرمانشاه اضافه کرد: یکی از این روش ها، کشت آیروپونیک یا هواکشت زعفران است. در این روش در مرحله تولید جوانه گل و تا زمان برداشت گل ها، نیازی به زمین کشاورزی و خاک برای پرورش محصول نیست (کشت بدون آبیاری مستقیم و خاک).
وی اظهار کرد: از مزایای این روش میتوان به صرفه جویی در مصرف آب، کنترل آسان بیماریها و آفات، بازگشت سریع سرمایه، کنترل دما و رطوبت، کاهش هزینههای کاشت، داشت و برداشت و افزایش سطح زیرکشت (امکان کاشت حدود ۴ الی ۶ تن پیاز زعفران در ۱۰۰ مترمربع) اشاره کرد.
نوروزی ادامه داد: با توجه به مزایای کشت آیروپونیک زعفران و به منظور تلاش در جهت اشتغال زایی و کارآفرینی دانشجویان، انجمن علمی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی با حمایت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه رازی اقدام به کشت زعفران هواکشت در ساختمان آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی کرده است. در این طرح علاوه بر آموزش دانشجویان به صورت عملی، اهداف دیگری در قالب فعالیتهای پژوهشی با مقایسه پیازهای کشت شده از شهرستانهای کرمانشاه، جوانرود، نیشابور، تربت حیدریه و قائنات از نظر تاثیر بر عملکرد کمی و کیفی زعفران بررسی خواهد شد.
وی بیان کرد: امسال کشت زعفران هواکشت را به صورت مستقل در دانشگاه رازی انجام خواهم داد و با همکاری انجمن علمی دانشجویی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی انجام شده و فعالیتهای ما تا زمان گل دهی و برداشت محصول به طور جدی انجام میشود.
این دانشجوی دکتری زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه رازی کرمانشاه خاطرنشان کرد: با توجه به عدم امکان کشت زعفران به صورت کشت مستقیم داخل زمین، انجمن علمی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه رازی آمادگی دارد در برخی مناطق استان با دمای بالای ۴۰ درجه سانتیگراد و با هدف اشتغال زایی برای دانشجویان و فارغ التحصیلان بخش کشاورزی و افراد عادی، نسبت به آموزش کاشت زعفران به روش گلخانهای و بازاریابی و فروش این محصول با تمام ارگانهای دولتی و بخش خصوصی همکاری کند.