کد خبر:۹۰۱۷۴۰
جمعه بازار نشریات دانشجویی |

تحریریه فعال، برگ برنده نشریات دانشجویی/ سطحی شدن در کمین نشریات دانشجویی

بررسی و آسیب شناسی نشریات دانشجویی که در این هفته، با تیتر‌ها و سرمقاله‌‍‌های متفاوت به مهمترین مسائل روز و حواشی پیش آمده در حوزه‌های مختلف پرداخته‌اند را در این شماره از جمعه بازار نشریات دانشجویی مطالعه می‌کنید.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشریات دانشجویی دانشگاه‌ها دچار آسیب‌های متعددی هستند. گرچه تمام این آسیب‌ها در همه نشریات دانشجویی صدق نمی‌کند، اما هر نشریه‌ای به طور خاص درگیر آسیب هایی در بسترهای متفاوت تولید محتوا، فرم، چاپ و توزیع است. در این گزارش به صورت مختصر به آسیب‌های عام نشریات دانشجویی پرداختـه می‌شود کـه در صورت توجه فعالین این حوزه برای رفع مشکلات، می تواند تاثیر گذاری نشریات در دانشگاه‌ها و خارج از آن را افزایش دهد.

تسلط محتوایی مدیرمسئول یا سردبیر
فقدان پشتوانه محتوایی مناسب با موضوع نشریه، ضررهای بسیاری را بـه جایگاه نشریه وارد می‎سازد و ایـن امر در افت شدید کیفی نشریات تأثیرگذار است؛ زیرا سردبیر مهم و تاثیر گذارترین نقش را در حرکت محتوایی نشریه بر عهده دارد و تسلط محتوایی او در بستری که نشریه در آن زمینه منتشر می‌شـود، پشتوانه مهمی برای نشریه است.
 
البته قابل ذکر است بعضا نشریات با افـراد محدودی منتشر می‌شود که این امر نیز از آسیب‌های جدی نشریات است کـه از متکی به شخص بودن نشریات ناشی است. یعنی یک نفر تمام کارهای یک نشریه را انجام می‌دهد و کاری تیمی در این زمینه وجود ندارد. پر واضح است اشتغالات متعدد این افراد در عدم ایفای نقش نظارتی خود به عنوان سردبیر یا مدیر مسئول منجر به افت کیفیت نشریه خواهد شد.
 
هیئت تحریریه
یکی دیگر از آسیب‌های نشریات شامل عملکرد هیئت تحریریه است، عمدتا نقش سیاستگذاری، نظارت و ارزیابی محتوایی یادداشت‌ها، گزارشات و مصاحبه‌ها، بر عهده هیئت تحریه است. در این بخش ضعف‌های اساسی وجود دارد که با توجه به حساسیت این موضوع اگر توجه جدی به آن نشود، بی‌تردید از نظر فرم و محتوا کیفیت مقبولی حاصل نمی‌شود. برگزاری منظم جلسات هیئت تحریریه، نقد و بررسی شماره‌های قبلی، ارزیابی‌ سوژه‌ها و انتخاب صحیح نویسنده و انتشار به موقع نشریه از جمله وظایف هیئت تحریریه است.
 
نشریات دانشجویی با زمان گذاری‌های مختلفی مجوز انتشار می‌گیرند؛ فصل‌نامه، ماهنامه، دوهفته و هفته‌نامه و گاهنامه. نشریات موفق در زمان مقرر منتشر می‌شوند؛ لازمه انتشار متوالی و منظم، کار گروهی و تشکیلاتی است، سوژه‌ یابی به موقع، ویراستاری دقیق، صفحه بندی مناسب و زیبا و اصولی، پایه این فعالیت تشکیلاتی است.
 
محدود بودن نویسندگان
محدود بودن نویسندگان نشریه به افرادی خاص که بعضا حتی ذیل چند حوزه تخصصی مانند مسائل اقتصادی و اجتماعی اقدام به نوشتن مقاله می‌کنند، موجب ضعف محتوایی نشریه می‌شود
؛ چرا که اقتضای بحث محتوایی امکان نقد و تبادل افکار و نظریات است و این امر اجازه نشر نظرات متفاوت را فراهم نمی‌کند. تعدد نویسندگان با حوزه‌های نوشتاری متفاوت و با نگاه‌ها متنوع باعث جذابیت بیشتر نشریه می‌شود.

در این قسمت از جمعه بازار به معرفی ۵ نشریه دانشجویی که در روزها و هفته‌های گذشته منتشر شده‌اند، می‌پردازیم؛ نشریاتی که از نظر محتوایی و فرم سطح قابل قبول را دارند. جهت مطالعه و دسترسی به فایل نشریات دانشجویی روی نام نشریات کلیک کنید.

پانزدهمین شماره نشریه دانشجویی «هفت تیر»، به همت بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی منتشر شد؛ در سرمقاله این شماره از نشریه سیاسی و دانشجویی «هفت تیر» محمد خطیب دماوندی، مدیر مسئول نشریه، درباره «تعرض دولت به قانون اساسی و صلاحیت مجلس» نوشت: «تصویب برجام و تمامی توافق‌های بین‌المللی یکی از مهم‌ترین صلاحیت‌های مجلس شورای اسلامی است که در اصل ۷۷ قانون اساسی بدان تصریح شده است. طبیعتا مجلس حق قانون گذاری و اظهارنظرهای بعدی در این باره را نیز خواهد داشت». بررسی آثار و تبعات منفی تخریب اتاقک خانواده مظلوم بندرعباسی، برفرآیند مطالبه‌گری و کنشگری جنبش دانشجویی و مروری بر عدالتخواهی و مشکلات معیشتی مردم، از مهم‌ترین مطالب این نشریه دانشجویی موفق است.

جمعه

در هشتاد و یکمین شماره از نشریه دانشجویی «میدان انقلاب» که با همت دانشگاه صنعتی منتشر شد؛ دانشگاه و معضل مدرک گرایی زیر تیغ نقد و بررسی دانشجویان دانشگاه شریف رفته است؛ سر«وقتی اسم از دانشگاه می‌آوریم، باید بگوییم که دانشگاه منحصر به علم و تحقیق و پژوهش و پروژه نیست. البته فضای علمی هم در دانشگاه‌ها با جو جامعه و دیدگاه نادرست عده‌ای، گره خورده است. عشق به مدرک و لفظ دکتر و مهندس از سوی دانشجو، از طرفی هم کاغذ و کاغذ بازی و ایجاد مقاله‌ها و پروژه‌های بی فایده، متاسفانه نه تنها اهالی دانشگاه بلکه جامعه‌ی ما را بیش از حد سردرگم کرده است». جستاری بر مشکلات موجود در ارتباطات میان صنعت و دانشگاه، موضوع دیگری است که در این شماره به آن پرداخته شده است. تغییر ماهیت دانشگاه از ماموریت گرایی و هدفمندی به کاکردگرایی صرف، گزارش دیگری است که با عنوان «ماموریت گمشده» منتشر شده است.

جمعه

در پنجمین شماره از نشریه دانشجویی «مدیرانه» انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران، به مسائلی چون نظام اقتصادی، بورس، بانکداری و تاثیر کسب و کارهای کوچک بر صنعت، روانشناسی کار، نقشه راه کار آفرینی و دموکراسی در مدیریت دولتی، پرداخته شده است. رازهایی برای بقا و موفقيت در بورس مطرح شده است. «سیاست با چاشنی مدیریت» عنوان سر مقاله این نشریه دانشجویی است؛ در قسمتی از این گزارش آمده است؛ «بررسی ساختار سیاسی و اقتصادی ایران گذاره‌ای کالن و بسیار پیچیده است که نه تنها تشکل‌های دانشجویی بلکه دولت‌ها و حکومت‌ها و مجالس متفاوت همواره سعی در وارسی این مفهوم داشته و دارند چراکه هر بار بررسی ساختاری موارد مورد بحث نکاتی جدید و مهم برای عرصه سیاست گذاری و اجرا نصیب مدیران می‌کند.»

جمعه

شماره بیست و هفت نشریه دانشجویی «آرمانشهر»، به همت دانشجویان جنبش عدالتخواه دانشجویی دانشگاه شیراز منتشر شد؛ نازنین آرمان، عضو شورای مرکزی مجمع عدالتخواه دانشجویی آرمان، در سرمقاله این نشریه با عنوان «رویای مجازی» درباره چالش‌های آموزش مجازی در دوره کرونا نوشت. بررسی وضعیت معیشت مردم که با فشار‌های اقتصادی دچار شیوع ویروس کرونا شده‌اند و تحلیل رابطه این شرایط اقتصادی با انتخابات و سیاست‌های آمریکا، مسائل دیگری است که در این شماره به آن پرداخته شده است. یادداشت «مجاهد ماند» نیز به بهانه ترور شهید محسن فخری‌زاده نگارش شده است.

جمعه

شماره یازدهم نشریه دانشجویی «جامعه پویا»، به همت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد منتشر شد؛ در این شماره از نشریه دانشجویی «جامعه پویا» دولت بنفش حسن روحانی، رئیس جمهور وقت زیر گیوتین نقد و بررسی رفته است. «ارتجاع بنفش» گزارشی است که درباره عملکرد دولت وقت نوشته است؛ در قسمتی از آن آمده است؛ «هم پیشرفت انقلابی و هم پسرفت به معنای ارتجاع، بستگی دارد به اراده‌ی انسانه». در این شماره نیز مانند شماره گذشته عدالتخواهی با شکل و شمایل فعلی خود مورد بررسی قرار گرفته است. نسبت جنبش دانشجویی با اقتصاد و استکبار ستیزی نیز بررسی شده است.

جمعه

با عضویت در کانال تلگرامی پاتوق نشریات دانشجویی می‌توانید نشریات دانشجویی را دنبال کنید؛ جهت عضویت در کانال تلگرامی پاتوق نشریات دانشجویی اینجا را کلیک کنید. صفحه نشریات دانشجویی خبرگزاری دانشجو، عمده نشریات دانشجویی کشور را پوشش می‌دهد، با بازدید از آن می‌‌توانید به نشریات و اخبار آنها دسترسی داشته باشید.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار