مدیر گروه شیمی مرکز تحقیقات بسیج دانشجویی دانشگاه بوعلی سینا از تولید و اختراع راکتور چند مرحلهای تصفیه پسابها صنعتی با روشهای نوین تلفیقی خبر داد.
پورئی، مدیر گروه شیمی مرکز تحقیقات بسیج دانشجویی دانشگاه بوعلی سینا در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: صنايع توليدي در کشور ما به نحوي درگير مسائل زيست محيطي مربوط به تصفيه پساب خود مي باشند. تعدادي از اين شرکت ها توانايي علمي يا سخت افزاري تصفيه صحيح و رساندن پارامترهاي کمي و کيفي به حداقل هاي مورد نظر سازمان محيط زيست را ندارند و فقط تعدادي از شرکت هاي بزرگ به استاندارد هاي مربوطه مي رسند؛ اما به دليل افزايش هزينه هاي مربوط به تصفيه پساب، هزينه و قيمت نهايي محصولشان افزايش و در نتيجه توان رقابت با محصولات مشابه خارجي را ندارند لذا اين امر مي تواند در بدترين حالت، منجر به تعطيلي و ورشکستگي اين صنايع گردد.
امید پورئی افزود: هدف از ارائه اين طرح، رفع مشکلات مربوط به تصفيه پساب شرکت هاي صنعتي مي باشد تا با کمترين هزينه، کمترين فضاي مورد نياز و بيشترين بازده پساب اين صنايع به استانداردهاي زيست محيطي برسد. لذا نتیجه این چالش بررسی و امکان سنجی استفاده از روشی کارآمد، ارزان قیمت و نوآورانه برای تصفیه پساب های صنعتی بوده که منجربه تولید محصولی منحصربه فرد گردید.
مدیر گروه شیمی مرکز تحقیقات بسیج دانشگاه بوعلی سینا ادامه داد: این راکتور ، پساب را در طي سه مرحله تصفيه مي کند در مرحله اول از روش الکتروشيميايي (انعقاد الکتريکي) استفاده می شود. در مرحله دوم از روش فيلتراسيون (جذب سطحي) و در مرحله سوم که نوآوري اين راکتور بيشتر مربوط به اين قسمت مي باشد و با منطبق سازي ماکرو ارگانيسم ها براي تجزيه آلاينده هاي آلي در محيط آلوده طراحي و ساخته شده ، از بيوفيلتر حاوي ميکروارگانيسم ها و ماکروارگانيسم ها به عنوان مرحله بيولوژيکي استفاده می شود.
وی خاطرنشان کرد: اين دستگاه با توجه به نتايج بدست آمده از پساب واقعي مي تواند تحولي عظيم در بحث تصفيه پساب هاي صنعتي چه از نظر اقتصادي و چه از نظر فني و بازده عملي ايجاد کند. لازم به ذکر است اين طرح در مدت 5 سال و بررسي بر روي پساب واقعي در مقياس هاي متفاوت ساخته و به توليد در مقياس صنعتي رسيده است.
پورئی در مورد ویژگی و مزیت این دستگاه نسبت به نمونه های خارجی نیز گفت: استفاده از این راکتور مزیت های زیادی برای صنایع کوچک و بزرگ دارد، مهمترین مزیت این محصول خلاقانه نسبت به سایر روش ها و محصولات داخلی و خارجی که در بحث تصفیه پساب مورد استفاده قرار می گیرد هزينه اجرايي اين پروژه می باشد که در مقياس واقعي بسيار کمتر از سيستم هاي مرسوم بوده و بازده اين سيستم هم بسيار مناسب است به نحوی که هزینه پیدا سازی این طرح برای یک کارخانه، تقریبا یک پنجم نمونه مشابه می باشد. همچنین لجن توليدي در اين راکتور بسيار کمتر از ساير روش هاي مشابه (انعقاد شيميايي) مي باشد در نتيجه هزينه هاي مربوط به امحا لجن و هزينه هاي جاري آن نیز بسيار کمتر از ساير روش ها مي باشد
مخترع و عضو هسته علمی بسیج دانشجویی استان همدان در مورد جوایز کسب شده این طرح نیز گفت: خوشبختانه با تلاش های فراوان توانستیم این طرح را ثبت اختراع نمایم و با توجه به آن که این طرح تاکنون نمونه داخلی و خارجی با چنین تکنولوژی و نوآوری نداشته است با شرکت در مسابقات و جشنواره ها، جوایز متعددی را کسب نموده ایم که از جمله این جوایز می توان به رتبه اول جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان برنده جایزه ویژه جشنواره، رتبه سوم در بخش ایده پردازی در گروه شیمی جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان، رتبه اول جشنواره ملی توسکا (بنیاد نخبگان)، رتبه برتر جشنواره شمس (شناسایی مبتکران سرآمد) و رتبه برتر جشنواره ایده تا محصول دانشگاه تهران اشاره کرد.
وی در مورد اینکه ایا این طرح مورد استقبال شرکت ها و کارخانه ها قرار گرفته است گفت: خوشبختانه با توجه به مزیت های فراوانی که این راکتور دارد موفق به نصب این دستگاه در چندین شرکت گردیده ایم.