سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه محدودیتهای اعمالی از شنبه بسیار محکم و با متخلفان برخورد میشود، درباره تکلیف مشاغلی که مجبور به تردد در ساعات منع تردد هستند، توضیح داد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سیما سادات لاری در نشست ویدیوکنفرانسی با خبرنگاران، محدودیتهای جدید کرونایی از شنبه و تکلیف مشاغلی که مجبور به تردد در ساعات منع تردد هستند، گفت: درباره این مسائل قرارگاه عملیاتی کرونا تصمیمگیری میکند و اعلام شده که حتما باید در این باره هماهنگی شود. زیرا این محدودیتها بسیار محکم است و دروبینها از پلاکهای ماشین عکسبرداری کرده و جریمه میکنند. این هماهنگیها باید از سوی خود ادارات انجام شود. به عنوان مثال در صورتیکه پلاکهایی برای غیر از آن استان و شهرستان است، اطلاع دهند. کمیته امنیتی و اجتماعی قرارگاه باید در این باره ابلاغیهها را مطرح کند و هماهنگیها از طریق آنها انجام میشود. هماهنگیها باید از سوی خود ادارات انجام شود و اعلام کنند کدام خودروهایشان میخواهند تردد کند که برایشان مشکل ایجاد نشود.
وی با بیان اینکه بحث حمل و نقل و تردد به صورت هدفمند بررسی میشود، گفت: بر این اساس افرادی که تستشان مثبت شود، به طور هوشمند اطلاعاتشان از طریق سامانهها به مراکز حمل و نقل و تردد کشور منتقل میشود. اکنون شرکتهای قطار این کار را انجام داده و سیستمهایشان را تطبیق دادند و شش الی هفت شرکت هواپیمایی هم این اقدام را انجام دادند.
وی ادامه داد: در تاکسیهای اینترنتی به این صورت است که رانندهای که تستش مثبت بوده تا ۱۴ روز چراغ این راننده قرمز میماند و این راننده طی این ۱۴ روز نمیتواند مسافر بگیرد. همچنین در لیست مسافری که چه در مرحله صدور بلیت است و چه زمانی که دارد سوار قطار یا هواپیما میشود، اگر تستش مثبت باشد، از سوار شدنش ممانعت میشود. همه این موارد منوط به افزایش تست است که با تامین تستهای رپید محقق میشود. تستهای رپید بسیار راحت است و سوآپهای ریزی دارد که طی ۲۰ الی ۲۵ دقیقه پاسخ را نشان میدهد. این تستها میتواند انقلابی را ایجاد کند. البته به شرط اینکه ایزولاسیون انجام شود و یک ضمانت اجرایی برای قرنطینه افراد مثبت باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره اظهاراتی مبنی بر تست کرونای رایگان و ارائه داروی رایگان در برخی مراکز، گفت: یکی از مسائلی که از بابت آن بسیار خوشحالیم و آن را یک عامل موفقیت میدانیم، موضوع تست است. ما متوجه شدیم کشورهایی که تست بیشتری انجام دادند، توانستند افراد مثبت دیگری را شناسایی کنند و آنها را ایزوله کنند و بر این اساس در کنترل بیماری موفق شدند. بر این اساس ما تا یک ماه قبل به طور متوسط بین ۱۷ هزار تا ۲۰ هزار تست انجام میدادیم که این میزان برای ما ۶.۵ میلیارد تومان هزینه داشت. به هر حال ما افراد ثابتی داریم و این کار هم کار تخصصی است. اکنون ظرفیت انجام تست PCR را افزایش دادیم و آن را به روزانه ۴۰ هزار تست رساندیم.
لاری ادامه داد: از طرفی بحث تستهای آنتیژن رپید و سریع پیش آمد که گشایشی در کل دنیا است که ما درخواست دادیم تا هم از کره جنوبی خرید شود و هم هفته آینده اولین نمونه این تستها در کشورمان تولید میشود و با قیمت مناسب فقط در اختیار مراکز ۱۶ ساعته، ۲۴ ساعته و مراکز درمانی دولتی قرار میگیرد و به صورت رایگان این تست برای افراد انجام میشود. این یک نوید است. قبلا فقط افراد آسیب پذیر و بالای ۶۰ سال را در مراکزمان به صورت رایگان تست میکردیم، اما در حال حاضر تستهای رپید وارد مراکز میشود و میتوانیم تعداد افراد بیشتری را تست کنیم. البته فقط افراد علامت دار را تست میکنیم و میتوانیم برای غربالگری استفاده کنیم.
لاری در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، درباره درمان سرپایی و ارائه داروی رایگان به بیماران کرونا، گفت: وزارت بهداشت یک بازنگری کرده تا بتواند در حوزه درمانهای سرپایی بیماران، مراقبت بهتری کند. ما مشاهده کردیم که اگر داروهای آنتیوایرال (ضد ویروس) در فاز ابتدایی به بیماران داده شود، ممکن است به احتمال بسیار زیاد میتواند از شدت بیماری بعد از شش الی هفت روز پیشگیری کند که این موضوع با دانشگاههای علوم پزشکی مطرح شده و اجازه داده شده که داروهایی مانند اکتمرا، کلترا، هیدروکسی کلروکین، ایورمکتین که ضد انگل است و فاویپیراویر در مراکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته پیشنهادی دانشگاهها باشد، حتی به صورت کارآزمایی بالینی در اختیار افراد گذاشته شود و این افراد پیگیری شوند.
وی با بیان اینکه در شهرها هر ۲۵۰۰ نفر یک مراقب بهداشت دارند و در روستا هر ۶۵۰ نفر یک مراقب سلامت دارند، گفت: بر این اساس از این طریق بیماران میتوانند فالو شوند که خود این موضوع میتواند یک کارآزمایی بالینی باشد تا نتیجه این داروها را بدهد. البته قطعا دقت میشود داروهایی ارائه شود که کمترین ضرر را داشته باشند و طی این مدت در کل دنیا استفاده شده است. این داروها به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار میگیرد.
لاری درباره زمان آغاز این طرح، گفت: فکر میکنم ابتدا باید رپید تستها (تستهای سریع) بیاید. به هر حال هماهنگیهای آن انجام شده است. همه این موارد باید باهم اتفاق بیفتد و سازوکارش نوشته شده که از هفتههای آتی عملیاتی میشود.
لاری درخصوص وضعیت لیگهای برتر توضیح داد: موضع ما با توجه به شرایط موجود تعطیلی لیگهای برتر است، اما اطلاعات تکمیلی ارائه خواهد شد. پیشنهاد تعطیلی لیگ برتر از قرارگاه کرونا به ستاد ملی ارسال شده است و شنبه در این خصوص تصمیمگیری میشود.
وی در خصوص اعلام مبتلایان و مرگ و میرهای کرونایی، افزود: آنچه معیار ماست در خصوص تعداد مبتلایانی است که تست پی سی آر آنها مثبت است و در تمام دنیا نیز همین ملاک است. البته اگر تست فرد مثبت باشد قطعا مثبت است، اما اگر منفی باشد ممکن است مثبت باشد و خطا صورت گیرد؛ و حدود ۴۰ درصد احتمال خطا وجود دارد.
لاری اضافه کرد:در اوائل شیوع کرونا ما سیستم ثبت دقیقی نداشتیم و کیت کم بود و ممکن است در آن زمان اختلافاتی در آمار وجود داشته بود. همچنین برخی گزارشهای مربوط به تعداد مرگ و میر نیز با تاخیر به دست ما میرسد و ممکن است اصلاحیههای آماری دیر بدست ما برسدیا ممکن است فردی به خاطر بیماری مثلا قلبی فوت شده باشد، اما تست کرونایش نیز مثبت باشد.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه عدهای در داروهای مدرن و سنتی دلال کرونا هستند، گفت:باید دارویی به مردم معرفی شود که زیان نداشته باشد و موثر باشد.
وی بیان داشت:اکنون هیچ فرآورده دارویی سنتی و مدرن که بگوییم درمان قطعی کروناست وجود ندارد. اما داروهایی که علائم را کم کند و در دوره بستری را کاهش دارد هست.
لاری ادامه داد: یکشنبه هفته آینده کمیته علمی طرحهای دارویی سنتی که مطرح شده و کارآزمایی بالینی آن انجام شده قرار است بررسی کند و اگر اثر بخشی ان تایید شود وارد پروتکل درمانی میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد:تا یکماه پیش تعداد تست روزانه ۲۰ هزار تست بود، اما اکنون به ۴۰ هزار تست رسیده است و افزایش خواهیم داشت. تستهای سریع فقط در مراکز خدمات ما که به صورت ۲۴ و ۱۸ ساعته هستند رایگان ارائه میشود.
وی با اشاره به تمهیدات نظارتی در نظر گرفته شده برای ردیابی بیماران کرونایی، افزود: سیستم حمل و نقل قطار و هواپیما به این فرآیند کنترل پیوسته اند و اگر فردی در مرحله صدو بلیط مثبت شود امکان مسافرت ندارد.
لاری درخصوص تهیه واکسن کرونا از سوی ایران، بیان داشت: ما اکنون در تلاش تولید واکسن هستیم، اما در پیش خرید واکسن نیز مشارکت داریم و از مجموع ۱۸۰ کشور ۸۴ کشور پیش پرداخت را کرده اند و ما نیز این کار را انجام دادهایم.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه پیش پرداخت ۵۲ میلیون دلار ما در حال انجام است، گفت: باید توجه کنیم این میزان واکسن تنها ۱۰ درصد جمعیت ما را پوشش میدهد و با تو جه به اینکه در حال رایزی و انجام همکاری با برخی شرکتهای بین المللی دیگری نیز هستیم در نهایت میتوان تنها ۲۰ درصد مردم را پوشش دهد.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس درخصوص اجرای طرح غربالگری محله محور یا طرح شهید سلیمانی، گفت: قطع انتقال زنجیره باید با کمک همه بخشها و هماهنگی صورت گیرد و هر رزو روزنههای انتقال بسته شود. چرا که کنترل محدودیتهای اعمال شده خیلی سخت است.
لاری متذکر شد: برای انجام محدودیتها طرح محله محور در نظر گرفته شد و در این طرح تهران را به ۳۷۰ محله تقسیم کردیم و محور کار با بسیج است و همکاری هلال احمر و آموزش و پرورش نیز وجود خواهد داشت.
سخنگوی وزارت بهداشت بیان داشت: گار این افراد در اجرای این طرح این است که شناسایی افراد مبتلا را انجام داده و بر اجرای کامل پروتکلها نیز نظارت دارند. همچنین برای افرادی که مشکل مالی یا غیر مالی دارند خدمات ارائه میکنند و در این مسیر با ۲۴۰۰ خیریه و کمیته امداد ارتباط داده شده اند تا مشکلات مربوطه را حل کنند.