گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حسین رشیدیان ظفرآبادی؛ ولایتمداری شهید حاج قاسم سلیمانی آنقدر شفاف، واضح و صریح است که نیاز به تحلیل و تفسیر ندارد و کافی است اطلاعی از دست نوشتهها، سخنان و وصیت نامه حاج قاسم داشته باشیم. برجستهترین اصل در زندگی حاج قاسم ارتباط با، ولی فقیه از جنس فرمانده و سرباز بود.
ولایت مداری جوهره اساسی مکتب حاج قاسم و بارزترین اصل در زندگی ایشان است و این موضوع را با رفتار و عمل خود نشان داد که تنها حجت سیاسی الهی ولایتمداری است و در این راه مقدس کوشید و حماسهها آفرید. سردار دلها در ولایت پذیری و ولایت مداری هیچ گونه پنهان کاری، مصلحت اندیشی نداشت و تفکر ولایی ایشان برخاسته از معرفت عمیق ایمانی ایشان بود.
سخنان صریح ایشان تایید کننده این مهم است، حاج قاسم عاقبت بخیری را در ولایتمداری میدید و اعتقاد داشت که نظام با ستون ولایت فقیه یک حرم است و حفظ این حرم تضمین کننده حفظ حرمهای مقدس است. حاج قاسم با تمام وجود ذوب در ولایت بود و ایشان را میتوان مصداق بارزی از جمله شهید صدر با عنوان ذوبوا فی الخمینی (ره)، کما هوا ذاب فی الاسلام دانست.
راز عظمت حاج قاسم و رسیدن به غلههای عظیم جهاد، بصیرت، اخلاص و نهایتا شهادت همین ذوب در ولایت فقیه بودن و اطاعت صد در صدی از امام خامنهای (مدظله العالی) است. عدم توجه به دیناگرایی و تلاش صادقانه و بااخلاص ایشان در راه مقدس ولایت فقیه ایشان را به یک چهره ممتاز در جهان اسلام و الگویی کم نظیر تبدیل کرد. گرچه بارها مورد خشم و تعرض دشمنان اسلام قرار گفت، اما از مکتب و منش ولایت فقیه کوتاه نیامد.
هیچ گاه اسیر فتنههای دشمن نشد و همواره بر مدار و صراط مقدس ولایت حرکت کرد و ثاپت قدم ماند. شهید سلیمانی نه تنها راهرو خط ولایت فقیه بلکه نماد و الگو مسیر ولایت مداری است، بدون شک این مهم اراده خدای متعال بود که حاج قاسم نماد و الگوی آیندگان قرار گیرد. شهدای انقلاب و افراد دیگر کم نیستد که در ولایت فقیه ذوب باشند، اما حاج قاسم به عنوان نماد برجسته شد.
ولایتمداری مخلصانهی حاج قاسم در صحنهی عمل و رفتار برجسته شد در بحبوحهی دفاع مقدس در لشگر ثارالله و بعدها در سپاه کرمان و مقابله با ناامنیهای سیستان و بلوچستان و در برههای دیگر در سپاه قدس و مبارزه با تروریستها با تمام وجود درخدمت ولایت و مردم بود. البته حاج قاسم را نمیتوان صرفا محدود به میدان مبارزه نظامی کرد، ایشان در بصیرت افزایی مردم پیشگام بود. در بحرانها و مسائل روز پشتیبان ولایت بود و در دفاع از ولایت فقیه یک رزمندهی خستگی ناپذیر بود.
بدون شک شهید سلیمانی در ولایتمداری و هزینه کردن خود برای نظام و رهبری از افراد کم نظیر تاریخ معاصر است و در این امر هیچگاه به دنبال منافع دنیایی نبوده است و خود را کاندیدای تیر و شهادت میدانست و هیچ توقع دنیایی نداشت، تواضع از مهترین ویژگیهای حاج قاسم در این مسیر مقدس بود.
مسئله اصلی در ارتباط با حاج قاسم، مسئلهای است که در صدر اسلام حضرت فاطمه زهرا (س) میدیدند و بصیرت داشتند و در ادامه حاج قاسم سلیمانی به عنوان سرباز مکتب اسلام هم درک عمیق و کاملی به این مسئله داشتند و آن مسئله وجود با برکت ولایت است، در صدر اسلام حضرت فاطمه (ع) این موضوع را درک و بصیرت داشتند و در زمان ما پیرو مکتب اسلام ناب حاج قاسم این دغدغه را داشتند.
حاج قاسم بر این موضوع پایبند بود که اگر اصل مهم ولایت فقیه نباشد بقیه فضائل در جایگاه خودشان آثار خودشان را نخواهند داشت. اخلاص و جهاد حاج قاسم اگر موثر شد، چون در بستر ولایت بود، اگر نمازشان آنقدر تاثیرگذار شد، چون در محور و بستر ولایت بود. وصیت نامه حاج قاسم ولایت نامه است، ایشان بارها بر ولایتمداری توصیه کرده اند، ایشان خطاب به علما و مردم میفرمایند، حضرت آقا را تنها و مظلوم میبینم او نیازمند همراهی است و میفرمایند ولایت فقیه بر امور دیگر ترجیح دهید و یکی از اصول عاقبت بخیری را ولایتمداری میدانستند.
یکی از خاطرات جالب در مورد حاج قاسم که سندی برای ولایتمداری ایشان است، بسیار جالب و قابل تأمل است، داستان از این قرار است زمانی که حاج قاسم در سیستان بودند یکی از اشرار را که قاچاق مواد مخدر میکرد و هم چند نفر را شهید کرده بود با روشهای پیچیده اطلاعاتی برای مذاکره دعوت میکنند به منطقه خاصی و پس از ورود به آنجا فرد دستگیر میشود.
شهید سلیمانی در جلسهای که خدمت رهبر انقلاب بودند این مساله را مطرح میکنند که چنین فردی دستگیر شده و شرح دستگیری را خدمت حضرت آقا گزارش میکنند! رهبری بلافاصله میفرمایند:که همین الان زنگ بزن آزادش کنند. حاج قاسم درحالی که تعجب میکنند، اما من بدون، چون و چرا زنگ میزنند و فرد آزاد میشود، خلاصه انکه حاج قاسم بدون سوال و و، چون و چرا اطاعت کردند و تماس گرفتند که فرد آزاد شود، بعد از انجام دستور و اطاعت از حضرت آقا، از حضرت آقا سوال میکنند که چرا دستور آزادی دادند؟
حضرت آقا میفرمایند:مگر نمیگویی دعوتش کردیم؟ خب نمیشود دستگیرش کنید، مرام شیعه این است که کسی را که دعوت میکنی و مهمان توست حتی اگر قاتل پدرت باشد، حق نداری آزار بدهی.» رد مورد نظر بعد از آزادی با عملیات پیچیده دوباره دستگیر شد. پیام مهم این خاطره این بود که حاج قاسم ابتدا اطاعت بدون، چون و چرا کردند و بعد از انجام دستور حضرت آقا از ایشان سوال کردند، آن هم برای اینکه به حکمت دستور حضرت آقا اگاهی یابند و در آینده مراقبت کنند که دوباره انجام ندهند؛ و در پایان باید به این مسئله پرداخت که روحیه حاج قاسم یعنی ولایتمداری با اخلاص و توام با خستگی ناپذیری موجب حرکت و برکت عظیمی شد که آیندهی درخشان نظام اسلامی را تضمین کرد و این مهم به این صورت اتفاق افتاد که امت انقلابی و مخصوصا جوانانی که حاج قاسم را قلبا دوست داشتند ایشان را الگو کردند و ایمانشان و اعتقادشان به ولایت هزاران برابر شد و این اصل مهم تقویت گردید. به این دلیل که محبوب محبوب انسان محبوب او میشود، امکان جدا دانستن این دو ممکن نیست و کسی که دوستدار حاج قاسم است هزاران برابر آن، دوستدار و فدایی ولایت است.
حسین رشیدیان ظفرآبادی - کارشناسی حقوق دانشگاه آزاد اسلامی قم
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.