کد خبر:۸۹۰۷۵۳
در نشست دانشجویی؛

پورابراهیمی: بدون اصلاح ساختار‌های اقتصادی، رفع تحریم‌ها تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارند

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اگر امروز هم تمام تحریم‌ها کنار بروند و ما در تمام عرصه‌های اقتصادی با دنیا کار کنیم؛ اما اصلاح ساختار اقتصادی عملیاتی نشود، باز هم مشکلات اقتصادی پابرجا هستند.

بدون اصلاح ساختارهای اقتصادی رفع تحریم ها تاثیری در رفع مشکلات کشور ندارند

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در نشست دانشجوی بررسی تحولات اقتصادی ایران در راستای انتخابات ۲۰۲۰ ایالات متحده آمریکا که با حضور ظهره وند سفیر اسبق ایران در ایتالیا و به همت بسیج دانشجویی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: از زمان شکل گیری دولت تدبیر و امید در حوزه اقتصاد عمدتاً رویکرد دولت حل مسائل اقتصادی با نگاه به خارج و تعامل با قدرت های بزرگ بوده است.

وی افزود: در نشستی که با حضور تیم اقتصادی مجلس نهم و تیم اقتصادی دولت دهم برگزار شد وقتی بحث تحریم ها به میان آمد تیم اقتصادی دولت که شامل آقایان نهاوندیان، زنگنه، نعمت زاده و طیب نیا بودند گفتند که ما برای تحریم برنامه داریم و فکر می‌کنیم مشکل خاصی در خصوص تحریم‌ها نداشته باشیم. با این وجود وقتی ما پرسیدیم که دولت چگونه می‌خواهد کسری بودجه را جبران کند آنها در پاسخ گفتند ما نه تنها کسری بودجه نخواهیم داشت بلکه مازاد درآمد نفتی هم خواهیم داشت و مبنای حرف آنها هم این بود که می خواهند مشکلات اقتصادی را با نگاه به خارج حل کنند.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه مشکلات اقتصادی کشور ناشی از عدم اتکا به توانمندی های داخل و نگاه به خارج است افزود: این نگاه نهایتاً منجر به توافق هسته ای شد و نتیجه کل مذاکرات هم خروج آمریکا از این توافق بود و در واقع این یک تجربه تلخ برای کشور بود به گونه‌ای که برخلاف وعده های رئیس جمهور هم چرخه اقتصاد و هم چرخ هسته ای متوقف شد. به هر روی اگر امروز می خواهیم برای حل مشکلات مردم گام برداریم نباید آدرس غلط بدهیم.

پور ابراهیمی تصریح کرد: نگاه ما در مجلس با اولویت حل مشکلات اقتصادی این است که ظرفیت‌های اقتصادی کشور به سطحی از توانمندی رسیده‌ که علی رغم خواست دشمن می توانیم از سد کرونا که یک بیماری فراگیر در سطح جهان است و تحریم ها عبور کنیم؛ لذا برای استفاده از این فرصت نیازمند تعریف یگ گفتمان جدید برای توانمندسازی نظام اقتصادی با رویکرد اقتصاد مقاومتی هستیم و این مطالبه مردم است.


وی افزود: این موضوع که دولت می‌خواهد حل مشکلات اقتصادی را به مسائل بین المللی و خارج از کشور گره بزند کاملا مشهود است و در این دو سه سال اخیر نیز به آن پرداخته شده است. به هر روی اگر امروز با مسائلی در خصوص موضوعات ارزی، تجارت و سرمایه گذاری خارجی مواجه هستیم این مسائل کاملاً با رفتار ما در روابط منطقه‌ای و جهانی گره خورده است با این وجود اگر می خواهیم این مسائل حل شود باید به شیوه غرب عمل کنیم یعنی اگر از گفتمان انقلاب اسلامی دست برداریم دیگر مشکلی نخواهیم داشت.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه در بعضی جاها رفتارهایی را از دولت شاهد هستیم که نتیجه آن تاکیدی است بر گفتمانی که دولت دنبال می کند، گفت: اینکه دولت مطرح می کند که ما باید از ظرفیت پیروزی بایدن برای مذاکرات جدید استفاده کنیم معنایش این است که دوباره شرطی کردن اقتصاد اتفاق خواهد افتاد و قطعا اتفاقاتی که در روزهای اخیر در خصوص قیمت ارز رخ داد نمونه ای از تاثیرات این فضا است.

پور ابراهیمی با بیان اینکه به دنبال مذاکرات هسته ای قرار بود با روش روحانی مشکلات اقتصادی کشور راه حل کنند اما با آمدن ترامپ این اتفاق نیفتاد و امروز آقایان دوباره می‌گویند که با آمدن دولت جدید آمریکا بازهم می توانیم با روش قبل حرکت کنیم و قطعا از این ابزار در انتخابات ریاست جمهوری استفاده می کنند، افزود: باید این آگاهی را باید به مردم و دانشجویان بدهیم که تجربه تلخی که در این چند سال اتفاق افتاد و کشور را از اقتدار و توان خود عقب راند دوباره تکرار نشود. 

وی با بیان اینکه باید به مردم آگاهی بدهیم تا در دو قطبی سازی‌های ایجاد شده دچار نشوند و شاهد تکرار تجربه تلخ گذشته نباشیم، اظهار کرد: طرح معیشتی مجلس در کمیسیون بودجه طراحی و مطرح شد و کمیسیون اقتصادی در این رابطه تصمیمی نگرفته است البته ما هم نظراتی داشتیم و اولین نکته نظر ما نیز این بود که این طرح باید با توجه به شوک ارزی و کاهش قدرت خرید مردم در کوتاه مدت با توجه به فشار‌هایی که به مردم وارد شده اجرا شود.

پورابراهیمی تصریح کرد: طرح معیشتی در بلند مدت مفهوم ندارد چرا که ما باید توانمندی اقتصادی خانواده‌ها را بالا ببریم. متاسفانه به دلیل عملکرد دولت امروز به یک بنیه ضعیف اقتصادی رسیده ایم لذا طرح معیشتی در راستای کمک به مردم شکل گرفت و انتظار داشتیم که دولت کمک کند، اما نه تنها انتظار ما محقق نشد بلکه از ظرفیت اصل ۷۵ قانون اساسی استفاده کردند و شورای نگهبان نیز با استناد به همین اصل طرح را رد کرد البته طی جلسه‌ای که با شورای نگهبان برگزار شد مجددا سر فصل منابع جدیدی برای طرح معیشتی پیش بینی شده که امیدواریم نظر شورای نگهبان را جلب کند و طرح تایید شود. البته این نگرانی وجود دارد که دولت با توجه به اینکه در ماه‌های پایانی فعالیت خود قرار گرفته انگیزه‌ای برای اجرای طرح نداشته باشد.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه ایرادات شورای نگهبان به طرح مالیات یر خانه‌های خالی برطرف شده افزود: اعتقاد ما این است که طرح مالیات بر خانه‌های خالی می‌تواند به نابسامانی مسکن در کلان شهر‌ها کمک کند البته برای حل مشکل مسکن باید به تولید مسکن فکر کنیم.

پورابراهیمی با بیا اینکه هفته آینده طرح مالیات بر خانه‌های خالی به صحن مجلس می‌آید و ما امیدواریم با تصویب آن جلوی سوداگرای و احتکار مسکن را بگیریم، اضافه کرد: طرح مالیات بر خانه‌های خالی به توده‌ها و تصمیمات آحاد جامعه ارتباطی ندارد و هدف آن جلوگیری از سوداگری مسکن است.

وی از تحقیق و تفحص، طرح سوال، استیضاح و عدم کفایت سیاسی به عنوان ابزار قانونی مجلس برای نظارت بر دولت نام برد و افزود: واقعیت این است که اگر مجلس می‌خواست از ظرفیت قانونی خود برای عدم کفایت سیاسی رئیس جمهور استفاده کند با این اقدام دولت خود را از این وضعیت نجات می‌داد و خود را به عنوان قهرمان معرفی می‌کرد پس ما نباید در این زمین بازی کنیم، چون اصلا به صلاح کشور نیست.

پورابراهیمی با اشاره به اینکه استیضاح وزیر اقتصاد با ۸۰ امضا به هیئت رئیسه آمده پس این گونه نیست که مجلس از ظرفیت استیضاح استفاده نکند، تصریح کرد: اخیرا نیز تحقیق و تفحص از مناطق آزاد، واگذاری‌های دولت و اعمال ماده ۲۳۴ در دستور کار مجلس قرار گرفته البته شاید مجلس نتوانسته باشد با استفاده از ابزار‌های نظارتی خود دولت را در مسیر درست قرار دهد و بنده این را درست می‌دانم.

وی با تاکید بر اینکه باید از تنش و گفتمان متقابل بین مجلس و دولت جلوگیری کنیم چون دولت علاقه‌مند است وارد این تقابل شود و خود را حق به جانب نشان دهد، افزود: اقدامات مجلس برای ورود به حوزه مسکن شامل اقدامات مستقیم و غیرمستقیم می شوند با این وجود در حال حاض طرح تولید مسکن در کمیسیون عمران در دست بررسی است و قرار است کلیات این طرح در صحن مطرح شود.

پورابراهیمی با بیان اینکه در سال‌های اخیر توقف ساخت و تولید مسکن یکی از چالش‌هایی است که با آن مواجهیم، اظهار کرد: در حوزه مسکن نسبت به عملکرد سال‌های گذشته عقب هستیم با این وجود برای جبران این عقب ماندگی طرح تولید مسکن در کمیسیون عمران در دست اقدام است.

وی با اشاره به اینکه مجلس به صورت غیر مستقیم نیز تسهیل رویکرد‌های تامین مالی مسکن را در دست پیگیری دارد، اضافه کرد: اصلی‌ترین بحث ما اصلاح ساختار نظام بانکی است و این یک اقدام راهبردی به حساب می‌آید. این طرح را ما در مجلس دهم به صحن علنی آوردیم و در حال حاضر اگر بتوانیم ظرف یکی دو ماه آینده گزارش نهایی طرح را ارائه کنیم و آن را به صحن ببریم می‌توانیم در عملیات بانکداری کشور یک تحول بزرگ ایجاد کنیم و کار‌های مثبتی را در حوزه تامین مالی انجام دهیم.

وی با اشاره به اینکه در تمام دنیا بانک مرکزی از دولت‌ها مستقل هستند و از رئیس جمهور دستور نمی‌گیرند، اما در کشور ما ساختار بانک مرکزی با دولت یکی است به همین دلیل شاهد بروز مشکلات اساسی در حوزه ارزی و پولی هستیم، اضافه کرد: اصلاح قانون بانک مرکزی و جدا کردن آن از دولت و همچنین ایجاد ساختار‌های نظارتی در بانک و اصلاح عملیات بانکداری اسلامی از جمله طرح‌های در دست اقدام مجلس هستند.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه ۸۰ درصد از مشکلات اقتصادی کشور داخلی و بخش کوچکی از آن یعنی ۲۰ درصد متاثر از تحریم‌ها است، گفت: اگر امروز هم تمام تحریم‌ها کنار بروند و ما در تمام عرصه‌های اقتصادی با دنیا کار کنیم، ولی اصلاح ساختار اقتصادی عملیاتی نشود باز هم مشکلات اقتصادی پابرجا هستند.

پورابراهیمی با بیان اینکه مشکل ناترازی بودجه هیچ ربطی به خارج ندارد، گفت: برای حل مشکلات اقتصادی در داخل راهکار وجود دارد مثلا همان طور که رهبر معظم انقلاب گفتند بودجه هیچ تطابقی با جنگ اقتصادی ندارد پس یکی از اقدامات ما می‌تواند اصلاح ساختار بودجه با توجه به شرایط جنگ اقتصادی باشد. به هر روی اگر ما بتوانیم قوی کار کنیم می‌توانیم اثر بیست درصدی تحریم‌ها بر اقتصاد کشور را به پنج درصد کاهش دهیم.

وی اظهار کرد: اگر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مورد تاکید رهبر انقلاب را اجرایی کنیم آن وقت هر دولتی در آمریکا روی کار بیاید تحریم‌ها روی اقتصاد ما تاثیر نمی‌گذارد.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار