به گزارش گروه علمي «شبکه خبر دانشجو»، دکتر اميد فاطمي با اشاره به تعريف گسترده كتابخانه ديجيتال هركس به گونه خاصي به آن نگاه ميكند، گفت: برخي دسترسي به سايتهاي اطلاعاتي را كتابخانه ديجيتال مينامند، برخي سيستم امانت رايانه اي كتابخانه خود را كتابخانه ديجيتال ميدانند و برخي دسترسي به كتابهاي الكترونيك (e book) را كتابخانه ديجيتال معرفي ميكنند؛ در حاليكه كتابخانه ديجيتال همه اين كاركردها را با هم دارد.
وي ادامه داد: در كتابخانه ديجيتال دانشگاهي كه اكنون در پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران راهاندازي شده است، از سيستم كتابخانه سنا استفاده كردهايم كه مديريت ديجيتالي (رايانهيي) تمام منابع كتابخانهاي شامل منابع ديجيتالي و غيرديجيتالي را انجام ميدهد و يك برنامهي جامع است که در هر كتابخانهاي ميتواند قابل استفاده باشد.
وي عنوان كرد: در پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران، مركزي با نام مركز اطلاعات و منابع ايران داريم كه مقام اول را از نظر مدرك علمي در كشور دارد و درواقع براي مديريت آن از كتابخانه ديجيتال استفاده كردهايم.
فاطمي افزود: با افتتاح اين كتابخانه، جستوجو در بيش از 615 هزار ركورد اطلاعاتي علمي كشور امكانپذير شده كه در شش پايگاه آمده است و دسترسي به 126هزار و 847 پاياننامه، 90هزار و 76 ركورد طرح پژوهشي، 139هزار و 286 مقالهي مجله، 27هزار و 840 گزارش دولتي، 105هزار و 947 مقاله همايش و 15هزار و 842 پاياننامهي لاتين را ممكن كرده و در واقع امكان جستوجوي ساده و پيشرفته و بازيابي متن مدارك براي كاربران فراهم شده است.
رئيس پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران درباره امكانات اين كتابخانه گفت: به دليل اينکه منابع اين کتابخانه، ديجيتالي است در اين سايت امانت نداريم، اما امكان دسترسي به متن كامل (فولتكست) منابع براي كاربران فراهم است و كاربران ميتوانند اين مدارك را به صورت آنلاين سفارش دهند.
وي ادامه داد: براي دسترسي به مدارك علمي اكنون محدوديتهايي ايجاد شده است كه در حال گفتوگو با دانشگاهها براي رفع اين محدوديت ها هستيم.
فاطمي اظهار داشت: اكنون امكان جستوجوي كليدواژهها فراهم است و كاربران ميتوانند تا 30 صفحه از يك پاياننامه را دريافت كنند ولي در ازاي آن بايد مبلغ 70 تومان براي هر صفحه بپردازند كه باز هم به معناي همان رايگان بودن است.
وي گفت: اين شرايط براي دسترسي به مقالات مجلات و مقالات همايشها و پاياننامههاي لاتين نيز اجرا ميشود اما كاربران ميتوانند متن كامل طرحهاي پژوهشي و گزارشهاي دولتي را مشاهده كنند.
وي گفت: اين كتابخانه محصولي است كه از طريق همافزايي دانش مديريت اطلاعات پژوهشگاه علوم و فناوري ايران با قابليتهاي بخش خصوصي توليد شده و اين محصول از نوع محصولات دانشبنيان است كه بحث آنها در مجلس هم مطرح شده است كه ما بايد محصولاتي داشته باشيم كه بر مبناي دانش باشد.
وي گفت: قابليتهاي كاربردي، فني و امنيتي اين برنامه با برنامه كتابخانههاي خارجي قابل رقابت است و دانش روز در طراحي آن به كار رفته است و درواقع، سرويس جستوجوي اين نرمافزار امكانات ويژهاي براي محققان در زمينه خوشهبندي، بازيابي مجدد و جستوجوي يكپارچه فراهم ميكند.
شايان ذكر است، كتابخانه ديجيتال پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات با آدرس database.irandoc.ac.ir راهاندازي شده است. /انتهاي پيام/