اگر جایی سوال شود که برای سلامت بانوان چه کارهایی باید انجام دهیم یکی از مهم تربن موضوعاتی که به ذهن میآید قطعا ایجاد دغدغهی سلامت در بانوان است! اما نگاه موشکافانهتر به موضوع نشان میدهد برای اقشار مختلف بانوان باید بسترها را نیز فراهم کرد!
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، هانیه مختاری- خیال میکند با کش و قوسی میتواند حجم زیادی از خستگی هایش را از جسمش خارج کند. صندلی را به عقب راهی میکند و با کمی زور و این پا و آن پا، بلند میشود... سی سال خستگی در یک بدن جا نمیشود... از نظر او شاید هیچ وقت جای هیچ چیزی در زندگی اش خالی نبوده... شاید سالهاست دلِ جسمش برای یکپیاده روی ساده لکزده باشد، اما صدای جسم او به گوشش نمیرسد...
ارتقای سلامت بانوان، در سلامت تمام افراد جامعه موثر خواهد بود
اگر جایی سوال شود که برای سلامت بانوان چه کارهایی باید انجام دهیم یکی از مهم تربن موضوعاتی که به ذهن میآید قطعا ایجاد دغدغهی سلامت در بانوان است! اما نگاه موشکافانهتر به موضوع نشان میدهد برای اقشار مختلف بانوان باید بسترها را نیز فراهم کرد! برای مثال آیا تا به حال تصمیم قطعی و جدی برای بانوان شاغل در شغلهای مختلف گرفته شده است؟
بانوان به واسطه نقش محوری که در خانواده دارند، در حفظ سلامت جسمی و روانی اعضا بسیار تاثیر گذارند. بدون تردید هر اقدامی برای حفظ و ارتقای سلامت زنان، در سلامت تمام مردم جامعه موثر خواهد بود. در واقع زنان شاغل دوشغله هستند، یکی کار در بیرون از منزل و دیگری کار در منزل؛ و این موضوع را بیش از پیش دشوارتر میکند! عارضهی کمبود وقت موضوعیست که گریبانگیر این دسته از بانوان میشود.
نیازتحرک و سلامت بانوان نیازی ضروریست
طی صحبتی که با خانم مهین فرهادی زاد معاون توسعه بانوان وزرات ورزش و جوانان شد، او در رابطه با فعالیتهای ورزشی بانوان شاغل اشاره داشت:در گذشتهی نه چندان دور در حوزهی ورزش زنان آیین نامهای تنظیم شده بود در رابطه با اینکه نمایندگانی از سایر دستگاهها در شورایی به نام شورای ورزش کارکنان حضور داشتند و فعالیتهای ورزشی کارکنان دولت در سطح ملی در این شورا هماهنگی میشد و در سطح دستگاهی هم با همکاری دستگاههای مختلف فعالیتهای ورزشی با توجه به امکاناتی که در آن دستگاهها مهیا بود، انجام میشد.
اما در این میان مشکلاتی هم به وجود میآمد مثلا محدود کردن زمانی تاثیر مثبتی ندارد اگر زمان برگزاری ورزش بانوان در ساعات اولیهی صبح باشد ممکن است برخی تمایل داشته باشند در ساعات دیگر روز فعالیت داشته باشند؛ و یا ارگانها و نهادها نگاهشان این است که بعد از ورزش کردن در ساعات اداری برگرداندن کارکنان به محیط و جو کاری، راحت نیست. برخی از سازمانها بودند که ساعات آخر کار را برای ورزش لحاظ کرده بودند که در این زمان بیشتر، آقایان تمایل به ورزش داشتند وبانوان ترجیح میدادند بلافاصله بعد از محل کار به خانه برگردند و در کل هر کسی زمان خاص خودش را مطلوب میدانست. مشکل دیگر ساعت مقرر شدهی قانون کار هست و در صورتی که ما ساعاتی در روز را برای ورزش کردن در نظر بگیریم با قانون کار مغایرت پیدا میکند.
فضای بی تحرکی در ایام کرونا باید شکسته شود
او در ادامه اضافه کرد:یکی دو سال آخر نیز خانم ابتکار معاونت محترم رییس جمهور در امور زنان با هماهنگی وزارت ورزش و جوانان (حوزه معاونت توسعه ورزشی زنان) و سازمان امور استخدامی کشور شرایط فعالیت ورزشی زنان در ساعاتی از روز را پیگیری مینمودند، معذالک اشکالاتی برای اجرایی شدن دارد در هر صورت با همهی مشکلات ارگانها و نهاد هاو وزارت خانهها برای خودشان مکانهای مناسب برای فعالیتهای ورزشی را دارند و افراد خود را ترغیب میکنند تا از ساعات فراغت خود استفاده کنند و در واقع دورههای آموزشی هم دارند و ما هم داریم ۶ دورهی آموزشی برای سلامت و تندرستی کارکنان از طریق هماهنگی و همکاری که با مرکز دولتی داشتیم تنظیم کردیم و فایل آن به همهی دستگاهها ارسال شد برای آنکه بتوانند در ارتباط با سلامت و تندرستی خود و به ویژه در دوران کرونا که برخی فکر میکنند که همراه با بی تحرکی همراه است، این فضای غلط را شکسته و از سلامت خود مراقبت کنند.
اجرای طرح غربالگری بانوان شاغل در وزارت ورزش و جوانان
گاهی اوقات مشاهده میشود بانوان شاغل به دلیل بالا بودن حجم کار توجه مناسبی به سلامت خود ندارند که این مسله خود باعث افزایش بیماریها میشود. غربالگری موجب میشود اگر بیماری وجود داشته باشد به موقع تشخیص داده شود و با مشاهده عوامل خطر و ارائه خدمات، بیمار طول عمر و کیفیت زندگی طبیعی داشته باشد. غربالگری موجب میشود اگر کسی فاکتورها و عوامل خطر بیماری را داشته باشد سریعتر در جهت مداوا و به دست آوردن سلامتی قدم بردارد.
خانم فرهادی زاد در رابطه با اینکه آیا غربالگری سلامت به صورت دورهای انجام میگیرد یا نه، ذکر کرد:هر دستگاهی برای خودش شرایط خاص خود را دارد، اما برای مثال به ویژه در حوزهی بانوان همه ساله غربالگری سلامت زنان از طریق هماهنگی و همکاری با فدراسیون پزشکی داریم و در طی سال دوبار دیابت فشار خون و سایر بیماریهایی که ممکن است افراد در سنین مختلف به دلایل مختلف و از همه مهمتر بی تحرکی گریبانگیرشان بشود در این آزمایشها مشخص شده و از طریق پزشکانی که در فدراسیون مستقرهستند تدابیر مختلف برای آنها اندیشیده میشود و یکی از موضوعاتی که وزارت ورزش و جوانان و حوزهی ما پیگیر آن هست، بانوان حتما باید ورزش را در برنامههای خود قرار بدهند تا بتوانند از امراض و بیماریها دوری کنند. اما نکتهی تکمیلی این هست که همهی وزارت خانهها سازمانها و ارگانها بیمهی تکمیلی دارند که این بیمه تکمیلی به همهی افراد این اجازه را میدهد که در سال آزمایشهایی را انجام دهند و براساس آن آزمایشها مراقبتهای لازم را داشته باشند.
تجهیزات موجود در محیطهای شغلی باید استانداردهای لازم را داشته باشند
وی در خصوص استفاده از ابزار و تجهیزات استاندارد در محیطهای شغلی به منظور حفظ سلامتی به این نکات اشاره داشت:استانداردهای لازم فیزیکی برای هر فردی را امروزه میتوانیم با استفاده از وسایلی که قابلیت تنظیمات دارند مهیا کنیم، برای مثال میتوانیم از صندلیهایی استفاده کنیم که هر فردی متناسب با خودش آن را تنظیم کند. اما در مواردی هم افرادی هستند که ممکن است دچار دیسک کمر یا گودی کمر باشند که آنها برای سلامتی خودشان هم که شده باید علاوه بر فراهم کردن امکانات لازم برای خود، تمرینات لازم را هم در جهت اصلاح و بهبود مشکل خود انجام دهند.
از آنجایی که اصولا خانمها با نگرانیها و استرسهای زیادی دست و پنجه نرم میکنند و این مسئله در روح و روان آنها تاثیرگذار است و از آنجایی که زن ستون خانواده محسوب میشود، ناراحتی و استرس او سریعا به اعضای خانواده منتقل شده و جو خانه را متشنج میکند پس باید تا جایی که ممکن است در محیطهایی با شرایط مطلوبتر حضور داشته باشد و با چالشهای کمتری مواجه شود. در این رابطه، خانم فرهادی زاد تاوید کردند: توجه باید به رفتار سازمانی و نوع مدیریت اعمال شده در هر دستگاه باشد و اینکه گاهی مدیران در اعمال مدیریت، رفتاری را در سازمان ترویج میدهند که همراه با استرس و اضطراب همکاران میباشد و گاهی مدل رفتاری همراه با آموزش، آرامش و تشویق و ترغیب است و گاهی هر دو این روشها با هم اعمال میشود، بستگی به محیط کار هم دارد، ولی در هر صورت، جایی که افراد یک سازمان در محیطی همراه با آرامش به فعالیت بپردازند، بهره وری بیشتری را شاهد خواهیم بود. ممکن است در بخشی از سازمان اشکالاتی هم وجود داشته باشد که با تعامل و آموزش سعی در برطرف کردن آن اشکالات میشود.
با توجه به این نکات میتوان نتیجه گرفت که به دلیل نقش حساس «زن» و موقعیت و جایگاه بسیار با اهمیت او در سلامت و سازندگی خانواده و جامعه، مراقبت و توجه به نیازهای جسمی، روانی، اجتماعی و عاطفی و معنوی او نیز از اهمیت خاصی برخوردار است و دقت بیشتری را میطلبد و زنان در صورتی میتوانند از سلامت روان برخوردار باشند و خانواده تحت پوشش خود را به خوبی مدیریت کنند که از توانمندیها و امکانات لازم بهرهمند شوند و آرامش روان داشته باشند. علاوه بر اینها ورزش کردن هم به صورت مستمر و منظم به عنوان یک نسخه رایگان برای سلامت زنان به حساب میآید و بر اساس دستور العمل مرکز بین المللی پیشگیری و کنترل بیماری ها، همه افراد بزرگسال باید حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته ورزش و فعالیت فیزیکی با شدت متوسط داشته باشند. اما اغلب افراد به ویژه زنان از ورزش کردن سرباز میزنند. عدم تحرک و فعالیت فیزیکی خطر ابتلا به مرگ زودرس، سکته مغزی، افسردگی، بیماریهای قلبی، دیابت نوع دو و برخی سرطانها را در بزرگسالان افزایش میدهد.
در ضمن از آنجا که زنان شاغل در سنگر خانواده نیز باید تمام و کمال به وظایف خود بپردازند و مانند زنان خانه دار به تمام مسؤولیتهای یک کدبانو عمل کنند و با مخاطرات شغلی نیز در محیط کار رو به رو میشوند، همچنین شرایط روحی روانی آنها با مردان متفاوت است بیشتر دچار فرسودگی شغلی میشوند و اثرات مخرب آن را تجربه میکنند. مخاطرات شغلی یکی از مهمترین عواملی است که در حطه سلامتی خانمهای شاغل باید به آن توجه شود. فرسودگی شغلی اثرات مخربی بر بهداشت و سلامت روان خانمهای شاغل بر جای گذاشته و موجب میشود مشکلات جسمی نیز در آنان افزایش یابد. بهترین راهکار به حداقل رساندن مشکلات شغلی خانمها در محیط کار آنان است که باید توسط مدیران طراحی و اجرا شود.
حرف آخر اینکه...بهتر است مسئولین ادارات و سازمانها با درنظر گرفتن اهمیت مسئله حفظ سلامتی کارمندان و کارکنان خود، با برنامه ریزی دقیق و اختصاص زمان و مکان برای ورزش نیروها زمینه ورزش کردن آنها را فراهم کنند. همچنین مسئولین وظیفه دارند با برگزاری جلسات توجیهی، کارمندان و کارکنان خود را برای ورزش کردن و حفظ سلامتی توجیه کنند. البته در مقابل، کارمندان و کارکنان هم باید به سلامتی خود اهمیت داده و از زمان و مکانهای اختصاص داده شده برای ورزش در ادارات مربوطه، نهایت استفاده را بکنند.